2018. március 21. szerda Benedek

Kiderült a lottótitok: tízmilliárdokat kaszált egy év alatt az ötösön és a hatoson

2017-ben többször vittek el milliárdos főnyereményt a lottón. Az ötösön háromszor, a hatoson pedig kétszer örülhetett valaki giganyereménynek. A legnagyobb nyertese a játéknak azonban messze nem egy magánszemély, hanem a Szerencsejáték Zrt. A szelvényekből realizált bevétel a két játékon megközelítette a 70 milliárd forintot.

Kikértük a Szerencsejáték Zrt-től, hogy a különböző sorsolási heteken, mekkora bevételt realizáltak szelvényeladásokból az ötös- és a hatoslottón, illetve, hogy mekkora összegeket fizettek ki nyereményekre.

A különbség egészen elképesztő. A két játékon 2017. első 50 hetében 26,5 milliárd forintot fizettek ki nyereményre, a bevételük ezzel szemben 67,9 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy a két összeg közötti különbség 41,4 milliárd forint, tehát, ha ezekből levonjuk a marketing-  és egyéb működési költségeket, még akkor is meglehetősen jó üzletnek tűnik a lottójáték a szervező Szerencsejáték Zrt. számára.

Ha a számok mögé nézünk, azt látjuk, hogy az ötösön jóval nagyobb bevételt és bruttó nyereséget is kaszált a cég: míg ötös lottón 27,4 milliárd forint hasznot, addig a hatoson ennek csak körülbelül a felét, 14 milliárd forintot szakított a cég. 

A két játék között egyébként volt valamennyi aránytalanság. Míg az ötösön realizált bevétel a hatos 2,1-szerese volt, addig a kifizetett nyeremények esetében 2,3-szeres volt a szorzó. Így nem meglepő, hogy a nyereménykifizetési ráta az ötösön volt magasabb. Ott a teljes bevétel 40 százalékát fizették ki nyereményre, a hatos esetében viszont csak 37-et.

Készítettünk két infografikát is, ahol egyértelműen látszik, hogy mennyire jó üzlet lottózni, mármint a Szerencsejáték Zrt-nek. A kisebb-nagyobb változásokkal állandó kék oszlopok a szelvényeladásokon befolyt pénzt, a negatívba nyúló oszlopok pedig nyereményosztály szerint a nyerteseknek kifizetett összegeket mutatják.

A szelvényeladásokon az átlagos heti bevétel az ötöslottón 915,9 millió forint volt, míg a hatoson 442,5 millió. 

A játékosok szempontjából az ötösön egy 

  • négyes találattal átlagosan 2,2 millió forintot,
  • hármassal 22 032 forintot, 
  • kettessel pedig 1 616 forintot

lehetett keresni. A hatoson ezzel szemben egy 

  • öttalálatos szelvény átlagosan 379 657 forintot, 
  • egy négyes 7 324 forintot, 
  • egy hármas pedig 1621 forintot

hozott.

Telitalálatos szelvény ötösön három volt az évben, ez március 11-én 1,9 milliárd, augusztus 26-án 3 milliárd, november 18-án pedig 1,4 milliárd forintot hozott a konyhára a szerencsés nyertesnek.

Hatoson ehhez képest hatszor volt telitalálat, először április 23-án keresett valaki 1,6 milliárd forintot, egy hétre rá 78 millió forint, május 21-én 237,8 millió forint, augusztus 20-án 1 milliárd forint, október 15-én 614 millió forint, két hétre rá pedig 143,5 millió forintot kapott a telitalálatos szelvény tulajdonosa.

Konteókból is van dögivel

Ekkora pénzeknél persze mindig felmerül, hogy mennyire tisztességes a verseny, vajon meg lehet-e nyerni ekkora pénzeket. Az összeesküvéselmélet-hívőknek további táptalajt adott az a cikksorozat, ami az Indexen jelent meg augusztusban. 

Ebben arról írtak, hogy egy család gyanúsan sokszor kerül be számhúzónak az ötöslottó-sorsolásokon. Mivel ezért a szerepért is szép summát osztogatnak, és abból adódóan, hogy elvileg véletlenszerűen döntik el, hogy a feltételeknek megfelelő jelentkezők közül ki kerül be a műsorba, a sztori kételyeket keltett sokakban a sorsolási rendszer tisztaságával kapcsolatban. 

Később azonban kiderült, hogy itt sincs semmi látnivaló (azaz csalás), a család tagjai több száz szelvénnyel pályáznak a számhúzói pozícióra, ennek köszönhető, hogy az átlagosnál jóval többször kerülnek be a tévéműsorba.

Miután ez a történet megoldódott, mi is összeszedtük, hogy milyen garanciák vannak arra vonatkozóan, hogy tisztességes marad a lottósorsolás, és végülis ugyanarra a következtetésre jutottunk, mint ami a fentiekből is kiderül. A lottósorsolás teljesen tisztességesen is akkora üzlet a Szerencsejáték Zrt-nek (tehát az államnak), hogy egész egyszerűen nekik áll a legfőbb érdekükben, hogy mindent megtegyenek a sorsolás tisztaságának érdekében. Amennyiben ugyanis elvesztik a közbizalmat, akkor a kutya sem fog lottószelvényt vásásrolni, ők meg befejezhetik a működésüket.

Jól jönne 500 ezer forint? A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 millió 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 13,07%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk