9 °C Budapest

Kirobbant a bolthelyiség-háború: sorra váltanak tulajdonost az üzlethelyiségek

2018. február 18. 11:30

A pláza kótya-vetye mellett robbannak a petárdák az üzlethelyiség piacon: az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa, vagy bérlője csere-berélődött. A boltos piacot nem tudta megforgatni a politika, fakult a pláza-stop is, de a bolthelyiség piac nagyon pörög.

A pláza kótya-vetye mellett robbannak a petárdák az üzlethelyiség piacon: az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa, vagy bérlője csere-berélődött - írja közleményében a blokkk.com. A boltos piacot nem tudta megforgatni a politika, fakult a pláza-stop is, de a bolthelyiség piac nagyon pörög. Maradt még Spar boltja az Erste-nek, de izgulhat más is.

A plázákat, vagy az üzlethelyiségeket ugyanúgy lehet adni-venni, mint a kiflit, vagy a zoknit. Az árak persze különbözőek, az ügyletek összetettsége is. A magyar boltos forgalom már ötödik éve folyamatosan bővül, így a fogyasztói piac oldaláról jó piac az üzlethelyiség is. De azzal is kell számolni, hogy előbb-utóbb jönnek a hullámvölgyek is.

Az üzlethelyiségeket forgató tulajdonosok éppen azzal számolnak, ugyanúgy mint bármely más termék, szolgáltatás kínálója, hogy jó üzlet-e megvenni, vagy nem a helyiséget. És hosszabb, sokéves távlatban számolnak, egyrészt az ingatlan értékének várható piaci fel-, vagy leértékelődésével, mennyit ér majd néhány év múlva, amin lehet nyerni és bukni, másrészt ott van a bérleti díj.

Bolthelyiség bérlet: arany kalitka, vagy kaloda?

Nincs statisztika arról, hogy a boltos világban milyen a saját tulajdonú, vagy a bérlemények aránya, sem darabban, sem négyzetméterben. A tét 17 millió négyzetméter és több mint 130 ezer bolt. A vendéglátókról, vagy egyéb szolgáltatókról nem beszélve.

A plázáknál egyértelműbb a kép, a tulajdonos, aki általában nem kereskedő, bérbe adja a bolthelyiséget, itt körülbelül tízezer üzlet mozog, hiszen folyamatos a bérlőcsere. Például az elmúlt időszakban néhány CBA Príma is búcsút intett a plázának, jött helyettük - egyszerű bérlőként természetesen - például az Aldi. A plázáknál maradva tulajdonoscsere volt az Eurocenternél, a Family Centernél, Praktiker áruháznál Szombathelyen, de gazdát cserélt a Pólus, a Campona és az Aréna Pláza is.

A nagy üzletláncok részben saját tulajdonú, részben bérelt bolthelyiségben ügyködnek. És van, aki bérbe is ad, például néhány Tesco áruházban megjelent a Media Markt, a hipereknél hagyományos üzletsoros felállás mellett. De az egyik Praktiker áruházban is helyet szorítottak az Aldinak. A pláza-stop éppen a helyiségbérlet piacon vágott egy ösvényt, ahol lehet lopakodni előre.

CBA, Appeninn, Atrium: van itt rejtély is

Nagy kérdés, hogy a pusztán boltpiaci megfontolások mellett vajon más irányú piacszerzési szándék meghúzódik-e az üzlethelyiségek kótya-vetyéje mögött. A CBA-s bérbeadások egyszerűbbnek tűnnek (a Lidl 7, az Auchan egy boltbérlet után perkálnak a korábban a pláza-stop lelkes támogatójának számító CBA-nak).

Az Erste és az Appeninn bolthelyiségek boltja már jobban elgondolkodtathatja a piacot. A 18 üzlethelyiség elpasszolása 4,5 milliárd forintért már adhat okot találgatásra, de abban semmi kivetnivaló nincs, ha valaki akár boltos helyiségpiacot, vagy - akár később erre építve - boltos piacot építene.

Az Erste Befektési Alapnak egyébként legutóbbi éves beszámolója szerint több mint 30 kereskedelmi ingatlanából 24 bérlője a Spar, az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap több mint 50 kereskedelmi ingatlanából pedig ugyancsak 24 (bár egyes esetekben nem állapítható meg hajszál pontosan a bérleti helyzet). De végül úgy tűnik, hogy 48 Erste tulajdonból annak harmadát vitte az Appeninn. Hogy minek, az majd előbb-utóbb kiderül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rejtélyes az Atrium ingatlanbefektető kivonulása. Egy ok miatt a boltos piac oldaláról, mégpedig azért, mert eladott 13 darab üzlethelyiséget is (mást is), ahol a bérlő a Penny Market. A rejtély oka, hogy nem tudni egyelőre, ki az üzlethelyiségek vevője. Úgy tűnik, lesz itt mozgás még bőven és a piaci birkózás egyik terepe az üzlethelyiség lesz a boltos világban.

Cikkünk megjelenését követően az alábbi közlemény érkezett az Euronics Műszaki Áruházláncot működtető Vöröskő Kft-től:

"Az Euronics márkanevet Magyarországon használó cégcsoport a műszaki áruházláncot üzemeltető Vöröskő Kft.-nél szervezeti átalakítást, míg az ingatlanforgalmazással és -bérbeadással foglalkozó KEV Kft.-nél csaknem 2 milliárd forint értékű beruházást hajt végre idén. 2018-ban erősítenék a pozíciójukat Magyarországon és a régióban is. A Vöröskő Kft. esetében mindez elsősorban a szervezeti felépítés megújításával jár. A vállalat a közelmúltban nemzetközi és hazai multinacionális cégektől érkező vezetőkkel egészült ki. A Vöröskő Kft. ügyvezetői tevékenységét az új szakemberek mellett 2018. február elsejétől kezdődően Fazekas Zsolt látja el.

Az elmúlt években a cég arra törekedett, hogy egyre több Euronics-üzlet saját tulajdonú ingatlanban kapjon helyet. A 68 magyarországi áruházból jelenleg 11 van a cégcsoport tulajdonában, a többi bérlemény. Idén csaknem 2 milliárd forint értékben valósít meg ingatlanfejlesztéseket a KEV Kft. Veszprémben és Zalaegerszegen.

A cég 68 üzletből álló portfóliójának 47%-a működik bevásárlóközpontban vagy bevásárló parkban, míg a fennmaradó 53%, jellemzően a vidéki üzleteik önálló egységekben kaptak helyet. Bérbeadói partnereik között hazai és nemzetközi cégcsoportok is megtalálhatók, úgymint a Tesco, az Immofinanz, a Klepierre vagy az Indotek.

A társaság Kelet-magyarországi expanziójának keretében az elmúlt években 9 üzlettel jelent meg a piacon, melyek közül a 2017-es évben Debrecenben, Békéscsabán és Kiskunhalason nyitottak új áruházat, míg 2018-ban 4 üzlet nyitást tervez a cég, Csömörön, Budapesten, és kettőt a keleti régióban. Az új üzletnyitások mellett nagy figyelmet fordít a társaság a meglévő üzlethálózatának optimalizálására, melynek eredményeképpen 2018-ban saját beruházás keretében megvalósuló új ingatlanba költözik Veszprémben és Zalaegerszegen."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem