18 °C Budapest
IQOS heat-not-burn tobacco product technology. Woman holding e-cigarette in his hand before smoking

Sokkoló, ami kiderült az e-cigikről: itt a bizonyíték, durván roncsolja a DNS-t a hevítés is

2024. március 21. 06:53

Egy a University College London és az Innsbrucki Egyetem kutatói által végzett friss tanulmány szerint az e-cigaretták használata hasonló elváltozásokat fejthet ki az emberi DNS-ben, mint a hagyományos dohányzás, amely így szintén rákhoz vezethet. Mindez alátámasztja azon aggodalmakat a hevítéses eszközök hosszú távú egészségkárosító hatásaival kapcsolatban, melyek egyre inkább előtérbe kerülnek a temékek rohamos terjedésével párhuzaqmosan.

A University College London és az Innsbrucki Egyetem friss kutatása szerint az e-cigaretták használata éppúgy sejtváltozáshoz és így a rák kialakulásához vezethet, mint a hagyományos dohányzás - írja a DailyMail. A vizsgálat során a hagyományos cigarettát fogyasztók, illetve e-cigarettát használók szájmintáiból vett sejtekben felfedezett DNS-változások hasonlóságait fedezték fel, amely igazolja azon félelmeket, hogy az e-cigaretták mégsem annyira ártalmatlanok, mint korábban hitték. Kiemelik, hogy ezeknek az eszközöknek a hosszú távú használata tehát egyértelműen egészségkárosodást okozhat.

A londoni és az innsbrucki egyetemek által közösen végzett kutatás több mint 3500 minta elemzésén alapult. A kutatók megfigyelték, hogy a dohányosok - függetelenül attól, hogy milyen típusú terméket fogyasztottak - szájüregi hámsejtjeiben jelentős változások történtek, amelyek miatt a rákos megbetegedés kockázata megnövekedett. Dr. Chiara Herzog, a tanulmány egyik szerzője hozzátette, hogy bár az e-cigaretta ezzel együtt is biztonságosabbnak tekinthető, mint a hagyományos dohányzás, mégsem tekinthető biztonságosnak.

A tanulmány nem állítja közvetlenül, hogy az e-cigaretta rákot okozna, de egyértelműen epigenetikai változásokat figyeltek meg a kutatók, amelyek a tudomáyn mai állása szerint összekapcsolódhatnak például a tüdőrák kialakulásának kockázatával. A Cancer Research folyóiratban közzétett eredmények felvetik az aggodalmakat a párologtatás hosszú távú káros hatásaival kapcsolatban. A cikkben hozzátették, hogy korábbi tanulmányok már szintén kimutatták ezen genetikai változásokat mindkét csoportban.

A brit egészségügyi szervezet, az NHS szerint bár az ún. vaping-termékek kevésbé toxikusak, mint a klasszikus cigaretta, ennek ellenére tartalmaznak káros anyagokat. Az egészségügyi hatóság hangsúlyozza: bár az e-cigaretta kevésbé káros lehet mint a hagyományos dohánytermékek, nem teljesen mentesek minden kockázattól. Ezzel összhangban a brit kormány jelentős szigorításra készül, köztük az eldobható párologtatók betiltását 2025 áprilisától és helyszíni bírság bevezetését illegális értékesítés esetén.

Súlyos a helyzet Magyarországon: egyre több a nikotinmérgezés

Az NNGYK jelzése szerint az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával világszerte megnövekedett a nikotinmérgezések száma, és ez a trend már Magyarországon is kimutatható. Ráadásul ez nem csak a felnőtt lakosság esetében figyelhető meg, egyértelműen emelkedik a nikotinmérgezések száma a 18 év alattiak körében is. A hatóság és a szakemberek is nyomatékosítrják, hogy akár

életveszélybe is sodorhatják magukat azok a fiatalok, akik rászoktak az ún. Poco Barra,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

ami az Elf Barhoz hasonló eldobható elektronikus cigaretta. Ezeket a termékeket gyakorlatilag a végtelenségig lehet szívni, ami könnyen nikotin-túltelítettséget okozhat. Nem véletlen, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) már webshopokat blokkol, a NAV árusokra csap le, az NNGYK pedig tájékoztató kampányba kezdett.

Egyre több országban kezdik meg amúgy a tiltások kiterjesztését az elektromos cigarettára, vape-re és más kapcsolódó termékekre. Magyarországon például a manórúd, vagyis az Elf Bar és a Poco Bar is tiltott, mely fokozott veszélynek tenné ki a fiatal korosztályt. Hogy tényleg kevésbé károsak-e a manórudak, mint a hagyományos társaik, annak járt utána egy korábbi adásában a Pénzcentrum vlogja, a CashTag is:

A WHO amúgy sürgeti a világ országait, hogy mindent tegyenek meg a dohányzás visszaszorítása érdekében. Hiszen a STOP és a Global Center for Good Governance in Tobacco Control által kiadott "Global Tobacco Industry Interference Index 2023" is rávilágított, hogy a dohányipar ténykedésével szembeni hatékonyság világszerte csökken.

Felmérések pedig azt mutatják, hogy a 13-15 év közötti gyermekek a legtöbb országban fogyasztanak dohány- és nikotintermékeket, ezért az aggasztó tendenciára válaszul a WHO az idei Dohányzásmentes Világnapot a gyermekek iparági manipulációktól való védelmének szentelte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem