14 °C Budapest

Tízezernyi magyar kaphat ajándékpénzt: 8 tipp, hogy meg is érje nekik odaadni

2019. április 30. 14:17

Ezen a hétvégén tartják a középiskolák a ballagásokat, a legtöbb helyen május 4-én szombaton. Ilyenkor a rokonok, barátok igyekeznek olyan ajándékot adni a ballagóknak, amely maradandó értéket képvisel, illetve gyakorlati haszna lehet majd a következő életszakaszban. Ezért a legtöbben a virág mellett ékszert, új telefont vagy laptopot, valamint készpénzt ajándékoznak a középiskolásoknak. A Pénzcentrum összegyűjtötte, milyen értékálló - befektetésnek is hasznos - ajándékokat érdemes választani a ballagóknak.

Jövő héten hétfőn kezdődnek a magyar írásbeli érettségik, előtte azonban hétvégén még a ballagások alkalmával szimbolikusan lezárul egy időszak sok diák életében. Ebből az alkalomból a család és a barátok ajándékokkal gratulálnak a ballagóknak, amelyet érdemes okosan megválasztani, hogy ne csak egy jelképes haszontalan tárgy, vagy egy pénzes boríték legyen a ballagási ajándék. 

Készpénz helyett... 

... fémpénz?

Ha nem szeretnénk egyszerűen borítékot adni a ballagónak, még mindig adhatunk pénzt más formában. Idén is bocsátott már ki a Magyar Nemzeti Bank emlékérméket, ha a ballagás évéből szeretnénk ajándékozni értékálló, befektetésnek sem utolsó forintérmét. De választhatunk a korábbi évekből is a ballagó érdeklődésének megfelelően tematikus érméket, vagy akár érmecsomagot is. Érdemes olyat választani, amelyből keveset bocsátottak ki, így valószínűbb, hogy később nőni fog az értéke.

Egy gyűjtőnek később még sokat érhet a ballagásra ajándékozott érme.

Ha már gyűjtőkről esik szó, a bélyeg is lehet ballagási ajándék, mivel létezik kifejezetten ballagási bélyeg a Magyar Postánál, melyre a ballagó a fényképe kerül, ez később viszont csak úgy válhat értékessé, ha a ballagóból híres ember lesz, és sokat fizetnének egy ilyen személyes relikviájáért. 

... arany?

Gyakori ajándék ballagásra az ékszer, azonban az hiába is van aranyból, értékét munkadíjon túl is dokminden meghatározza, és eladni is valószínűleg csak törtarany áron tudjuk majd. A befektetési arany - aranyrúd vagy aranyérme - értéktartóbb ajándék lehet. Viszont az arany hosszútávú befektetés: leginkább az értékállósága miatt nem a hozam szempontjából éri meg, hanem abban az esetben, ha mondjuk gazdasági válság lesz. 

... nyereménybetét?

Egyre népszerűbb befektetési forma a nyereménybetét, Magyarországon két bank forgalmazza ezt a terméket, amely ajándéknak sem utolsó. Az OTP gépkocsinyeremény betéttel havonta nyerhetünk új autót, a kiváltható címletek: 10, 20, és 50 ezer forint, a megnyitáshoz pedig nincs szükség OTP-s bankszámlára. A Takarék Nyereménybetét esetén névre szóló ajándékkártyát állítanak ki, és ezzel a betéttel nem csak autót, hanem robogót és 100 ezer forint értékű notebook.hu ajándékkártyát is lehet nyerni. Ajándékba 10-500 ezer forintig terjedhet a megnyitott betét összege, viszont szükséges hozzá a Takarék bankszámla nyitása, ha eddig nem vezetett ott a ballagó bankszámlát.

Mindkét betét esetén ha ajándékba szánjuk, akkor bankfiókban tudjuk megnyitni azt, ehhez csak a ballagó nevét, születési helyét és idejét, illetve az édesanyjának nevét kell megadnunk. A tulajdonos pedig egészen addig havonta részt vesz a sorsolásokon, amíg azt vissza nem váltja, és egy betéttel többször is lehet nyerni. Annál nagyobb az esélye a megajándékozottnak a nyerésre, minél nagyobb címletet vásárolunk.

A betétek pedig névértéken bármikor visszaválthatók.

A ballagó így nem "veszít rajta", hogy nem készpénzben kapta az összeget. Viszont nyerhet azzal, ha bent hagyja, és esetleg szerencséje lesz a sorsoláson. Az ajándék készpénz sokkal könnyebben költi el az ember, míg ha betét formájú befektetésben kapja, valószínűleg csak akkor váltja vissza, ha tényleg nagy szüksége van az összegre, addig pedig takarékoskodik és van esélye autót is nyerni. Ha nem veszi át az autót, akkor annak árát veheti át a nyertes, a nyeremény pedig adómentes.

... ajándékutalványok, ajándékkártyák?

Utalványok esetén a legtöbben arra gondolnak: csak bosszúságot okozhat a ballagónak, ha nem készpénzt, hanem például könyvutalványt kap - főként ha nem is szeret olvasni, tehát mindenképpen jobban jár a pénzzel. Ez azonban nem feltétlenül igaz: a készpénz szabadon elkölthetősége hátrány is lehet.

Gondoljunk bele abba a helyzetbe, ha a ballagó minden ajándékba kapott pénzét félreteszi egy nagyobb célra: utazásra, új telefonra vagy laptopra, fesztiválbérletre (például Sziget, VOLT, vagy Balaton Sound), de lehetséges, hogy már előre spórol a főiskolai kiadásokra. Előfordul az is, hogy a ballagó kifejezetten kéri is, hogy pénzt adjunk, mert gyűjt valamire. Azonban mi pontosan tudjuk, hogy nagyon szeret olvasni, vagy szüksége lesz új ruhára/cipőre a nyáron és imád vásárolni, vagy jól jönne neki majd egy vízforraló a főiskolán, vagy éppen egy bluetooth hangszóró. Ebben az esetben jót is tehetünk a ballagóval, ha a neki szánt pénzt, vagy ha kifejezetten készpénzt kért, legalább annak egy részét utalvány vagy ajándékkártya formájában adjuk oda

Ez akkor a legelőnyösebb, ha tudjuk mire vágyik, mi a hobbija, vagy mire van szüksége, de éppen valami más nagyobb célra gyűjt.

Az ajándékkártya más esetben is hasznos lehet: ha biztosak akarunk lenni például abban, hogy ballagó rokonunk a fősikolán hónap végén ne csak kenyéren és vízen éljen - hiszen sok egyetemistának van kezdetben gondja a pénz beosztásával, akkor adhatunk neki olyan utalványt is, amelyet nagy élelmiszerláncok, bevásárlóközpontok fogadnak el. 

Új trend a "Nyisd ki, amikor..." feliratú dobozba vagy borítékba tett pénz, vagy egyéb hasznos ajándék. Ilyen feliratú borítékba nyugodtan tehetünk utalványt és pénzt egyaránt, és megjelölhetjük, mire vonatkozik az ajándék: "Nyisd ki, amikor ennél egy jót/új cipőre van szükséged/unatkozol/hiányzunk/stb."

A tárgyi ajándék is lehet befektetés

Ballagásra jellemzően ha tárgyi ajándékot kap az ember, akkor az többnyire ékszer, az óra, valamilyen műszaki cikk, a dísztárgy,a könyv, vagy esetleg barátoktól plüssfigura. Pedig a bevett ajándék nem feltétlenül jó választás, de ha mégsem szeretnénk eltérni a ballagási tradícióktól, akkor gondoljuk azokat újra befektetési szempontból!

Ékszer mint befektetés

A drága ékszer jó befektetésnek tűnhet, hiszen jellemzően értékes fémből, aranyból, ezüstből van. Mivel drága, vagyoni értéket képvisel, azonban ha belegondolunk, amikor megvesszük az ékszert, nem csak az anyagköltséget, hanem a megmunkálás költségét is megfizetjük. Míg ha el akarjuk adni, jellemzően törtarany áron veszik vissza tőlünk az ékszerboltok. Ráadásul az olyan ékszer, amit csak alkalmanként viselünk, feleslegesen áll a fiókban, miközben valószínűleg csak veszít az értékéből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha tényleg befektetési célból ajándékoznánk, vásároljunk antik ékszert. Természetesen nem milliós értékű tételekre kell gondolni, ha egy ballagóról van szó, de már 10 ezer forintért is beszerezhetünk olyan antik ékszert, aminek az értéke várhatóan nőni fog és viselni is lehet, ezenkívül különlegesebb ajándék, mint a hagyományos ékszer.

Könyv mint befektetés

Sokaknak van otthon valószínűleg ajándékba kapott méregdrága enciklopédiája, amelyet egy alkalommal nyitott ki: mikor az elejéből kivette a borítékot. Aki könyvet ad ajándékba, általában abból a megfontolásból teszi, hogy hasznos ajándékot adjon, ezen túl többnyire van benne egy nevelési célzat is. Azonban a közeli családtagokon túl kevesen ismerik a ballagónak az ízlését a könyvek terén, vagy nem lehetnek biztosan, olvasta-e már az adott könyvet az ajándékozott. 

Ebből a szempontból és befektetési célból is érdemes egyedi könyvet adni egy ballagónak. Mi tehet viszont egyedivé egy könyvet? Főként akkor, ha szívesen ajándékoznánk olyasmit, amit mi is olvastunk és tetszett nekünk? 

Egyedivé és hosszú távon értékessé a dedikálás teszi a könyveket.

Egy dedikált Nemes Nagy Ágnes kötetnek például 15 ezer forint ma az antikvár ára, Faludy Györgytől a Pokolbéli víg napjaim dedikált példánya is 14900 forint. Esterházy Péternek a Fancsikó és Pinta 1996-os kiadású dedikált kötete is 9990 forint ma. Nem kell azonban feltétlenül már magas értékű antikvár könyvet vásárolnunk egy ballagásra, megvehetjük egy kortárs író olyan művét, amelyet dedikáltatunk kifejezetten a ballagás alkalmából. Így a könyvajándék befektetéssé alakul, ráadásul egyedi ajándékká is válik.

Például a kortárs író Péterfy Gergely népszerű regénye, a Kitömött barbár eredeti árán 3990 forint, dedikálva viszont már 9990 forintért is árulják. Tehát nem is kell sokat várni, hogy a dedikált példány sokat érjen, és sokkal egyedibbé, személyesebbé is tehető így a könyvajándék.

Dísztárgy mint befektetés

Általában elmondható, hogy a magyarok bizalmatlanok a műtárgyakkal szemben - nem tekintik jó befektetésnek. Viszont ballagás alkalmából előfordul, hogy például festményt, fényképet, vagy más apróbb dísztárgyakat: szobrot, vázát ajándékozunk. Miért ne adhatnánk akkor olyan régiséget, amelynek később várhatóan nőni fog az értéke? Fontos, hogy személyes ajándékot válasszunk: például olyan eseményfotót, mely a ballagó szempontjából jelentőséggel bír -ebből az évből. Dekorációnak és befektetésnek is kiváló lehet egy ilyen ajándék, mellyel még a kortárs fotóművészt is támogatjuk.

Vehetünk ugyanilyen megfontolásból antik plakátot is.

A festmények esetén se csak a befektetési szempontot vegyük figyelembe, hanem a ballagó ízlését is. Ebben az esetben - ahogy a fotónál is - a kortárs művész támogatása társadalmi hozzájárulás is egyben. Általában, aki műtárgyat ajándékoz, szívesebben vásárol olyantól, akit személyesen ismer, akár még megrendelésre is. Ez tényleg igazán személyessé tudja tenni az ajándékot. 

Plüss mint befektetés?!

Nem maradhat ki végül a ballagási ajándékok egyik kedvence sem, a plüssfigura - melyet többnyire barátok ajándékoznak, vagy ballagási csokrok mellé adják a családtagok. Már tudjuk, hogy bármilyen antik tárgy egyben befektetésnek is számít, tehát ahelyett, hogy csak levennénk egy plüssállatot a játékbolt polcáról, a múltba tekintve adhatunk 40-50 ezer forintot érő antik játékmackót. Ez elég szokatlan, viszont ha a ballagó ízlésével egybevág, akkor különleges ajándék is lehet.

Amennyiben ez idegen tőlünk, de mégis a plüss mellett döntenénk, alapozhatunk a jövőre is: rengeteg olyan limitált kiadású plüssfigura létezik, mely később sokat fog érni a gyűjtök számára. Ha már "játékot" ajándékozunk, válasszunk okosan: az olyan nagy franchiseokhoz kapcsolódó figurák érnek majd később a legtöbbet, melyek a jövőben is ugyanúgy, vagy újra népszerűek lesznek. Ezért jó befektetés lehet egy limitált kiadású Disney-mesefigurát formázó plüss, Star Wars-figura, vagy Marvel-karakter. Természetesen ez sem egy biztos befektetés, ritka esetben jön be, és csak hosszútávon derül ki, megérte-e. 

Bármit választunk is, személyesebb és nagyobb hasznot hozó ajándékot adjunk a pénzes borítéknál, vagy egy drága, de haszontalan lexikonnál.

Az eleve befektetésnek szánt ajándék további haszna az értékén túl, hogy a ballagót is arra ösztönözzük vele, hogy gondoljon ilyen szempontból is a saját értékeire, pénzügyeire, jövőjére. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem