21 °C Budapest
Így vásárolj 50 százalékkal olcsóbban az ALDI-ban: itt az ételpazarlás vége

Így vásárolj 50 százalékkal olcsóbban az ALDI-ban: itt az ételpazarlás vége

2024. március 14. 11:00

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszerpazarlás visszaszorítása: a világ számos részén jelentős probléma a nem megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer fogyasztása, miközben a jóléti társadalmakban nagy mennyiségű élelmiszerhulladékot termelünk, amelynek több mint a fele a háztartásokhoz köthető. Az ALDI Magyarország eddig is leértékelésekkel próbált ez ellen tenni, idén azonban továbbfejlesztették a kezdeményezést: a leértékelt pékáruk és a zöldség-gyümölcsök mostantól egy külön élelmiszermentésre kialakított akciós standon találhatók meg. „A nap fogása” logóval ellátott termékekről a Pénzcentrum Albrecht Zalánnal, az ALDI Magyarország értékesítési vezetőjével készített interjút.

Számos áruházban találkozhatunk leértékelt, szépséghibás, de még fogyasztható termékekkel. Az ALDI Magyarország üzleteiben is hosszú ideje működik ez a spórolással egybekötött élelmiszermentési rendszer, azonban a kiskereskedelmi lánc nemrég megreformálta, könnyebben átláthatóvá tette a vásárlók számára a spórolási lehetőségeket, egyúttal további termékekkel bővítette az így megvásárolható termékek körét.

A frissen sült péksütemények és a zöldség-gyümölcs pultok mellett minden üzletben kialakításra került egy-egy, „A nap fogása” logóval ellátott stand,

amely még fogyasztásra teljesen alkalmas, de szépséghibás, illetve közeli lejáratú, jelentősen leértékelt termékeket tartalmaz.

Mennyit spórolhatunk?

Az előző nap lesütött péksütemények egységesen 50 százalékos kedvezménnyel, egységcsomagokban vásárolhatók meg minden nap 12 óráig, a zöldségek és gyümölcsök esetében pedig állapottól függően 30-50 százalékkal kedvezőbb áron elérhető termékek közül válogathatnak a vásárlók. Már korábban is elérhető volt az áruházláncban a leértékelt szépséghibás zöldség-gyümölcs, azonban

mostantól a lédig termékek is bekerültek az akciós termékek közé,

amelynek az ellenőrzését, leválogatását a dolgozók egész nap, folyamatosan végzik, hogy a teljes árú termékek között csak az kiskereskedelmi lánc minőségi előírásainak megfelelő élelmiszerek maradjanak, a sérültekhez pedig olcsóbban juthassanak hozzá a vevők.

A rendszer nemrég került bevezetésre, de máris nagy népszerűségnek örvend, a tesztidőszak során azt tapasztalták az áruházi dolgozók, hogy a legtöbb leárazott termék néhány órán belül elfogy, ezért a már vizsgálják, hogy milyen további termékköröket lehet bevonni az akciós élelmiszermentésbe.

A leértékelt termékekre ugyanazok a jogszabályok és az áruházlánc saját minőségbiztosítási előírásai vonatkoznak, mint a teljes árú élelmiszerre. A pékáruk záráskor egységcsomagokba kerülnek, hogy ne száradjanak ki, a zöldség-gyümölcs esetében pedig a folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően csakis olyan termék marad a polcokon, amely biztonságosan fogyasztható.

Mi történik az el nem adott áruval?

A kezdeményezés célja, hogy a vásárlók többet spórolhassanak és ezzel együtt minél kevesebb fogyasztható élelmiszer kerüljön feleslegesen a kidobásra, ezáltal csökkenjen a környezeti terhelés, és a világszinten nagy méreteket öltő élelmiszerpazarlás. Bár a tapasztalat szerint a leértékelt élelmiszerek gyorsan gazdára találnak, az el nem adott termékek sem kerülnek kidobásra: amelyik településen van erre kapacitása az Élelmiszerbank önkénteseinek, ott az áruházakból helyi karitatív szervezeteken keresztül még aznap rászorulókhoz juttatják el a megmaradó élelmiszert.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm