Kiderült az igazság a Big Mac árazásáról: kitálalt a McDonalds elnöke

Kiderült az igazság a Big Mac árazásáról: kitálalt a McDonald's elnöke

2024. május 30. 19:45

A McDonald's amerikai elnöke, Joe Erlinger cáfolja azokat a médiajelentéseket és közösségi médiában terjedő állításokat, amelyek szerint 2019 óta megduplázódott volna a Big Mac ára, hangsúlyozva, hogy az emelkedés valójában csak 20,5%-os, és kiemeli a vállalat elkötelezettségét az átláthatóság és a korrekt árazás mellett - közölte az Apnews. .

A McDonald's amerikai elnöke, Joe Erlinger cáfolta azokat a médiában és közösségi médiában terjedő állításokat, melyek szerint a Big Mac ára 2019 óta megduplázódott. A vállalat hivatalos honlapján szerdán közzétett nyilatkozatában Erlinger kijelentette, hogy ezek a jelentések nem felelnek meg a valóságnak. A McDonald's szerint egy Big Mac átlagára 2019-ben 4,39 dollár (kb. 1570 forint) volt, míg jelenleg 5,29 dollárba (kb. 1890 forint) kerül, ami 20,5%-os növekedést jelent.

Hazánkban is megfigyelhető az árváltozás, ahogy arról egy korábbi részletes elemzésünkben is beszámoltunk 2022-ben egy hamburger ára átlagosan 440, egy sajtburgeré 470, egy nagy sültkrumplié 790 és egy Big Mac ára 1020 forint volt. 2023-ban pedig már 1 340 forint volt a Big Mac, 650 a sajtburger, 600 a hamburger, a nagy sültkrumpli pedig 1 030 forint.

2024-re a Big Mac 1 620 forintra, a sajtburger 750 forintra, a hamburger 700 forintra, a nagy burgonya 1 130 forintra drágult. 

A franchise-tulajdonosok maguk határozzák meg az árakat

Visszatérve az amerikai helyzetre, Erlinger hangsúlyozta a vállalat felelősségvállalását az amerikai lakosság tájékoztatása felé, tekintettel arra, hogy a márka évente az ország lakosságának közel 90%-át szolgálja ki. Az elnök említést tett egy tavaly nyáron az X-en (korábban Twitter) megosztott posztról is, amely egy connecticuti McDonald's-ban vásárolt Big Mac-ről szólt, aminek ára 18 dollár (közel 6 400 forint) volt. Ezt az esetet Erlinger "kivételesnek" nevezte és kiemelte, hogy bár a franchise-tulajdonosok maguk határozzák meg az árakat az Egyesült Államokban található éttermek 95%-ában, folyamatosan törekednek az áremelkedés minimalizálására.

Jelenleg egy teljes Big Mac-étkezés - amely egy szendvicset, sült krumplit és egy italt foglal magába - átlagosan 9,29 dollárba (kb. 3 300 forint) kerül az Egyesült Államokban. A McDonald's további példaként hozta fel a közepes sült krumpli esetét is: ennek átlagára 2019-ben még csak 2,29 dollár (kb. 820 forin) volt, mostanra viszont 3,29 dollárra (kb. 1 100 forint) emelkedett. Ez utóbbi termék esetében tehát 44%-os áremelkedésről beszélhetünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az utóbbi időben több problémát lehetet halllani a vilégvezető gyorsétterem házatáján, úgy mint a bejelenetett vegyes negyedéves eredmények. Ugyanis az átszervezés és a közel-keleti bojkott miatt csökkent az étterem nyeresége, miközben globálisan a fogyasztók továbbra is korlátozzák éttermi kiadásaikat, ami kihívások elé állítja az iparágat. Ahogy az is megfigyelhető tendencia az elmúlt időszakban, hogy csökkent az egyes üzleteikben realizált eladások volumene. Kiemelkedik közülük például a Starbucks, a Pizza Hut és a KFC, amelyek mindegyike visszaesést jelentett ebben az időszakban. Ez a trend rámutat arra, hogy a vendéglátóipar bizonyos szegmensei komoly kihívásokkal néznek szembe a piaci pozícióik megtartása és növelése terén.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Franck Robichon

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem