7 °C Budapest

Dübörög a bevásárlóturizmus: de mégis hogy éri meg ilyen euró árfolyam mellett?

2019. december 9. 12:30

Hiába drágább az euró, nem csitul a bevásárlási láz, ennek oka a kalandvágy mellett feltehetően az, hogy külföldön alacsonyabbak az áfakulcsok, így a gyengébb forint mellett is megéri utazni.

Sokan azt várták, hogy a forint gyengülésével csillapodik majd a magyarok bevásárlóturistáskodása, amikor kizárólag vásárlási céllal kerekednek fel egy-egy napra. A bevásárlóturista nyilván számol, mielőtt útnak indul, vajon megéri-e neki - olvasható a blokkk.com közleményében.

Van egy nagy előnye a külhoni boltoknak, ez pedig az áfa: nálunk jelenleg uniós viszonylatban a legnagyobb a maga 27 százalékával, a szomszédos Ausztriában, ahol a legtöbbet vásárolnak a magyarok, ez 20 százalék, Horvátországban 25 - oda már csak elvétve járunk bevásárolni (a nyaraláson kívül persze), Szlovéniában 22 százalék, az is kis bevásárlópiac, de Szlovákiában már csak 20, Romániában pedig 19. Egyébként Németországban is 19 százalékaz áfa, de oda mi magyarok nem egy napra megyünk.

A forint euróhoz mért árfolyama 2017 elejéhez képest 306 forintról 328 forintra kúszott. Ez a 22 forint 7 százalékos drágulást jelent a devizaárfolyam alapján annak, aki eurót vásárol. De érdemes arra is gondolni, hogy sokan dolgoznak külföldön, akik nem kevés pénzt utalnak haza, vagy éppen napi ingázás keretében kapják euróban a fizetésüket. 

A bevásárlási célú kiutazások száma 2019 első három negyedévében az év eleji 1,3 millió alkalomról a harmadik negyedévre emelkedett, megközelítette a másfél milliót, az első kilenc hónapban pedig 4,1 millióra hízott. Egy évvel korábban 3,8 millió napot áldoztunk vásárlásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bevásárlóturisták ráadásul nem csak többször vágták magukat autóba, vagy szálltak valamilyen járműre, hanem sokkal többet is költekeztek. Az első negyedévben még csak 27 milliárd, a harmadikban már 48 milliárd forintot szórtak el külhoni boltokban. És a korábbi évek azonos időszakához mérve tetemes a megugrás, egyötödével nőtt a magyarok bevásárlóturizmusa. Ez több, mint a forintgyengülés mértéke. 2018-ban egyébként 130 milliárd forint folyt ki a pénztárcákból a bevásárlóturizmus csatornáján.

Jönnek hozzánk is 

Az idelátogató bevásárlóturisták 2019 első három negyedévében 154 milliárd forintot költöttek, egy évvel korábban ez az összeg 130 milliárd forint volt - ez 18 százalékos növekedés, nem több, mint fordított irányban. Úgy tűnik, az áfahatás itt is azért működik, hiába gyengébb a forint. A boltosok a határ mentén mondják is, hogy ha gyengül a forint, azért meglódulnak a bevásárlók.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm