28 °C Budapest
Synthetic nicotine concept. Various disposable electronic cigarettes. modern alternative smoking, vaping and nicotine. Close up

Ajjaj! Rászállt a NAV ezekre a netes adok-veszek csoportokra: alaposan a körmükre néznek

2024. május 30. 17:02

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai továbbra is nyomon követik az eldobható, ízesített újgenerációs elektronikus cigaretták internetes kereskedelmét, és folyamatosan foglalják le ezeket az illegális termékeket. Jelen vannak az adásvételi csoportokban, és felszámolják a törvényellenes tevékenységet.

Magyarországon nem forgalmazható ízesítőanyagot tartalmazó elektronikus cigaretta, internetes csoportokban mégis folyamatosan jelennek meg újabb és újabb termékek. Ezekben ízesített, nikotint is tartalmazó folyadéktöltet van, és a tapasztalatok szerint ezek a hevítéses eszközök kiszerelésenként egyre több nikotint juttatnak a szervezetbe.

A NAV-ellenőrök az elmúlt időszakban is sikerrel csaptak le az ízesített elektronikus cigaretták árusítóira, akkor is, ha az adásvételek internetes csoportokban történtek. A revizorok jelen vannak ezeken a felületeken, próbavásárlásokat végeznek, folyamatosan fogják el az illegális dohánytermékekkel kereskedőket. Figyelik a népszerű internetes csatornákat, a közösségi oldalak csoportjait, azokat a felületeket, ahol ezek a termékek beszerezhetők, és lebuktatják a kereskedőket. Az elfogások után megindítják a szükséges eljárásokat, és a banki számlaadatok, a futárszolgálatoktól kikért információk alapján az eladók korábbi tevékenységét, a korábbi adásvételeket is felderítik.

Az elmúlt időszakban, az internetes felületekről indítva ellenőrzéseiket, a NAV Hajdú-Bihar, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Győr-Moson-Sopron vármegyei munkatársai is eredményes akciókat hajtottak végre, és csaknem ötmillió forint értékben többszáz, különféle márkájú, illegálisan forgalmazott ízesített elektronikus cigarettát foglaltak le.

Az elfogások után minden esetben szabálysértési, adott esetben bűnügyi eljárás is indul. Az eladók a számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt is bírságra számíthatnak. Fontos tudni azt is, hogy a NAV-bírság mellett az engedély nélküli dohánytermék-értékesítésért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a magánszemély eladót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem