2020. július 6. hétfő Csaba

Kártyás vásárlás: el ne felejtsd a PIN-kódodat, már csak eddig fizethetsz nélküle


A veszélyhelyzet megszűnésével számos, a járvány időszakában meghozott rendelkezés veszítette azonnal hatályát, azonban vannak olyanok, amelyek csak 30 nap múlva kerülnek hatályon kívül, más törvénymódosítások viszont év végéig érvényben maradnak. Ilyen változás volt a PIN-kód nélküli érintéses fizetés összeghatárának 15 ezer forintra emelése is. Mutatjuk, meddig fizethetünk nagyobb összegeket PayPass-szal anélkül, hogy a terminál kódot kérne.


A kormány a koronavírus terjedésének lassítása érdekében döntött arról, hogy április 15-étől 5 ezer forintról 15 ezer forintra emeli a POS-terminálon keresztüli, PIN-kód nélküli érintéses vásárlás limitjét. Így ritkábban kell a terminálon megadni a négyjegyű kódot, ezzel is csökkentve a vírusfertőzés kockázatát.

A veszélyhelyzet megszűnésével azonban felmerül a kérdés, meddig marad hatályban a 15 ezres összeghatár, és mikor térhetnek vissza a bankok a szokásos 5 ezer forintos limithez. A Pénzcentrum ezzel kapcsolatban iparági forrásokbólt megtudta, már a parlament előtt van az indítvány, amelynek értelmében

2020. december 31-ig nem kérnek majd PIN-kódot a terminálok.

Ennek 31. pontja, Az érintéses fizetésekre vonatkozó átmeneti szabályok alcímű rész szövege egészen pontosan úgy szól: 68. §(1) "Az (EU) 2015/2366 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az erős ügyfél-hitelesítésre,valamint a közös és biztonságos nyílt kommunikációs standardokra vonatkozó szabályozástechnikai standardok tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2017. november 27-i (EU) 2018/389 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 11. cikkében meghatározottak figyelembevételével

a pénzforgalmi szolgáltató nem alkalmaz 2020. december 31. napjáig erős ügyfél-hitelesítést, ha azérintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a tizenötezer forintot.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak nem érintik a pénzforgalmi szolgáltatónak a pénzforgalmiszolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvényben meghatározott felelősségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS