Young cheerful woman choosing teddy bear in a toy store

Több ezer magyar kerülhet utcára a gagyi termékek miatt: kongatják a vészharangot, óriási a baj

2024. január 29. 11:33

Megjelent az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb tanulmánya, melyben a ruhaipar, a kozmetikai cikkek és a játékok területén vizsgálták meg a hamisítás hatásait.

Megjelent az EUIPO Megfigyelőközpontjának új tanulmánya, melyben a ruházati termékek, kozmetikumok és a játékok vonatkozásában vizsgálták a hamisítás gazdasági hatását az értékesítés és a foglalkoztatás terén. Utóbbi kapcsán kiderült, Magyarországon 189 millió eurónyi bevételkiesést okozott a vállalkozásoknak a hamisítványok forgalmazása és 4466 fő munkája szűnt meg emiatt - áll a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleményében.

A ruhaipar 2018-2021 között éves átlagban közel 12 milliárd euró bevételtől esett el a hamisítás következtében, ami az EU-ban értékesített ruházati termékek értékének 5,2 százalékát teszi ki (Magyarországon ebben az ágazatban a bevételek 6,2 százalékától, 126 millió eurótól estek el a vállalkozások). A hamisítás miatt kieső eladások következtében a ruhaipar ugyanebben az időszakban évente 160 ezer fővel kevesebb embert tudott foglalkoztatni (hazánkban 3247 fő veszítette el állását). A hamisítással leginkább érintett piacok a tanulmány szerint Németország és Olaszország.

A hamisítás miatt kieső kozmetikai eladások becsült értéke 3 milliárd euró, amely az összes eladás 4,8 százalékának felel meg (Magyarországon 7,6 százalékos, 51 millió eurós bevételkiesést figyeltek meg). A francia kozmetikai ipar a leginkább érintett, 800 millió euró éves forgalomkieséssel. Az EU-ban a becslések szerint közel 32 ezer (ebből 870 hazánkban dolgozó) ember veszítette el munkahelyét a kozmetikai ipart érintő hamisítás miatt.

A játékágazat a legkisebb az e tanulmányban elemzett három ágazat közül, de itt a legmagasabb a hamisítás miatt kieső eladások aránya: 8,7 százalék, amely 1 milliárd eurónyi elmaradt forgalomnak és 3 600 fővel kevesebb alkalmazottnak felel meg ebben az ágazatban (Magyarországon 13,7 százalékos, 12 millió eurós bevételkiesés mellett 349 főnek szűnt meg az állása). A játékipari hamisítás leginkább a német piacot érinti, itt a veszteség az EU játékágazatban elszenvedett összes forgalomkiesésének egyharmadát teszi ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelentés a pénzbeli veszteségeken és a munkaerőpiacra gyakorolt hatásokon túlmenően megjegyzi, hogy a hamisítás különösen a kozmetikai és a játékiparban jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatot jelenthet a fogyasztók számára. Az EUIPO és az Europol 2022-es, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények általi fenyegetettségről szóló értékelése szerint az ilyen potenciálisan káros termékek teszik ki az EU külső határain lefoglalt hamisított termékek 15 százalékát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm