13 °C Budapest

De tényleg, jó még valamire a dombornyomott bankkártya?

Pénzcentrum
2014. október 4. 07:01

A mai napig stabilan tartja magát az a vélekedés, hogy a dombornyomott bankkártyák jobbak és elfogadottabbak, mint a "sima" (hivatalos nevén elektronikus) plasztikok. Sőt, a több pénzért plusz szolgáltatások is járnak hozzá. De tényleg elfogadottabbak külföldön a drágább kártyák, és valóban kapunk-e hozzá utasbiztosítást?

Az elfogadást és a kártyahasználatot tekintve ma már nincs különbség a dombornyomott és az elektronikus kártyák között. Vannak olyan szolgáltatók - mint például autókölcsönzők -, ahol a foglalásnál ragaszkodnak a dombornyomott kártyához, de amikor fizetésről van szó, minden olyan helyen használható a Visa Elektron kártya, ahol elfogadják a hagyományos, dombornyomott kártyát - tájékoztatta lapunkat a Visa.

Ráadásul a dombornyomott kártyákhoz kínált plusz szolgáltatások közül az utas-és balesetbiztosítást számos pénzintézet megszüntette,

és már csak külön díj ellenében igényelhető. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a plasztikoknak nemcsak az éves díja sokkal magasabb, mint az elektronikus társaié, de sokan akkor lepődnek meg csak igazán, mikor valamiért le kell tiltaniuk a kártyájukat. Ugyanis biztonsági okokból a le nem adott dombornyomott kártyákat nemzetközi tiltólistára kell tenni. Ez a lépés pedig egy ellopott plasztik esetében különösen indokolt, ezért a díjat ilyen esetben is felszámolják - tudtuk meg a Budapest Banktól. Ennek a kockázati díjnak a költsége pedig igen magas: bankonként változik, de jellemzően 10-15 ezer forint körül mozog. Így a lenti táblázatból is látható, hogy

egy "sima" kártya letiltása kijön pár ezer forintból, addig a dombornyomott változatok esetében akár 20 ezer forintnál is többet fognak beterhelni.

Nem meglepő tehát, hogy a bankok tapasztalatai szerint az ügyfelek többsége az olcsóbb, elektronikus kártyát választja a számlájához. Így az UniCredit Banknál is az újonnan igényelt betéti kártyák több mint 60 százaléka elektronikus kártya, mely szintén alkalmas készpénzfelvételre, vásárlásra, valamint internetes tranzakciókra, így a legtöbb ügyfél bankkártyával kapcsolatos igényét teljes mértékben lefedi - tájékoztatta lapunkat a pénzintézet. Ugyanígy az FHB és a K&H is arról számolt be a Pénzcentrum kérdésére, hogy ügyfeleik többsége az olcsóbb plasztikkal rendelkezik.

Érdekes ugyanakkor, hogy a CIB-nél azt tapasztalják, hogy az elmúlt időszakban a korábbi trend megfordult és ügyfeleik körében népszerűbbé vált a dombornyomott kártya, sokkal több ilyen típusú plasztikot igényelnek, mint elektronikusat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek egyik legfőbb oka, hogy bizonyos típusú szolgáltatások igénybe vételéhez ez a kártyatípus szükséges. Jellemzően szállodai szobák foglalásánál és autóbérlésnél elvárás a dombornyomott bankkártya használata, de az Európai Unió több országában sem fogadták el az elektronikusat, például tankolásnál Ausztriában és Németországban vagy bármilyen vásárlásnál Hollandiában

 - tudtuk meg a CIB Kommunikációs osztályától.

A MasterCard is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy külföldön vannak olyan helyzetek (szállodafoglalás, autóbérlés), ahol nem biztos, hogy elfogadják a "sima" kártyát pre-autorizációra, azaz arra, hogy kauciót foglaljanak be rajta.

Milyen esetekben jöhet jól tehát még mindig a dombornyomott kártya?

  • Ha gyakran utazunk külföldre
  • Osztrák vagy német benzinkutakon
  • Holland boltokban
  • Szállodai szoba foglalásánál
  • Autóbérlésnél
  • Repülőjegy foglalásánál

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem