4 °C Budapest
libamáj kenyérrel

Horror áron mérik 2025-ben a magyarok kedvenc őszi-téli csemegéjét: igazi luxus, kilónként 23 ezerért

2025. november 6. 13:01

Nem jönnek vissza az aranyidők, a magyar libahús, libamáj már nem lesz soha abban a helyzetben, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Madárinfluenza, infláció, meg az, hogy ha rosszul megy a dolgunk, infláció, energiaválság van, akkor az olyan prémium termékekről mondunk le, mint a libahús és a libamáj. Igaz, ha jön Szent Márton-nap, meg a karácsony és más ünnepek, akkor az emberek mégis a zsebükbe nyúlnak. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog.” Az ünnepi asztalra leggyakrabban libasült, libacomb, libamáj kerül, és azt is megmutatjuk, mennyibe kerül 2025 novemberében ez a remek kulturális és gasztronómiai szórakozás.

November 11-én minden évben elérkezik Márton napja, egy olyan ünnep, amely mélyen gyökerezik a magyar néphagyományokban, és amelyet nemcsak finom ételek, hanem különleges hiedelmek és szokások is öveznek. Szent Márton a legenda szerint egy liba ólban próbált meg elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták a hollétét gágogásukkal. (Az persze a mérleg másik serpenyőjébe tartozik, hogy időszámításunk előtt 390-ben Juno istennő szent ludai éberebbnek bizonyultak a fölállított őröknél, s hangos gágogással figyelmeztették Marcus Manliust, az erőd parancsnokát a gallok támadására, aki aztán riadóztatta embereit és rómaiak elbántak a támadókkal – a szerk.)

A Pénzcentrum megkeresésére a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára elmondta: 2023-ban (elsősorban az év második felének köszönhetően) valóban növekedést mutatott a lúd ágazat mindkét hasznosítási iránya. Így a 2023-ban vágott élő tömeg a máj hasznosításnál 31%-kal, a húslibánál 13%-kal volt több, mint a korábbi évben – ismertette Látits Miklós.

Ezt követően azonban az ismétlődő (és 2024. novembertől 2025. májusig egybeolvadó) járványhullámok miatt 2024-ben a vágott mennyiség ismét csökkent (a máj hasznosítású lúd vágásra adott élő tömege 7%-kal, a húslibáé 21%-kal esett vissza). 2025. I-III. negyedévében további csökkenés mutatkozott (máj hasznosítás: 19%, húsliba: 4%). 2022-2024 között a máj hasznosítású liba éves mennyisége 1,0-1,3 millió db, a húslibáé 1,6-2,0 millió db között mozgott. A hazai fogyasztás változatlanul alacsony (nem éri el az 1 kg/fő/év mennyiséget); a vágott áru mintegy 80%-a exportra kerül.

A visszatérő madárinfluenza elleni védekezés módjai

A Pénzcentrum megkeresésére Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója elmondta: a 2024-es év tragikusan sikerült a vízi szárnyasok tenyésztő számára, és most 2025-ben is rekord alacsony a termelés, a termelők bőven az önköltség alatt dolgoznak. Nem meglepő módon, jelentős azok aránya, akik egyszerűen abbahagyják a szakmát.

Mindennek tetejében itt van a rendszeresen visszatérő madárinfluenza, bár az európai termelők egyre tapasztaltabbak a védekezés módozataiban, ám a megfelelő szigorúságú járványvédelem alapkövetelmény. Ha nincs választást, a telepi sűrűséget ritkítani kell, szüneteltetni a termelést, a termelőknek pedig kompenzációt szükséges fizetni. A jó védekezésre vannak pozitív példák, például Franciaországból, ahol sikeres volt a védekezés, a vakcina-program, és szerencsés módon csökkent az esetek száma, ez mindenképpen egy járható útnak mutatkozik.

Látitis Miklós szerint a madárinfluenza érzékenyen érinti a lúd ágazatot a már említett szabad tartási igény miatt. Ezért szükséges, hogy a zárt tartás elrendelésekor a teljes állományt megfelelő istállóba lehessen zárni, a telep járványvédelmére pedig fokozott figyelmet kell fordítani. A járványvédelem szempontjából kedvezőtlen az egyes régiókban tapasztalható nagy telep-sűrűség (nemcsak liba, hanem kacsatartó telepek is), és a kis létszámú telepekre (elsősorban hízlalók) vonatkozó enyhébb előírások.

A libahús prémiumtermék

A hazai lúdágazat strukturális gondokkal küszködik, de érvényes ez összes európai országra, különösen a nagy termelő országokra, Magyarországra, Lengyelországra (ez a két ország kiemelkedik), valamint Csehországra, Szlovákiára, Németországra – húzta alá a Pénzcentrumnak Szabó Ákos. Korábban már arról is beszélt, hogy a liba a legextenzívebb, legkevésbé hatékony baromfifajta, a tartástechnológiája, genetikája nem teszi lehetővé, hogy hatékonyan, tömegesen termeljük.

Ez a takarmányozásában is tetten érhető. Míg a csirkének nagyjából 1,55, egy kacsának 2,05 a takarmánykonverziós rátája, a libának 4,1, vagyis a takarmány drágulása is ezt a fajt érintette legjobban. Ráadásul a liba lassú forgású, szezonális termék, a Márton-naphoz és a karácsonyi időszakhoz kötődik.

Mindez nehézséget jelent a termelőknek, hiszen az emberek, ha rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek, az ilyen prémium termékekről mondanak le először. Vagyis, a lúd nem tenyészthető nagyüzemi termelésben, ez nem csirke, ez nem kacsa, mert az utóbbi, mi tagadás, előretört a libahús rovására. A lúdtenyésztés megtorpant az elmúlt húsz évben, ez tudomásul kell venni, és meg kell teremteni a kitörési pontokat.

Az egyik ilyen az edukáció, a fiatal generációk tanítása. Az egyetemek, a kutatóintézetek munkába történő bevonása. A genetikai tenyésztési munka, és tisztában kell lenni a kereslettel és annak ingadozásával, ezt nélkülözhetetlen elfogadni, itt nem egy-két évben indokolt gondolkodni, hanem jóval nagyobb távlatokban. A veszteséges éveket pedig muszáj elviselni.

A Kacsa- és a Lúdszövetség titkára arra hívta fel a figyelmünket, hogy a liba valóban kötődik a szabad tartáshoz (amikor erre a járványhelyzet lehetőséget ad), és rosszul tűri a zárt tartást. Látits Miklós szerint így a tömegtermelés nem jön szóba, de ennek oka az is, hogy a baromfi fajok és hasznosítási irányok között a liba képviseli a legmagasabb értékű termékeket. Nem a mindennapi táplálkozás része; ünnepi alkalmakhoz kötődik a fogyasztása. A kedvezőtlenebb takarmány-hasznosítás kiemelkedő hús-minőséget eredményez.

Mindez azt is jelenti, hogy a nehezebb anyagi helyzet alig befolyásolja a fogyasztást, mert ünnepi alkalom esetén ez kevésbé merül fel, mint a mindennapi táplálkozásnál. Másrészt a liba legértékesebb termékei (hízott máj, mell, comb) mellett vannak olyan termékek is melyek szinte mindenki számára elérhetők, így például libalevest, ludaskását, zúza pörköltet bárki fogyaszthat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Nagyüzemi” libatartásról a korábbiak alapján alig beszélhetünk; a liba (elő)nevelés, és főként a hízlalás legnagyobb része családi gazdaságokban történik. Ez azonban nem azonos a „háztáji” libatartással, hiszen az elsősorban a saját fogyasztást szolgálta, ez pedig integráció keretében, feldolgozó üzemi felvásárlásra kerül. Így a feldolgozó/integrátor érdeke is, hogy a termelő a felvásárlási árból (és az állatjóléti támogatásból) meg tudjon élni, hiszen nélküle a vágóhíd nem rendelkezne árualappal – mutatott rá Szabó Ákos.

És akkor még itt van a csodálatos magyar libamáj kérdése

Látits Milós szerint a hízott libamáj termelésében Magyarország továbbra is világelső, bár a néhány évtizeddel korábbi mennyiségekhez való visszatérés nem várható. Ennek oka, hogy a hízott kacsamáj nagymértékben átvette a libamáj helyét a fogyasztók körében (miként azt a Tranzit-csoprt vezetője is jelezte pár mondattal korábban a cikkünkben – a szerk.). A megtermelt máj döntően exportra kerül (a hagyományos fogyasztókhoz: francia nyelvterület, Japán), illetve mióta Izraelben betiltották a hízlalást, a kóser termékek előállítása Magyarországra került, és a termékek a világ zsidó közösségeihez kerülnek.

A libamáj ellen óriási támadások történtek az állatvédők részéről 2008-2010 között, ebben a körben mintha kicsit lenyugodni látszanának a kedélyek

– mondta végezetül a Pénzcentrumnak Szabó Ákos.

Márton libái és árai

Az Árukalauz kimutatása szerint az 5–6 kg-os libák, belsőséggel együtt, 10 ezer forintért kaphatóak. A libamell kilója 8 ezer forint, a libacomb kilója 6 ezer forint. A hízott liba szárnytő 1800 forint, a libanyak 900 forint, a 200 grammos libazsír 1200 forint. Egy liter házi libazsír ára 3 000–4 000 forint, a háj kilója pedig 2 500–3 000 forint. A libamáj minősége leginkább a származási helyen múlik.

A vákuumcsomagolt, friss hízott libamáj a legjobb választás: ezeknél a csomagolás légmentesen zárt, és a címkén jól látható a „hízott liba” vagy „magyar termék” megjelölés. (A libamáj esetében a szórás óriási, egyszerűen nem lehet eligazodni az árakon, van ötezer, és van 23 ezer ár kilónként  – a szerk.). A fellazult fólia, levegős csomag, vagy ismeretlen eredet viszont gyanúra adhat okot. Tároláskor fontos tudni, hogy a libamáj fagyasztható – akár 3–4 hónapig is megőrzi minőségét, ha jól zárható tasakban tesszük a mélyhűtőbe. Kiolvasztás után hűtőben, lassan engedjük fel, így megőrzi állagát és ízét.

A vidéki vendéglők és kisebb éttermek által kínált háromfogásos menü ára 8 000–12 000 Ft/fő körül alakul. Ebbe rendszerint az alábbiak tartoznak: Leves – például gazdag libaleves zöldségekkel, maceszgombóccal vagy tésztával. Főétel – ropogósra sült libacomb, vagy libamell párolt káposztával és burgonyapürével. Desszert – valamilyen hagyományos édesség, például almás rétes vagy sütőtökös pite.

A középkategóriás Márton-napi vacsorák általában 13 000–19 000 Ft/fő között mozognak. Itt már gasztronómiai élményt kap a vendég, nemcsak vacsorát. Egy ilyen menü tartalmazhat: Aperitifként forralt bort vagy házi pálinkát. 4–5 fogásos menüt, ahol a libát többféle formában mutatják be: libamáj mousse, libarilette, boros libaleves, konfitált libacomb.

A legmagasabb kategóriában a Márton-napi vacsorák ára 20 000–30 000 Ft/fő is lehet. Itt már elegáns környezet, gyertyafényes asztalok és ínyenc ételek. Ötfogásos gourmet menü, amelyben a liba minden formában megjelenik – akár libamáj, kaviár, különleges boros mártások, vagy házi pékáruk kíséretében. Professzionális borpárosítás, sommelier által válogatott tételekkel.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 18. csütörtök
Auguszta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?