22 °C Budapest
A Minotaur IV rocket lifts off from NASAs Wallops Island Flight Facility, the Mid-Atlantic Regional Spaceport, into the summer sky. Viewed from neighboring Chincoteague Island, Virginia.

Szuper rakétákat küldött az USA Ukrajnának: ezzel lesz nagyobb biztonságban a világ?

2024. április 25. 08:47

Az Egyesült Államok titokban nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Ukrajnának, amelyeket már is vetettek az orosz megszállás alatt álló területeken, miközben Washington egy újabb jelentős segélycsomagot ígért Kijevnek a folyamatban lévő konfliktus támogatására - írta meg a BBC.

Amerikai tisztviselők megerősítették, hogy Ukrajna elkezdte használni az Egyesült Államok által szállított nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat az orosz erők ellen. Ezek a fegyverek egy Joe Biden elnök által jóváhagyott, 300 millió dollár értékű segélycsomag részét képezik, amely márciusban került jóváhagyásra és ebben a hónapban érkeztek meg Ukrajnába. Jelentések szerint már legalább egy alkalommal bevetették őket Krím megszállt területén lévő orosz célpontok ellen.

Biden elnök most egy újabb, 61 milliárd dollár értékű segélycsomagot írt alá Ukrajna számára. Az Egyesült Államok korábban közepes hatótávolságú ATACMS rakétarendszereket szolgáltatott, de a nagyobb hatótávolságú változatot eddig nem voltak hajlandóak küldeni. A nagy hatótávolságú rendszer akár 300 km távolságig is képes rakétát kilőni.

Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államok az elnök utasítására biztosította ezeket a fegyvereket Ukrajnának, melynek bejelentését kezdetben nem tették meg Ukrajna operatív biztonságának fenntartása érdekében. Jake Sullivan, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint további rakéták küldése is tervezés alatt áll.

Kijev az elmúlt hónapokban intenzíven kérte nyugati szövetségeseitől a segítséget, mivel lőszerkészletei apadtak és Oroszország előrenyomulása folytatódott. Az új segélycsomag elfogadását hosszas patthelyzet előzte meg a kongresszuson belül.  Biden elnök azt nyilatkozta, hogy ez a támogatás növeli Amerika és a világ biztonságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm