Brutális háborút indított a diszkontláncok ellen a Veuve Clicquot, a Louboutin és a teljes luxusvilág

Brutális háborút indított a diszkontláncok ellen a Veuve Clicquot, a Louboutin és a teljes luxusvilág

2024. május 28. 17:44

A luxusmárkák, mint a Veuve Clicquot és a Louboutin, színeik egyedi jellegzetességének megőrzése érdekében jogi harcokat vívnak, ami rávilágít arra, hogy a szín nem csupán azonosító, hanem a márkaidentitás kulcsfontosságú eleme is - írja a Robb Report.

Az olyan luxusmárkák, mint a Veuve Clicquot és a Louboutin gyakran tesznek jogi lépéseket színei védelme érdekében. A Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) és a Lidl közötti hosszú távú jogi vita például arról szólt, hogy a diszkontlánc által forgalmazott pezsgő csomagolása túlságosan hasonlított a Veuve Clicquot jellegzetes narancsszínére. Az LVMH az 1990-es évek végén szerzett szellemi tulajdonjogot erre az árnyalatra, de 2023 márciusában az Európai Elsőfokú Bíróság (ECFI) elutasította az LVMH kérését, mivel Görögországban és Portugáliában nem tekintették megkülönböztethetetlennek a színt a terméktől.

Ez az eset rávilágít arra, hogy sok luxusmárka úgy véli, egy adott szín kulcsfontosságú része identitásuknak. Példák erre a Tiffany kékje, az Aston Martin versenyzöldje vagy a UPS barnája. A Burberry is próbálkozott egy bizonyos kék árnyalat védjegyeztetésével, bár ez kevésbé volt sikeres.

A Christian Louboutin és az Yves Saint Laurent közötti vitát is említik, amely arról szólt, hogy ki gyárthat skarlátvörös talpú cipőket. Ebben az esetben egy fellebbviteli bíróság döntött úgy, hogy Louboutin védjegyoltalom alatt áll a piros talpért, de más cégek is gyárthatnak hasonló termékeket bizonyos feltételek mellett.

A luxusmárkák gyakran dolgoznak együtt a Pantone Intézettel annak érdekében, hogy sajátos színük legyen. Például egy légitársaság bevezette a Turkish Airlines Red-et, míg a Discover Puerto Rico megbízást adott egy Puerto Rico Sunshine nevű árnyalatra.

Azonban kérdéses lehet egy szín védjegyeztetése. Laurie Pressman szerint bizonyos felhasználásokra lehetséges ez, ha bebizonyítható, hogy a szín minden országban jellegzetes a márkajelzésben. A digitális térben viszont nehezebb fenntartani ezt a koncepciót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A luxusmárkák néha alternatív módszereket alkalmaznak színeik kihasználására. Például az autópar speciális programokat kínál ügyfeleinek extra díj ellenében különleges színű járművekre.

Mindez azt sugallja, hogy a luxusmárkák számára nem csak marketingeszközök ezek a jellegzetes árnyalatok, hanem valódi identitásuk részei is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem