13 °C Budapest

Itt a Tesco nagy dobása: méregdrága, durván ráfizethetnek a magyarok

2018. június 11. 15:21

A MoneyGram és a Tesco ma bejelentette új együttműködési megállapodását, ami lehetőséget biztosít a magyarországi ügyfeleknek arra, hogy nemzetközi készpénz átutalási tevékenységet végezzenek közel 100 hazai Tesco áruházból. Mutatjuk, mennyibe kerül, és mit érdemes inkább választani helyette.

97 Tesco áruházból vált elérhetővé a MoneyGram szolgáltatása, amelynek segítségével pénzt utalhatunk külföldre, melyet bankszámlára vagy külföldi MoneyGram pontokra teljesít a vállalat. Amennyiben az utóbbit választjuk, akkor a világszerte fellelhető 350 ezer MoneyGram pont valamelyikén néhány perc után fel is lehet venni - írja közleményében a Tesco.

A szolgáltatás viszont a Pénzcentrum elemzése szerint olyan drága, hogy kizárólag vészhelyzet esetén érdemes igénybe venni, tehát, ha tényleg perceken belül szükségünk van arra, hogy pénzt juttassunk el külföldre. Ilyen helyzet viszont legtöbbünk életében meglehetősen ritka.

A MoneyGram weboldalán található kalkulátor szerint, amennyiben 50 ezer forintot küldünk a szolgáltatás segítségével Németországba, akkor egy német MoneyGram ponton 146,23 eurót vehet fel a címzettünk. Ha nem lenne elég, hogy az átváltást 341,92 forintos árfolyamon teszik meg - amely a jelenlegi 320,84-es középárfolyamhoz képest 21 forintos (6,6 százalékos) eltérés - még tranzakciós költséget is felszámítanak, melynek mértéke 4500 forint. Ez azt jelenti, hogy 

egy Tescóban 54 500 forintot kell fizetni azért, hogy cserébe valaki felvehessen Németországban 146,23 eurót, amely végső soron 372,7 forintos árfolyamot jelent.

A MoneyGram egyik jelentős versenytársa a hazánkban is számtalan partnerrel rendelkező Western Union. Próbaként felhívtunk egyet a partnereik közül, hogy megérdeklődjük, milyen feltételekkel tudnánk Németországba átutalni 50 ezer forintot. Telefonon keresztül arról tájékoztattak minket, hogy az 50 ezer forintunkért cserébe 144,64 eurót vehetne fel valaki egy német Western Unionnál, a tranzakcióért pedig négyezer forintot kéne fizetnünk. Ez nagyjából hasonló költséget jelent, mint a MoneyGram-nél, a kezelési költséggel együtt számolt árfolyam ebben az esetben 373,3 forint.

Hogy utaljunk inkább pénzt külföldre?

Amennyiben van egy-két napunk arra, hogy a pénzünk megérkezzen külföldre, érdemes inkább a bankunkon vagy egyéb online szolgáltatókon keresztül utalni. A hazánkból is elérhető TransferWise segítségével például úgy tudunk külföldre utalni pénzt, hogy csak egy belföldi utalást kell végrehajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a pénzt nem a címzettünknek, hanem a közvetítő TransferWise-nak utaljuk el, aki (példánknál maradva) egy német bankszámláról teljesíti a megbízásunkat, ezzel pedig jelentős költséget spórol meg nekünk.

Szemléltetésül elvégeztük a kalkulációnkat a TransferWise-zal is. 50 420 forint utalása esetén (amennyiben átutalással és nem bankkártyával fizetünk a cégnek), levonnak az összegből 420 forintot (nem maradt le egy nulla), majd a célszámlára eljuttatnak 155,5 eurót. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azt jelenti, hogy a kezelési költséget is beleszámolva 324,2 forintos árfolyamon tudunk pénzt utalni Németországba, ami a MoneyGram-hez képest 48,5 forinttal kedvezőbb árfolyam.

A költségeinkhez ebben az esetben még hozzá lehet számolni, hogy legtöbbször a belföldi utalásainkért is fizetni kell, ami jellemzően 0,3 százalék, ebben az esetben tehát 150 forint. Amenniyben ezzel korrigáljuk a fenti összeget, még akkor is 50 570 forintért cserébe utaltunk el 155,5 eurót, a pénzváltási árfolyam tehát mindennel együtt 325,5 forint volt.

Másik lehetőség, hogy szimplán elutaljuk a bankunkból a pénzt Németországba. Az OTP Bank több számlacsomagja esetében az utalás díja 0,3-0,4 százalék, de minimum 2660 forint, 50 ezer forint esetén tehát ezzel a minimum díjjal kell számolni. A deviza eladási árfolyamuk jelenleg 324,65 forint, 50 000 forintért cserébe tehát 154 eurót fog a német címzettünk megkapni. Ez azt jelenti, hogy a kezelési költséggel együtt számolt árfolyam 342 forint, ami még mindig jelentősen elmarad a Tescóval épp partnerségre lépő MoneyGram díjaitól.

Természetesen a MoneyGram-hez képest különbség, hogy amikor egy bankon vagy online szolgáltatón keresztül utalunk pénzt, akkor bankszámláról bankszámlára történik a teljesítés, de sebességben nincs okunk a panaszra. Amennyiben az Egységes Euro Fizetési Övezeten belül (SEPA) küldünk pénzt, akkor az utalás egy munkanap alatt teljesül.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem