29 °C Budapest
Funny tabby cat looking curious behind a robot vacuum cleaner to the camera.

Megőrülnek a magyarok a lakások új sztárjáért: tömegek keresik ezt a terméket, őrület amit tud

2024. május 26. 06:58

Az otthoni robotporszívók piaca az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül, amit az árak ingadozása és a technológiai fejlesztések is jól mutatnak. Az Euronics és a Media Markt szakembereit kérdeztük az aktuális trendekről, akik elmondták, hogy az átlagos eladási árak 100-130 ezer forint között mozognak, és a vásárlók egyre inkább a magasabb árkategóriájú, fejlettebb funkciókkal rendelkező modelleket keresik. Mindemellett az állóporszívók továbbra is nagyon népszerűek, míg a hagyományos porzsákos porszívók iránti kereslet rohamosan csökken.

A magyar otthonokban is egyre nagyobb teret hódítanak a különböző robotikus eszközök, amelyek megkönnyítik a mindennapi házimunkát. Nemrégiben részletesen foglalkoztunk például a robotfűnyírókkal, míg a mostani cikkünkben a robotporszívók piacának alakulását vizsgáljuk meg Magyarországon. Ehhez az Euronics és a Media Markt szakembereit kérdeztük meg, hogyan változtak az árak, melyek a legkeresettebb modellek, és milyen trendek figyelhetők meg a vásárlói szokásokban.

Robotporszívók a magyar háztartásokban

Az Euronics szakemberei elmondták, hogy az elmúlt három évben a robotporszívók eladási ára magas szinten volt, de az utóbbi két évben csökkent az átlagár. Ez annak is köszönhető, hogy egyre több gyártó jelent meg a piacon, és a választék szélesedett. A készülékek funkciói és tudása is sokat változott, ami szintén befolyásolta az árakat. Az idei évben ismét emelkedni kezdett az átlagár, mivel kevesebb alacsony árkategóriás készülék kerül értékesítésre.

Jelenleg a vásárlók átlagosan 120-130 ezer forintot költenek robotporszívókra, és ennyiért már jó minőségű készüléket lehet vásárolni.

A vállalat szerint az alacsonyabb árkategóriájú készülékek gyakran nem teljesítik az elvárt eredményt, így célszerű legalább közép árkategóriában választani. Azt mondják, a csalódás okai leginkább a kevés üzemidő, illetve a gyakran elkopó kis porkefékkel magyarázható. A vásárlói igények persze eltérőek, ezért a kiválasztásnál fontos figyelembe venni a lakóhelyiség méretét, a portartály kapacitását és a takarítás gyakoriságát.

A robotporszívók szívóteljesítménye, üzemideje, valamint az, hogy milyen felületen használják őket (pl. parketta vagy szőnyeg), szintén fontos szempontok. Továbbá érdemes figyelni arra, hogy a készülék beférjen-e a bútorok alá, és hogy van-e háziállat a háztartásban. Az applikációs funkcióval ellátott modellek lehetővé teszik az időzítést és a távoli vezérlést, és egyes modellek vizes feltörlő funkcióval és portartály ürítéssel is rendelkeznek - ezek természetesen mind meglátszanak az árakban is.

Robotporszívót vennék - jó, de milyet?

A Media Markt szakemberei is  folyamatosan növekvő keresletről számoltak be, különösen az elmúlt 2-3 évben megjelent távol-keleti márkák jó ár-érték arányú termékei iránt. Az elmúlt években a robotporszívók átlagára 100-110-130 ezer forint között mozgott, és folyamatosan növekedett. A 100 ezer forint feletti készülékek már applikációval irányíthatóak, lézeres és akár LIDAR szenzoros technológiával felszereltek, amelyek megbízhatóan térképezik fel a lakást és előre megtervezett útvonalon végzik el a tisztítást.

A 130 ezer forint körüli készülékek már automata ürítésű tartállyal rendelkeznek, amit havonta egyszer kell tisztítani, és egyre inkább elterjed a feltörlő funkció is. A Media Markt válaszaiban kiemelte, hogy az ár, a wifi/app kapcsolat, a navigációs képességek, a feltörlés/felmosás funkció és az automata tartály ürítés mind fontos szempontok a választásnál. A készülék mérete, különösen a magassága, hogy beférjen az ágy vagy a szekrény alá, valamint az oldalkefe technológia is lényeges.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagy a verseny a porszívók között

A Media Markt szakértői szerint a teljes piacot tekintve, a hagyományos és robotporszívók értékben fej-fej mellett haladnak, mindkét kategória növekszik, bár az állóporszívók továbbra is nagyon népszerűek, és a növekedés üteme is dinamikusabb. A robotporszívókat jellemzően kényelmi eszközként használják, és nem helyettesítik a hagyományos vagy állóporszívókat - vélekedtek.

Az Euronics megfigyelése szerint az állóporszívók jelenleg a legnépszerűbbek, míg a hagyományos porszívók eladási száma csökkent, különösen a porzsákos változatoké. Sokan nem szeretnek sem költeni új zsákra, sem utána járni, ezért a választás leginkább a zsáknélküli modellekre esik. A robotporszívók eladásai az év utolsó felében mutatnak kiemelkedő számokat, mivel sokan ajándékként is választják őket.

Ugyanakkor a robotporszívók nem mindig számítanak a legjobb megoldásnak minden háztartásban, például ahol sok a vastag szőnyeg vagy magas küszöb van

- hívták fel a figyelmet a vállalat szakértői.

Összegzés

Összességében elmondható tehát, hogy mindkét cég szakemberei egyetértettek abban, hogy az elmúlt években jelentős változások történtek a robotporszívók piacán. Az árak ingadozása, a technológiai fejlesztések és a vásárlói igények átalakulása mind hozzájárultak a piac dinamikus fejlődéséhez. Az Euronics és a Media Markt is kiemelte, hogy a vásárlók egyre inkább a magasabb árkategóriájú, fejlettebb funkciókkal rendelkező modelleket keresik, amelyek nagyobb kényelmet és hatékonyságot kínálnak. Ezzel együtt azonban komoly a verseny, az álló porszívók nagyon mennek, miközben a régebbi, főleg porzsákos porszívók erősen veszítettek vonzerejükből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm