Az alábbiakban megnézzük, hogyan lett az évek alatt egyre népszerűbb az ATM-en keresztüli készpénzbefizetés.
Nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kerül friss tojás vagy húsvéti sonka az ünnepi asztalra. Kínálat ugyanis van bőven! Utánajártunk, milyen árakra számíthatunk idén az üzletekben, és tippeket adunk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, hogy biztosan a nekünk leginkább megfelelő terméket válasszuk ki.
Noha egész évben hatalmas a sonkaválaszték az élelmiszerüzletek polcain, a sonkafogyasztás kiemelt időszaka mégis csak a húsvét. Idén sem lesz ez másképp, nem kell amiatt aggódniuk a vásárlóknak, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kerül friss tojás vagy húsvéti sonka az ünnepi asztalra.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint ugyanis nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek. Éder azt is elmondta, a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. Az ellátásban nem lesz gond, bőven lesz hagyományosan érlelt nyers, de gyorspácolt főtt sonka is az üzletekben. A kérdés csak az, mégis milyet válasszunk?
"A kínálatban megtalálhatóak a különféle kötözött sonkák, a kötözött füstölt lapockától kezdve, a kötözött pulyka sonkán keresztül egészen a füstölt csülökig gazdag a kínálat" - írta megkeresésünkre a diszkontlánc.
Hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet?
A vásárláskor érdemes alaposan megnézni a címkét, amely megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk: a nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk.
Azt is nézzük meg, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék. Utóbbi esetben ugyanis a páclevet injektálással és/vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe, amely által lerövidül az érlelési idő és hamarabb kialakulnak a sonkára jellemző érzékszervi tulajdonságok.
Mivel a gyorspácolt termék előállítási ideje és költsége is alacsonyabb a hagyományos pácolással készült sonkáénál, ezért fogyasztói ára is alacsonyabb, de az íze sem lesz olyan, mint a drágább húsárué. Az sem mindegy, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Előbbi esetben a füst keményfa közvetlen elégetésével keletkezhet, de a füstaroma légtérbe párologtatásával előállított termékeket is lehet füstöltnek nevezni.
Ha viszont a füstölt ízű sonkát választunk, érdemes tudni, hogy ez esetben a füstaromát közvetlenül a húskészítménybe juttatják, például injektálással. Ízben és illatban is óriási különbségek vannak a füstölt, illetve a füstölt ízű sonkák között.
Így készítsd el az ünnepi menüt!
Idén a húsvét más lesz, mint a korábbi években. Elmaradnak a nagy családi találkozások, baráti összejövetelek, nem lesz locsolkodás sem, viszont a húsvéti menüről nem kell lemondanunk. A kisebb háztartások könnyedén beszerezhetnek kisebb, egy-másfél kilós sonkát is, amiből többször tudnak majd enni, a húst akár más fogásokhoz is fel tudják használni.
Sok családban a húsvéti sonkát hagyományosan az idősebb korosztály szokta elkészíteni. Azoknak sem kell azonban lemondani a húsvéti ínyencségről, akik eddig soha életükben nem vettek részt a menü elkészítésében. A sonka főzése nem túl bonyolult folyamat.
Az, hogy hogyan tároljuk és készítsük el a sonkát, nagyban függ attól, milyent választottunk:
A nyers sonkát a főzést megelőző este érdemes hideg vízbe áztatni, annyira, hogy a víz ellepje. Másnap annyi órán át főzzük a sonkát, ahány kilót az nyom. A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor lesz jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen átsiklik rajta.
A főzővizet érdemes ízesíteni egész borssal, vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borókabogyóval. Ha megfőtt a sonka, hagyjuk, hogy a főzőlevében hűljön ki, majd miután a húst kivettük, a főzésből visszamaradó sonkalevet nem érdemes kidobni, hiszen nagyon jó alapja lehet valamilyen levesnek. Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, érdemes lefagyasztani.
A húsvéti sonka igazán főtt tojással, tormával és kaláccsal az igazi. A Lidl megkeresésünkre közölte, idén is készülnek több féle friss, helyben sütött kaláccsal. Aki nem szeretne bajlódni a friss torma lereszelésével és pürésítésével, az kész termékeket is talál majd az üzletekben.
Címlapkép: Shutterstock
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Elárulta a Lidl, milyen akciókkal készül a húsvéti szezonra
A húsvéti időszakban is változatos akciókkal és kedvezményekkel segíti a Lidl a vásárlókat.
-
Cégalapítás online: az eljárás menete lépésről lépésre (x)
Megmutatjuk, mire számíthat, ha vállalkozás indítását tervezi
-
Az ASUS újdonsága a modern munkaélmény új szintjét kínálja (x)
Az ExpertBook B9 OLED új mércét állít az üzleti laptopok számára.
- Varga Mihály elárulta, mennyivel tartozik az államnak a főváros
- Jókorát drágult a bárány
- Új világ köszöntött be a hazai bankautomatáknál
- Ébredezik a turizmus is
- Szeged–Veszprém a BL-ben: Kárpáti Krisztián szerint csak a pillanatnyi forma fog dönteni
- Nagy István: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a zöldenergia térnyerésére