12 °C Budapest

Ünnepgyilkos árrobbanás a magyar boltokban: csak kapkodják a fejüket a vásárlók

2019. március 28. 14:30

Több megdöbbentő dolog is történt a boltok háza táján: tejbotrány, tojásárrobbanás, és küszöbön a sonkaszezon is. Mivel nem mindegy, mit mennyiért veszel, érdemes már időben elkezdeni a húsvéti bevásárlást, mielőtt az egekbe mennek az árak. Most a Pénzcentrum összeszedte, hogy mik a legjobb akciók a magyar boltokban.

Nem volt egyszerű hét ez a kiskereskedelemben, és a húsvét közeledtével már-már úgy tűnik nem is csitul majd a hangulat, sőt. Kezdődött ugye azzal, hogy kiderült: a már így is egy vagyonba kerülő tojás ára elkezdett kilőni a csillagos ég felé. Átlagosan 10-20 százalékkal fognak nőni az árak az ünnepig, de már most is 35-60 forintba kerül a tojás darabja a fővárosi piacokon. Az áremelkedés oka, hogy a tenyésztők előre beárazzák a nagyobb keresletet, ami miatt több tojóra van szükség. Ugyanis a termelőknek reagálva a megnövekedett keresletre, egy újabb állományt kell beállítaniuk. Ez pedig a termelési költségek növekedését eredményezi, ami az eladási árra is hatással van. Mivel húsvét után a nagyobb állományra már nincs szükség, ez veszteség a termelők számára.

A sonka kapcsán is megszólaltak a szakemberek. Az előrejelzések szerint annyira nem kell aggódni, a húsvéti slágertermék ára idén is nagyjából 1900 forint lesz kilónként. A Spar vezetője sem vár nagyon nagy áremelkedést, maximum pár százalékot az infláció miatt. Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy mit, hol, és mennyiért veszünk, de emellett nagyon fontos az is, hogy ne halasszuk az utolsó pillanatokra az ünnepi hústermék megvásárlását. Egyfelől, mert ha szorít az iső, akkor az ember hajlamos kapkodni, másrészt pedig jellemzően drágábbak a "last minute" sonkák, mint mondjuk húsvét előtt két-három héttel. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó napokban már csak a silányabb füstöltek maradtak a boltokban.

Nagy botrány volt a tej kapcsán is: a termelők ugyanis nekimentek a Penny Marketnek, amiért a boltlánc túl olcsón, 135 forintért tette ki a polcokra a Szlovákiából behozott UHT tejet. Az adok-kapok addig fajult, hogy a tiltakozó gazdák a Penny-központ elé vonultak. A boltlánc azzal magyarázta a dolgot, hogy itthon nem talált megfelelő mennyiségű árut, ezért jött a szlovák tej. A gazdák szerint ez nem igaz, van elég magyar tej is. Az ügynek nem tudni, hogy mi lesz a vége, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja a tárgyalásokat az áruházláccal, a Magosz pedig minden törvényes lehetőséget meg fog ragadni, hogy ilyen többet ne történhessen - közölte Jakab István, a Magosz elnöke.

A fentiek tükrében megnéztük, hogy mi a helyzet a magyar boltokban a tonka-tojás-tej tengelyen. Hiszen a húsvéti bevárálást nem lehet elég korán elkezdeni, és ilyennkor még - főleg a tojás esetében - jóval olcsóbbak a slágertermékek, mint a nagyhéten. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a tejből, tejtermékekből mi a legolcsóbb a magyar áruházakban.

Az Auchanban már teljes gőzzel rákapcsoltak a hústermékekre: Pick Békebeli kötözött, vagy darabolt lapocka kilója 1989 forint, a régimódi füstölt szívsonkából pedig 2499 egy kilogramm. Rácsos szívsonka, vagy tarja kilója 1980, a Tauris kötözött lapockából pedig 1099 forint egy kiló. Van még Hajnalhús sonka is, annak 1790 kilója. M-es tojásból még kaphatsz 31,9 forintért is, így gyors fejszámolással kijön, hogy egy 10-es pakk 319 forintba kerül. Most 95 forinttal levitték a literes Magyar UHT taj árát, így 179 forintba kerül, ugyanennyi az Abaúj dobozos tej is. A 900 grammos Jogobella joghurt most 779 helyett csak 598 forintba kerül, és a Real Nature görög joghurt is akciós: 769 helyett csak 638 forint egy kiló belőle. A 100 grammos Szarvasi mozzarella 238 forint, a Medve és a Karaván tömlős sajtok pedig 228-ba kerülnek.

Az Auchan 13. heti akciós újságját itt találod!

A Lidl is szuper áron adja a Mizo UHT tejet: másfél liter 329 forintba kerül. Akciós még a Bluedino trappista sajt: egy kiló 675 helyett csak 499 forint. Többféle mascarpone is le van értékelve: a Lovilio 250 grammos terméke csak 299 forint, a laktózmentes verzió pedig 349 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Lidl akciós kiadványáért kattints ide!

Most még 33,3 forintért adják az L-es tojást darabját az Aldiban, így egy 10-es csomagért 333 forintot kérnek 449 helyett. Tuti biznisz még a Pilos tejföl is, amiből 450 gramm most csak 269 forint, a gyártó félzsíros tehéntúrójából pedig 250 gramm most 30 százalékkal olcsóbb, csak 179 forint. Negyedével lett olcsóbb a Milfina teavaj: 100 gramm most csak 209 forintba kerül az Aldiban. Ugyanezen gyártó joghurtjából, vagy desszertjéből pedig egy kilós vödörrel vehetsz 519 forintért. A natúr vagy epres Túro Rudiból egy hatos pakk 579 forint, a Milfona traunsteini füstölt sajtból pedig 400 gramm csak 1049 forint 1399 helyett!

További Aldi-akciók a 13. heti kiadványban, amit itt találsz!

A Tesco sem megy messzire a jó akciókért: a Riska UHT tej literje 149 forint, a 2,8 százalékos Tesco UHT pedig 179-be kerül. A szintén 2,8-as Magyar ESL tej 217 forint, a Mizo laktózmentes UHT tej pedig 269 forint. A Kunsági dobozos tej literje 199 forint, a gyúrtó tejföljéből 300 gramm 229, a 800 grammos Tesco tejföl pedig 549 helyett most csak 399 forintba kerül. Félkemény trappista sajt is van, kilója 1299, és ugyanennyibe kerül a Tolle laktózmentes terméke is. Húsáru tekintetében sem panaszkodhat a TEsco: húsvéti parasztlapocka kilója 1690, a füstölt-főtt kötözött lapockasonka kilója pedig 990 forint. A füstölt-kötözött verzióból 1190-be kerül egy kiló. A Pick Békebeli kötözött sonkából 2390 egy kiló.

A Tesco 13. heti újságjáért KATT!

A Sparban az Edami sajt akciós: 1199 forintba kerül egy kiló, a Spar szeletelt sajtból egy 125 grammos csomag pedig most 349 helyett csak 259 forint. A 100 grammos Magyar vaj árát is levitték, 259 forintba kerül. Egy másik különlegesség is negyon le van akciózva: a Jacks Hollang gouda sajt most 2699 forint helyett csak 2199-be kerül. Füstölt kötözött lapockából 1090 forintba kerül egy kiló. A Mizo UHT tej 209, a kaukázusi kefír 179 a Mizo tejföl pedig 239 forintba kerül.

A Spar 13. heti akciós kiadványát itt találod.

Az Intersparban a Despar mascarpone most a sláger, 719 forintért adnak fél kilót. A Galbani gorgonzolából 150 gramm 899 helyett most csak 699 forint, a Queso Manchego sajtból pedig 8499 helyett csak 6599 forint egy kiló. Durván le van értékelve a Mini Babybel sajt is, nagyszer 20 gramm 349 forint. Az L-es Nagy Tesó tojásból egy 10-es doboz 399 forintba kerül, a Tolle dobozos tejből pedig egy liter 189 forint. Van még Fetaki sajt is 999 helyett csak 829 a fél kilós kiszerelés.

Az Interspar 13. heti akciós újságjáért kattints ide!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm