6 °C Budapest

Ezért a levesért élnek-halnak a magyarok: lenyomta a babgulyást is!

2019. január 8. 13:00

Egy újévi leves körkép szerint a húsleves után a bableves a legnépszerűbb levesünk, de egyre ismertebbek más kultúrák specialitásai is. Kiderült: a magyarok a strucclevestől és az ázsiai különlegességektől sem riadnak vissza.

A magyar köztudottan leveses nép, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. A Falatozz.hu ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki. Negyedik a fokhagymakrémleves lett, majd a csontleves következik a kedvelt levesek sorában. Érdekes, hogy a gulyásleves a szerény hatodik helyen végzett a Falatozz.hu adatbázisa szerint, holott az elsőszámú hungarikum levesünkről, népünk kvintesszenciájáról van szó.

A hazai ízek mellett azonban egyre népszerűbbek hazánkban más kultúrák specialitásai is. Az oroszok legalább annyira levesimádóak, mint mi, sőt, náluk akár főételként is funkcionálnak a tartalmasabb változatok. A céklából készített borscs és - az alkoholfogyasztás után főleg javallott - savanyú uborkás szoljanka a két legismertebb specialitásuk. Mostanra már hazánkban is egyre népszerűbb a vietnami pho leves, amely ázsiai fűszerekkel - főleg korianderrel -, hússal és rizstésztával tölti meg a bendőnket. Érthető okokból a szintén vietnami kacsavér-leves nem szivárgott be a köztudatba.

A mexikóiak is szeretik megpakolni a folyékony ételeiket, ők a tortilla-levesre és a fűszeres tehéngyomor-levesre esküsznek. Thaiföld különleges ízvilággal hódít: az édes-kókusztejes csirkeleves, a Tom Kha és a csípős-savanyú Tom Yum minden ínyenc szívébe és gyomrába belopja magát. Az osztrák nem egy levesnemzet, de a palacsintatésztás erőlevesük, a Frittatensuppe egyszerű és nagyszerű. A japánok két slágere a miso és a ramen leves: előbbi egy szójababpürés alapléből és némi levesbetétből áll, utóbbi egy szójával ízesített, hússal és zöldségekkel gazdagon pakolt hosszútészta-leves. A japán újévi leves, az ozoni pedig arról ismeretes, hogy párolt rizsgombóc, azaz mochi van benne.

A kínai kínálat hiába változatos, a csípős-savanyú leves egyeduralmát nehéz megtörni. Holott méltán lehetnek büszkék az üvegtésztás, gyömbéres csirkelevesükre vagy a shiitake- és fafülgombalevesükre is. Vannak olyan népi csemegék is, amelyek nem terjedtek el, ugyanakkor jól jellemzik az adott gasztronómiát. Ilyen a brazilok kelbimbós-kolbászos-kukoricalisztes levese, az izlandi langusztakrémleves, az albán paprikaleves és a dél-afrikai struccleves egyaránt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm