14 °C Budapest

Koronavírus: karantén esetén ilyen élelmiszer, háztartási cikk legyen otthon nagy mennyiségben - túlélőkészlet

2020. február 26. 13:35

Kicsi az esélye, hogy Magyarországot elkerüli a koronavírus. Ha beüt a baj, nehézkes lehet a bevásárlás. Összeszedtük, melyek azok a tartós élelmiszerek, háztartási cikkek, melyekből karantén esetén jó ha van otthon nagy mennyiségben. Itt a Pénzcentrum túlélőkészlete.

Tovább terjeda koronavírus, immár a szomszédos országokban is van regisztrált beteg: két megbetegedést regisztráltak Ausztriában, Tirol tartományban, sőt már Horvátországban is megjelent az új típusú vírus.

A koronavírus feltehetően már jelen van

Sőt, valószínűleg már Magyarországon is jelen van, továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel a köztévében. De a volt tisztifőorvos szerint is már elképzelhető hogy itt van a betegség az országban. Falus Ferenc szerint "baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon."

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs - közölte a Belügyminisztérium szerdán. Az ügyeleti központ munkájában a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt. Az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó, ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Magyarországon a vírus jelenlétét nem mutatták ki. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Indul a felhalmozás?

A Pénzcentrum információi szerint sok magyar elkezdett felhalmozni egy esetleges lezárástól tartva. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint trendszerűen nem jelent még meg ez a magyar kiskereskedelemben, de nem számítanánk fennakadásokra, ha hirtelen mindenki nagybevásárolni indulna. Egy olvasónk szerint például az egyik budapesti Rossmannban már kézfertőtlenítőből sem lehetett kapni kedden.

Pánikra egyelőre semmi okunk sincsen, de nem árt ezekben a napokban körültekintőbben vásárolni. Nézz körül otthon, mérd fel a készleteket, és csak azután kezdj el vásárolni. Nem árt, ha beszerzel kézfertőtlenítőt a patikából, többféle kiszerelés, méret is elérhető: van spray, szappan és gél is, emellett egyéb fertőtlenítésre alkalmas szereket, például klórtartalmú tisztítószert

Tartós élelmiszer, háztartási eszközök, amelyekből legyen otthon

Ha nincs otthon elegendő liszt, olaj vagy cukor, abból is érdemes beszerezni egy kisebb mennyiséget, de jól jöhet még az instantélesztőporlevesek, konzervek, és a tartós tej is, ahogy a kétszersült, vagy sokáig eltárolható kenyér. Jó, ha van otthon ezen kívül keksz, hiszen az sokáig eláll, és van benne tápanyag, ezen kívül lekvár, méz, müzli, és ne feledkezzünk meg a kávéról és teáról sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartós élelmiszereket a legjobb áron? A Pénzcentrum hétről-hétre összegyűjti a hazai boltok legütősebb akcióit. Lapozz bele!

Viszonylag sokáig eláll a burgonya, a répa és az alma, ezekből is érdemes tehát bespájzolni, ahogy száraz alapanyagokból is, ilyen a bab, a lencse, a csicseriborsó. Emellett érdemes lehet feltankolni konzervekből (zölségek, és gyümölcsök), illetve mirelit-termékekből (gyorfagyasztott zöldségkeverékek, előkészített húsok) is, így nem kell majd nélkülöznünk kb. semmit, ha időszakosan lennének fennakadások.

Lezárások alkalmával a friss zöldséghez, gyümölcshöz jutni a legnehezebb, így feltétlenül legyen otthon legalább két hétre elegendő C-vitamin, multivitamin az egész családnak. Az egyik legfontosabb, hogy a krónikus betegségeink nincsenek tekintettel a járványos időszakra, ezért továbbra is figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni. Emelett győződjünk meg róla, hogy van otthon láz- és fájdalomcsillapító elegendő mennyiségben, hasfogó illetve hashajtó, valamint kötszer. 

De érdemes körülnézni a fürdőszobában is, hogy nincs-e kifogyóban a szappan, fogkrém, mosópor és wc-papír készlet. És ha van, gondoljunk a kisállatokra is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem