29 °C Budapest
Funny tabby cat looking curious behind a robot vacuum cleaner to the camera.

Megőrülnek a magyarok a lakások új sztárjáért: tömegek keresik ezt a terméket, őrület amit tud

2024. május 26. 06:58

Az otthoni robotporszívók piaca az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül, amit az árak ingadozása és a technológiai fejlesztések is jól mutatnak. Az Euronics és a Media Markt szakembereit kérdeztük az aktuális trendekről, akik elmondták, hogy az átlagos eladási árak 100-130 ezer forint között mozognak, és a vásárlók egyre inkább a magasabb árkategóriájú, fejlettebb funkciókkal rendelkező modelleket keresik. Mindemellett az állóporszívók továbbra is nagyon népszerűek, míg a hagyományos porzsákos porszívók iránti kereslet rohamosan csökken.

A magyar otthonokban is egyre nagyobb teret hódítanak a különböző robotikus eszközök, amelyek megkönnyítik a mindennapi házimunkát. Nemrégiben részletesen foglalkoztunk például a robotfűnyírókkal, míg a mostani cikkünkben a robotporszívók piacának alakulását vizsgáljuk meg Magyarországon. Ehhez az Euronics és a Media Markt szakembereit kérdeztük meg, hogyan változtak az árak, melyek a legkeresettebb modellek, és milyen trendek figyelhetők meg a vásárlói szokásokban.

Robotporszívók a magyar háztartásokban

Az Euronics szakemberei elmondták, hogy az elmúlt három évben a robotporszívók eladási ára magas szinten volt, de az utóbbi két évben csökkent az átlagár. Ez annak is köszönhető, hogy egyre több gyártó jelent meg a piacon, és a választék szélesedett. A készülékek funkciói és tudása is sokat változott, ami szintén befolyásolta az árakat. Az idei évben ismét emelkedni kezdett az átlagár, mivel kevesebb alacsony árkategóriás készülék kerül értékesítésre.

Jelenleg a vásárlók átlagosan 120-130 ezer forintot költenek robotporszívókra, és ennyiért már jó minőségű készüléket lehet vásárolni.

A vállalat szerint az alacsonyabb árkategóriájú készülékek gyakran nem teljesítik az elvárt eredményt, így célszerű legalább közép árkategóriában választani. Azt mondják, a csalódás okai leginkább a kevés üzemidő, illetve a gyakran elkopó kis porkefékkel magyarázható. A vásárlói igények persze eltérőek, ezért a kiválasztásnál fontos figyelembe venni a lakóhelyiség méretét, a portartály kapacitását és a takarítás gyakoriságát.

A robotporszívók szívóteljesítménye, üzemideje, valamint az, hogy milyen felületen használják őket (pl. parketta vagy szőnyeg), szintén fontos szempontok. Továbbá érdemes figyelni arra, hogy a készülék beférjen-e a bútorok alá, és hogy van-e háziállat a háztartásban. Az applikációs funkcióval ellátott modellek lehetővé teszik az időzítést és a távoli vezérlést, és egyes modellek vizes feltörlő funkcióval és portartály ürítéssel is rendelkeznek - ezek természetesen mind meglátszanak az árakban is.

Robotporszívót vennék - jó, de milyet?

A Media Markt szakemberei is  folyamatosan növekvő keresletről számoltak be, különösen az elmúlt 2-3 évben megjelent távol-keleti márkák jó ár-érték arányú termékei iránt. Az elmúlt években a robotporszívók átlagára 100-110-130 ezer forint között mozgott, és folyamatosan növekedett. A 100 ezer forint feletti készülékek már applikációval irányíthatóak, lézeres és akár LIDAR szenzoros technológiával felszereltek, amelyek megbízhatóan térképezik fel a lakást és előre megtervezett útvonalon végzik el a tisztítást.

A 130 ezer forint körüli készülékek már automata ürítésű tartállyal rendelkeznek, amit havonta egyszer kell tisztítani, és egyre inkább elterjed a feltörlő funkció is. A Media Markt válaszaiban kiemelte, hogy az ár, a wifi/app kapcsolat, a navigációs képességek, a feltörlés/felmosás funkció és az automata tartály ürítés mind fontos szempontok a választásnál. A készülék mérete, különösen a magassága, hogy beférjen az ágy vagy a szekrény alá, valamint az oldalkefe technológia is lényeges.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy a verseny a porszívók között

A Media Markt szakértői szerint a teljes piacot tekintve, a hagyományos és robotporszívók értékben fej-fej mellett haladnak, mindkét kategória növekszik, bár az állóporszívók továbbra is nagyon népszerűek, és a növekedés üteme is dinamikusabb. A robotporszívókat jellemzően kényelmi eszközként használják, és nem helyettesítik a hagyományos vagy állóporszívókat - vélekedtek.

Az Euronics megfigyelése szerint az állóporszívók jelenleg a legnépszerűbbek, míg a hagyományos porszívók eladási száma csökkent, különösen a porzsákos változatoké. Sokan nem szeretnek sem költeni új zsákra, sem utána járni, ezért a választás leginkább a zsáknélküli modellekre esik. A robotporszívók eladásai az év utolsó felében mutatnak kiemelkedő számokat, mivel sokan ajándékként is választják őket.

Ugyanakkor a robotporszívók nem mindig számítanak a legjobb megoldásnak minden háztartásban, például ahol sok a vastag szőnyeg vagy magas küszöb van

- hívták fel a figyelmet a vállalat szakértői.

Összegzés

Összességében elmondható tehát, hogy mindkét cég szakemberei egyetértettek abban, hogy az elmúlt években jelentős változások történtek a robotporszívók piacán. Az árak ingadozása, a technológiai fejlesztések és a vásárlói igények átalakulása mind hozzájárultak a piac dinamikus fejlődéséhez. Az Euronics és a Media Markt is kiemelte, hogy a vásárlók egyre inkább a magasabb árkategóriájú, fejlettebb funkciókkal rendelkező modelleket keresik, amelyek nagyobb kényelmet és hatékonyságot kínálnak. Ezzel együtt azonban komoly a verseny, az álló porszívók nagyon mennek, miközben a régebbi, főleg porzsákos porszívók erősen veszítettek vonzerejükből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem