2018. augusztus 14. kedd Marcell

Itt a Tesco nagy dobása: méregdrága, durván ráfizethetnek a magyarok


A MoneyGram és a Tesco ma bejelentette új együttműködési megállapodását, ami lehetőséget biztosít a magyarországi ügyfeleknek arra, hogy nemzetközi készpénz átutalási tevékenységet végezzenek közel 100 hazai Tesco áruházból. Mutatjuk, mennyibe kerül, és mit érdemes inkább választani helyette.

97 Tesco áruházból vált elérhetővé a MoneyGram szolgáltatása, amelynek segítségével pénzt utalhatunk külföldre, melyet bankszámlára vagy külföldi MoneyGram pontokra teljesít a vállalat. Amennyiben az utóbbit választjuk, akkor a világszerte fellelhető 350 ezer MoneyGram pont valamelyikén néhány perc után fel is lehet venni - írja közleményében a Tesco.

A szolgáltatás viszont a Pénzcentrum elemzése szerint olyan drága, hogy kizárólag vészhelyzet esetén érdemes igénybe venni, tehát, ha tényleg perceken belül szükségünk van arra, hogy pénzt juttassunk el külföldre. Ilyen helyzet viszont legtöbbünk életében meglehetősen ritka.

A MoneyGram weboldalán található kalkulátor szerint, amennyiben 50 ezer forintot küldünk a szolgáltatás segítségével Németországba, akkor egy német MoneyGram ponton 146,23 eurót vehet fel a címzettünk. Ha nem lenne elég, hogy az átváltást 341,92 forintos árfolyamon teszik meg - amely a jelenlegi 320,84-es középárfolyamhoz képest 21 forintos (6,6 százalékos) eltérés - még tranzakciós költséget is felszámítanak, melynek mértéke 4500 forint. Ez azt jelenti, hogy 

egy Tescóban 54 500 forintot kell fizetni azért, hogy cserébe valaki felvehessen Németországban 146,23 eurót, amely végső soron 372,7 forintos árfolyamot jelent.

A MoneyGram egyik jelentős versenytársa a hazánkban is számtalan partnerrel rendelkező Western Union. Próbaként felhívtunk egyet a partnereik közül, hogy megérdeklődjük, milyen feltételekkel tudnánk Németországba átutalni 50 ezer forintot. Telefonon keresztül arról tájékoztattak minket, hogy az 50 ezer forintunkért cserébe 144,64 eurót vehetne fel valaki egy német Western Unionnál, a tranzakcióért pedig négyezer forintot kéne fizetnünk. Ez nagyjából hasonló költséget jelent, mint a MoneyGram-nél, a kezelési költséggel együtt számolt árfolyam ebben az esetben 373,3 forint.

Hogy utaljunk inkább pénzt külföldre?

Amennyiben van egy-két napunk arra, hogy a pénzünk megérkezzen külföldre, érdemes inkább a bankunkon vagy egyéb online szolgáltatókon keresztül utalni. A hazánkból is elérhető TransferWise segítségével például úgy tudunk külföldre utalni pénzt, hogy csak egy belföldi utalást kell végrehajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a pénzt nem a címzettünknek, hanem a közvetítő TransferWise-nak utaljuk el, aki (példánknál maradva) egy német bankszámláról teljesíti a megbízásunkat, ezzel pedig jelentős költséget spórol meg nekünk.

Szemléltetésül elvégeztük a kalkulációnkat a TransferWise-zal is. 50 420 forint utalása esetén (amennyiben átutalással és nem bankkártyával fizetünk a cégnek), levonnak az összegből 420 forintot (nem maradt le egy nulla), majd a célszámlára eljuttatnak 155,5 eurót. 

Ez azt jelenti, hogy a kezelési költséget is beleszámolva 324,2 forintos árfolyamon tudunk pénzt utalni Németországba, ami a MoneyGram-hez képest 48,5 forinttal kedvezőbb árfolyam.

A költségeinkhez ebben az esetben még hozzá lehet számolni, hogy legtöbbször a belföldi utalásainkért is fizetni kell, ami jellemzően 0,3 százalék, ebben az esetben tehát 150 forint. Amenniyben ezzel korrigáljuk a fenti összeget, még akkor is 50 570 forintért cserébe utaltunk el 155,5 eurót, a pénzváltási árfolyam tehát mindennel együtt 325,5 forint volt.

Másik lehetőség, hogy szimplán elutaljuk a bankunkból a pénzt Németországba. Az OTP Bank több számlacsomagja esetében az utalás díja 0,3-0,4 százalék, de minimum 2660 forint, 50 ezer forint esetén tehát ezzel a minimum díjjal kell számolni. A deviza eladási árfolyamuk jelenleg 324,65 forint, 50 000 forintért cserébe tehát 154 eurót fog a német címzettünk megkapni. Ez azt jelenti, hogy a kezelési költséggel együtt számolt árfolyam 342 forint, ami még mindig jelentősen elmarad a Tescóval épp partnerségre lépő MoneyGram díjaitól.

Természetesen a MoneyGram-hez képest különbség, hogy amikor egy bankon vagy online szolgáltatón keresztül utalunk pénzt, akkor bankszámláról bankszámlára történik a teljesítés, de sebességben nincs okunk a panaszra. Amennyiben az Egységes Euro Fizetési Övezeten belül (SEPA) küldünk pénzt, akkor az utalás egy munkanap alatt teljesül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket spórolhatsz évente
Nem szabad halogatni, még most keress szakembert.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS