Rég kaszált ekkorát a CBA: mindenki ide jár majd

2015. február 27. 06:03

Hatalmasat kaszálhat a Déli pályaudvarnál lévő CBA a vasárnapi boltzáron, a törvény ugyanis rá nem vonatkozik. Bár a helyiek bizonyára örülnek majd, hogy lesz hol vásárolniuk vasárnap is, a bolt alkalmazottai inkább otthon maradnának. A franchise jogokat birtokló CBA Kereskedelmi Kft. ugyanakkor nem kötelezi bezárásra vasárnaponként az üzletet.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény értelmében március 15-e után is nyitva maradhatnak - mérettől függetlenül - azok a boltok, amelyek közforgalmú vasúti pályaudvarok területén helyezkednek el. Nos, a fővárosban összesen egy ilyen üzlet van:

MÁV-ingatlanban egyedül a Budapest-Déli pályaudvaron van ismert kiskereskedelmi láncnak, a CBA-nak egy ezer négyzetmétert meghaladó üzlete. Elszórtan azonban több régióban is találhatók ismert lánchoz nem köthető kisméretű kereskedelmi egységek a törvény hatályán kívül eső ingatlanokban

- tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.

KATTINTS! Így cselezhetik ki a multik a vasárnapi boltzárat

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette: mivel a törvény lehetővé teszi, így tudomása szerint franchise partnerük a "CBA Déli ABC Nagyáruházat" továbbra is nyitva tartja vasárnaponként.

Bár a kommunikációs igazgató franchise rendszergazdaként a munkaviszonnyal kapcsolatban nem tudott részleteket elárulni, a Déli Nagyáruház boltvezető helyettese viszont a Pénzcentrum helyszíni szemléje során már közlékenyebb volt. Mint elmondta, egyelőre a bolt vezetősége, és így az alkalmazottak sem kaptak tájékoztatást arról, mi lesz a sorsuk. Azt ugyanakkor hozzátette, a belső szabályzat szerint a beosztásokat 1 héttel előre kell kiadni, tehát hamarosan tiszta lesz a kép.

A helyettes szerint egyébként a Déli CBA alkalmazottainak többsége annak örülne, ha a bolt nem nyitna ki vasárnaponként. Véleménye szerint azonban a legtöbb ott dolgozó azzal nincs tisztában, ez mivel járna. Szerinte ebben az esetben akár fizetéscsökkentés és/vagy munkaidő-átcsoportosítás is szóba jöhetne. Arról viszont nincs információnk, hogy a Déli CBA dolgozóinak mekkora vasárnapi bérpótlék jár.

Csak összehasonlításképp, a Pénzcentrum információi szerint a bezárásra ítélt Tescókban például a törvény által minimálisan meghatározott 50 százalékos bérpótlékra voltak jogosultak vasárnaponként a munkavállalók.

Persze akár érthető is lehet a Déli CBA dolgozóinak hozzáállása, hiszen a Figyelő februárban publikált adatai szerint nincsenek túl jól megfizetve, így az esetleges bérpótlék összege is jóval kevesebb lehet. Igaz, a CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban, mivel véleményük szerint a vizsgálat nem terjed ki teljes körűen a CBA hálózatához tartozó valamennyi vállalkozás elemzésére. A Figyelő szerint egyébként a CBA-sok átlagosan mindössze 134 ezer bruttót vittek haza még 2013-ban.

Összevisszaság a vasárnapi bérpótlék körül

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által 2014. december 16-án benyújtotttörvényjavaslat szerint a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik. Igen ám, de Szatmáry Kristóf a héten benyújtott egy módosítót. E szerint a vasárnapra nem hogy 100 százalékos bérpótlék járna, hanem a kereskedelemben a vasárnap rendes munkaidőnek számítana. Vagyis a mostani 50 százalékos pótlék helyett nem 100 százalék pótlék járna, hanem nulla - írja a Vastagbőr.

A Déli CBA lehet az aranytojást tojó tyúk

Mindenképp érdekes, hogy bár a CBA még novemberben a leghatározottabban támogatta a vasárnapi boltzárat, ma már nincs ellenére, ha egyik partnere versenyelőnybe kerül a törvényi kiskapu miatt. Pedig a CBA Kereskedelmi Kft., mint a franchise jogok birtokosa vélhetően minden tagnak előírhatná, hogy márpedig a "kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt" minden partnernek be kell zárnia vasárnap.

Bár arról nincs tudomásunk, eddig hogy muzsikált a Déli Nagyáruház vasárnaponként - a Blikk információi szerint közepesen erős nap szokott lenni -, nem kell azonban a kiskereskedelem szakértőjének lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, hogyan alakul majd a forgalom a márciusi határidő utáni vasárnapokon. Különösen, hogy lokációját tekintve igencsak jó helyen található az üzlet - itt van a 2-es metró végállomása, az ideiglenesen nem üzemelő pályaudvar és 3 kerület is karnyújtásnyira van.

KATTINTS! Így cselezhetik ki a multik a vasárnapi boltzárat

Főként, hogy a boltban a választék is meglepően magas színvonalú. A Pénzcentrum a helyszínen azt tapasztalta, bár maga az ingatlan hagy némi kívánni valót maga után, az áruk minőségével és a választékkal alapvetően nincs gond. Kifejezetten jó volt például a zöldség-gyümölcs, vagy például a sajt választék, sőt vannak például bio és különböző egyedi igényekre szabott termékek is bőven a polcokon.

Jelenleg a CBA Déli ABC Nagyáruház vasárnaponként reggel 7 és este 6 között van nyitva.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem