7 °C Budapest

Teszt: a Heineken vagy a Csíki Sör az igazi?

Pénzcentrum
2017. április 8. 07:03

Jelentkezőkből nem volt hiány, a Pénzcentrum terméktesztjében ez alakalommal a söröket vette górcső alá. Vaktesztünkben az Igazi Csíki Sör, a Heineken és a Ciuc is megmérkőzött, de vajon melyik jött ki győztesen?


Hosszú párbajozás után végre megegyezett a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. Korábban a Heineken azért perelte be az Igazi Csíki Sör gyártóját, mert úgy vélte, hogy a gyártó ellopta a szellemi tulajdonát. A multinacionális holland cég ugyanis 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. Az Igazi Csíki Sör Manufaktúra terméke pedig 2014 novemberében jelent meg a piacon. A friss megállapodás szerintazonban a két sör márka békében meg fog férni egymás mellett.

A tartalom a lényeg

Márkanév ide vagy oda a Pénzcentrum legújabb vaktesztjén arra voltunk kíváncsiak, ízre vajon melyik sör a legfinomabb. A tesztelt söreink között megtalálhatóak voltak a háborúzó márkanevek, magyar sörök, saját márkás diszkont sörök, és ráadásként még egy mentes sör is. Vajon sikerült kiszúrnia a 15 tesztelőnek a kakukktojást?

Ahogyan a Pénzcentrum eddigi tesztjeiben, most is a nagy márkanevek helyett a saját márkás termékek kerültek a dobogó tetejére.

Az első helyezett a Lidl-ben kapható Argus sör lett: 50,5 ponttal, míg a második a Berg König: 49,5 ponttal, amit az Aldiban árulnak.

A dobogó harmadik fokára ketten is felkerültek: a kóstolók a Drehernek és a Heinekennek is 46 pontot adtak. A maximálisan megszerezhető 75 ponttól egyébként az összes sör jóval elmaradt, a legjobb értékelést, vagyis az 5 pontot egyetlen tesztelő sem osztotta ki.

A Heineken mentes sörét a legtöbb tesztelő lefülelte, és éppen emiatt nem is adott neki túl magas pontszámot, ezért ez került az utolsó helyre. A Csíki Sört tesztelőink közül sokan más ízűnek vélték a többi sörhöz képest, és emiatt ennek sem adtak túlságosan magas pontszámokat.

Felismernénk?

A kóstolás végén megkértük a tesztelőinket arra is, hogy próbálják meg kitalálni, melyik volt a Csíki Sör és melyik a csak Romániában kapható Ciuc és melyik lehet a Heineken. A legtöbb találatot az Igazi Csíki Sör kapta, amit 15-ből 7-en is felismertek. A Ciuc-ot pedig mindössze 2-en ismerték fel.

A Heinekent 4 telitalálatot kapott, de 4-en voltak azok is, akik az Argus sörről gondolták azt, hogy az a Heineken.

Milyen változások jönnek idén a sörpiacon?

2017-ben lendületet vesz a sörpiacon az innováció. A kézműves sörök mellett a gyártók számos új sörrel jelentkeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tovább hódít a hidegkomlózás, már a piacon az első hazai nagyipari Indian Pale Ale és feljövőben vannak a cseh sörmárkák

- tudta meg a Pénzcentrum Schillinger Attilától, a Magyar Sörgyártok Szövetségének igazgatójától.

A kínálat növekedése mellett azonban fontos az is, hogy a fogyasztási szokásaink is átalakulóban vannak. Egyre jobban erősödik a prémium sörök forgalma és ezzel együtt a sör szerepe is nő a magyar gasztronómiában. A sörfogyasztási szokásainkat persze nagyban befolyásolja az időjárás. Ha idén meleg nyarunk lesz, akkor jó eséllyel sörfogyasztási csúcsok dőlhetnek meg - tette hozzá Shillinger Attila.

10 eladott sörből 9 láger

A piac több mint 90 százalékát a láger típusú sörök teszik ki, amit sokan csak "rendes sörnek" hívnak. De nem véletlen, hogy ezek fogynak a legjobban, a láger típusú sörök ugyanis könnyen fogyaszthatóak, nem túl erősen komlózottak és a frissesség érzetét keltik. Ez az, amit a legtöbben szeretnek bennük. Sokan nem tudják azonban erről a sörtípusról, hogy ezt a típust a legnehezebb állandó jó minőségben előállítani, hiszen egy-egy esetleges ízhibát a lágereknél nem lehet elfedni több komlóval vagy éppen ízesítéssel.

Másik érdekesség, hogy évek óta növekszik a dobozos sörök forgalma. A sörök jóval több mint 50 százaléka dobozban kerül a hazai forgalomba. Minőségi különbség azonban nincsen az üveges és a dobozos sörök között. A sör inflációtól letisztított átlagára az ezredforduló óta változatlan, 205 forint/fél liter. A piacnak azonban rosszat tesz a dömpingáron behozott importsör - állítja Shillinger Attila. A kézműves sörök persze a fenti átlagárnál jóval magasabb áron kerülnek a forgalomba.

Az alábbi világos söröket teszteltük:

  • Argus Gold (Lidl)
  • Berg König Prémium (Aldi)
  • Heineken
  • Dreher
  • Borsodi
  • Heineken alkoholmentes
  • Ciuc
  • Igazi Csíki Sör

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem