7 °C Budapest

Egy hónapja vannak zárva vasárnap: megszólaltak a boltok

2015. április 24. 06:03

Egy hónapja, március 22-én volt az első olyan vasárnap, amikor zárva tartottak a magyar boltok (pontosabban a boltok túlnyomó többsége). Az elmúlt hetek érdekes tapasztalata, hogy pénteken és szombaton látványosan sokan indulnak bevásárolni: megkérdeztük az üzletláncokat, hogy értékelik a március vége óta eltelt időszakot. 

Közelharc a kosarakért, hosszú sorok a pénztáraknál, megállás nélkül dolgozó eladók, zsúfoltság a parkolókban, tömeg a boltokban. Általánosságban ezt tapasztaltuk múlt pénteken és szombaton a budapesti és vidéki áruházakban: diszkontokban, hipermarketekben, lakberendezési boltokban egyaránt. Egy hónapja, március 22-én lépett életbe a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály.

Vegyesek az eddigi tapasztalatok a vasárnapi zárva tartás egy hónapjáról - mondta el a Pénzcentrumnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Bár konkrét számok még nem állnak rendelkezésre, úgy tűnik, hogy a vasárnap is nyitva tartó kisboltokban egyértelműen nőtt a forgalom.

A nagyobb boltokban viszont óriási a tömeg péntek délután, és különösen szombaton, sokan megtartották hétvégi nagybevásárlási szokásaikat

 - erősítette meg a főtitkár. A plázákat, bevásárlóközpontokat viszont nagyon rosszul érinti az új szabályozás: vasárnap csak néhány kisebb üzlet van nyitva, a vásárlók elmaradnak, hétköznapokon pedig nem nő a forgalom.

Vámos György ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a tapasztalatok szerint az elmúlt egy hónapban növekedésnek indult az online vásárlás, sok új vevő jelentkezik a webshopoknál.

A Pénzcentrum által megkérdezett üzletláncok egyetértenek abban, hogy korai még megítélni, hogy az egyes napokon megnövekedett forgalom egyértelműen a vasárnapi zárva tartás számlájára írható-e, azt azonban egyik vállalat sem cáfolta, hogy a korábbiakhoz képest jóval többen vannak a boltokban pénteken és szombaton.

A SPAR-nál azt tapasztalják, hogy

a vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre terelődtek át,

azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a forgalom hogy változik a vasárnap zárva tartó boltok miatt. Az áruházlánc lapunkat arról tájékoztatta, hogy a vasárnapi napokon az összes forgalmuk átlagosan 8 százaléka bonyolódott 2014-ben.

Idén tavasszal jelentős költségmegtakarítási intézkedéseket léptettek életbe, a munkaerő toborzását ugyan lelassították, de elbocsátásokat nem terveznek. Újragondolták logisztikai és értékesítési stratégiájukat is, ezért hosszabb nyitva tartási idővel működnek hétfőtől szombatig. A nyitva tartási idő meghosszabbításával a cél az, hogy vásárlóik a vasárnap kiesésével a többi napon még kényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Auchan - amelynek mind a 19 áruháza zárva tart vasárnaponként - forgalma és vásárlószáma az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanakkor még korai lenne a húsvét előtti és utáni időszak eredményei alapján a vásárlói szokások átalakulásáról beszélni - tudtuk meg a hipermarketlánctól.

Mint írták, mindegyik áruházuk úgy van kialakítva, és annyi kasszával rendelkezik, hogy még a legforgalmasabb napokon és napszakokban is biztosítsa a vásárlók gyors áthaladását a pénztárakon. Minden áruházukban a kasszák nyitva tartását az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a várható vásárlószámokat modellezve, órákra lebontva tervezik meg. A különböző napokon, napszakokban, akár óránként is változik a nyitott pénztárak száma, igazodva a vásárlói igényekhez.

Kiemelték ugyanakkor, hogy

február óta csütörtökönként indulnak a legújabb akcióik,

amelyek számos vásárlót arra ösztönöznek, hogy már csütörtökön betérjenek az áruházakba, hogy akár a hétvégi bevásárlást is elintézzék. Az akciós termékek körét nem változtatták, továbbra is a vásárlói igényeknek megfelelően, a szezonalitásokat figyelembe véve alakítják a kínálatot.

Konkrét számokat az IKEA-tól sem kaptunk, ugyanakkor a lakberendezési láncnál az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondták, hogy míg korábban a hétfő-kedd nyugodtabb időszaknak számított, és fokozatosan nőtt a vásárlói szám a hét előrehaladtával, most a hétfő-csütörtök közötti időszak a korábbinál kiegyenlítettebb. A nyitvatartási rend változása óta a hét első 4 napja közepes forgalmú, a péntek erősebb és

a szombat a legerősebb a vásárlók számát tekintve.

A hétvégére külön akcióval az áruházak nem készülnek, viszont minden héten az IKEA FAMILY klubtagoknak szóló heti ajánlatával és termékakcióival várják a vásárlókat. A bútorlánc a heti ajánlatban szereplő termékeket minden héten csütörtökön teszi közzé honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem