13 °C Budapest

30 ezer üzletet érinthet az esti boltzár: így karácsonykor se vesznek fel új dolgozókat?

2020. november 10. 21:03

Az élelmiszeres boltoknak, plázás, hipermarketes üzleteknek és a nagy szakáruházaknak kell a szokásosnál előbb bezárniuk. A körúti, városi iparcikkes boltoknál nincs is nagy kényszer. A webáruházak sokkal többet már nem bírnak, az átvevőpontnak is be kell zárnia. Elbocsájtás a 19 óra miatt most nem várható, de karácsonyos felvétel sem nagyon.

A november 11-én belépő 19 órás bezárás az üzleteknek csak egy részét érinti. Az összesen több mint 120 ezer boltból (élelmiszer, iparcikkes, benzinkút) 30 ezer alatt mozog azoknak a száma, akiket érint a 19 órás boltzár - írja közleményében a blokkk.com. (A statisztikában a 2019 év végi adatok többet mutatnak, de mi már levontuk az eddigi kényszerű évközi redőnylehúzásokat, kiindulva abból, hogy korábban 3-4 ezerrel csökkent a boltszám évente.)

A boltok egynegyede hamarabb zár majd

A plázákban 6 ezer bolt van (élelmiszer, iparcikk vegyesen), nekik előbb kell zárniuk a szokásosnál. Mellettük egyébként a közel ezer plázás vendéglátóhely egyáltalán nem fogadhat vendéget egy darabig. A hipermarketekben két és félezer bolt van, ők is előbb kénytelenek a redőnyt lehúzni, a közel félezer ottani vendéglátóhely sorsa a plázákéhoz és a többi vendéglőhöz hasonló.

Az élelmiszerüzletek száma közelíti a 40 ezer. Közülük a nagy láncok nagy alapterületű áruházai, szupermarketjei, diszkontjai mellett a kisebb élelmiszer vegyesboltok közül is sokan korábban kényszerülnek bezárni a szokásosnál, számuk előbbin belül közelítheti a 20 ezret. A kisebb élelmiszer szakboltok (például pékárus, zöldséges, húsbolt) egy része is előbb zárhat.

Figyelemmel arra is, hogy a kistelepüléseken, falvakban eleve korábban zárnak a boltok, összesen mintegy 20 ezer lehet azoknak az élelmiszeres boltoknak a száma, akiknek előbb kell lehúzniuk a redőnyt. Az előbbi kiskeres statisztikában a trafikok nincsenek benne, és hát nekik is zárniuk kell, úgy egyébként a non-stopokkal együtt.

Az iparcikkes boltszám 80 ezer körüli. Közülük a 7 ezer plázás és hiperes bolt (mert ebben a bontásban ezek is benne vannak). Mellettük a nagyobb alapterületű, önálló épületegységben elhelyezkedő szakáruházak döntő részét érinti a 19 órás boltzár. Ezek száma összesen 10 ezer körül mozog, velük szemben 70 ezer bolt nem érintett a boltzárban.

A hagyományos iparcikkes boltok, a 70 ezer, 10-től 18 óráig tartanak nyitva. Így ők még karácsony előtt egy órácskával meg is hosszabbíthatják a nyitvatartásukat, ha úgy akarják. Így kerekedik ki az, hogy a 120 ezer boltból 30 ezer kényszerülhet előbb bezárni a szokásosnál: nagyjából 20 ezer élelmiszeres és 10 ezer plázás, iparcikkes.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A benzinkutak, gyógyszertárak nem érintettek.

Az áprilisi iparcikkes boltzár nyomán és az élelmiszeres spájzolásban a kényelmet kereső vásárlók rendelési hulláma révén kétszeresére ugrott a webáruházak forgalma, 110 milliárd forint fölé. Ennél sokkal többet nem is nagyon bírnak el a webáruházak kiszállításban.

Egyrészt korlátozott a logisztika, a kiszállítási kapacitás. Az ingyenes parkolás sem gyorsítja a házhoz szállítást. Az átvevőpontok pedig kénytelenek bezárni a boltokkal együtt. Ugyanakkor az iparcikkes boltok nyitva maradhattak, tehát az áprilisihoz képest nem lett vonzóbb a járványkényszer miatt a web. Például spájzolás sincs, nem is várható nagyon, a húsvét után pedig látni, hogy ünneplésben is vissza tudják fogni magukat a családok. Nyilván nem szívesen.

Létszámbővítés helyett átcsoportosítás várható

Karácsony előtt felfuttatják a boltok a létszámot a nagyobb forgalom miatt. A 19 órás boltzár elsősorban átcsoportosításokat hoz, feltehetően több lesz a részmunkaidős ott, ahol kurtítani kell a nyitvatartást. De hát a vendéglőzár, digitális tanrend miatt nő majd az élelmiszerboltok forgalma, azért valamennyi felfutás lesz karácsony előtt is, így kellene a több ember.

A megoldás egyszerűnek látszik. A rövidebb nyitvatartás miatt nem lesz elbocsájtás, de felvétel sem.

A nyitvatartásukat nem érintő iparcikkes boltok azok, ahol eddig nagyot esett a piac. Felvenni ők sem fognak új dolgozót a várható, legalább valamicskével nagyobb forgalom miatt, mert nincs rá pénzük. A mérlegét az év utolsó napjaiban, január elején vonhatják meg a boltosok. Végül a járványhelyzet kényszerétől függ az eredmény és a kilátás is. Sejthető azonban, hogy többen fognak végleg bezárni, mint eddig. De ha lesz vakcina, lesz újranyitás is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem