20 °C Budapest
Shopping at supermarket, shopping concept

Ez az ajándék most a legmenőbb a fiatalok körében: tényleg ennyire nincs új a nap alatt?

2023. december 26. 08:58

A fiatalok alapvetően ragaszkodnak karácsonyi szokásaikhoz, abból a szempontból is, hogy az ajándékok többségét továbbra is személyesen, hagyományos boltban vásárolják meg, de azért van változás – derül ki egy friss felmérésből. Slágerterméknek számítanak a kozmetikumok, ruhák, a készpénz azonban kevésbé. Sokan pedig már az „online ajándékokat” preferálják.

A huszonéves fiatalok túlnyomó része - 84 százaléka - készül ajándékokkal az ünnepekre. A meglepetések között örökzöld termékek vannak: kozmetikumokat, ruházati cikkeket, élelmiszert és italt, könyveket és élményajándékokat vásárolna a 19-29 éves fiatalok 46-68 százaléka a friss K&H ifjúsági index felmérés szerint. Az ajándékozó fiatalok átlagosan hét embert ajándékoznak meg: a legtöbben – 76 százalékuk - a szüleiket, 61 százalékuk a partnerüket vagy házastársukat, 34-34 százalékuk pedig barátokat és rokonokat.

Mi lesz az ajándék?

Saját készítésű ajándékot a nők 54, a férfiak 34 százaléka tervez adni. Az ékszerek ajándékozása terén a férfiak járnak az élen 48 százalékos aránnyal, a nők körében ezek kevésbé népszerűek. Mobilt vagy más elektronikai cikket a megkérdezettek 35 százaléka tervez ajándékba adni - ebben szerepe lehet annak, hogy ezek az eszközök meglehetősen drágák ahhoz, hogy huszonévesek ajándékba adhassák. Filmet, zenét, szoftvert a férfiak 49, a nők 20 százaléka tervez ajándékozni, ami arra utal, hogy sokan már az „online” termékeket, szolgáltatásokat részesítik előnyben.

Az ajándékutalványokra inkább a férfiak egyszerűsítik le az ajándékozást: a 32 százalékos átlaggal szemben 42 százalékuk gondolkodik ezen. Rajtuk kívül az aktív keresők körében magasabb az átlagosnál ez az arány, 39 százalék. A készpénz nem kifejezetten népszerű: a fiatalok 26, a diákok 35 százaléka veszi számításba ezt a lehetőséget. Ugyanakkor a férfiaknál 42, míg a nők körében igen alacsony, csak 10 százalékos azok aránya, aki ebben a formában ajándékozna.

Jól szerepelnek a magyarországi webáruházak

A magyarországi webáruházak nagyjából 40 százalékos részesedést érnek el az ajándékok beszerzési forrásai között. Ez alól kivételek az élményajándékok, amelyek esetén több mint 51 százalék a magyarországi online boltok aránya. Az emberek többsége, nagyjából 60 százalékuk személyesen, üzletben vásárolja meg az ajándékokat.

A fiatalok nyitottak a külföldi webáruházak igénybevételére. Ennek köszönhetően ez a beszerzési forrás terméktípustól függően 11-21 százalékos említéssel rendelkezik. A műszaki cikkek és a háztartási gépek 18-20 százalékát szerzik be a vásárlók nem hazai internetes boltól. Ezenfelül a hazai aukciós oldalak, hirdetősite-ok népszerűek: ezek említettsége átlagosan 20-25 százalék a beszerzési források között. A műszaki cikkek esetén ez az arány felmegy 30 százalékra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kevesebb az utolsó pillanatos

Az is kiderül a felmérésből, hogy a huszonévesek valamivel előrelátóbban kezdték meg idei karácsonyi vásárlásaikat. A nők majdnem egyharmada már november elején szétnézett a boltokban, míg a férfiak 17 százaléka vásárolt ilyen korán karácsonyi ajándékot. November második felében a fiatalok több mint 30 százaléka, december elején majdnem 40 százalékuk kezd ajándékokat vásárolni.

Közvetlenül az ünnepek elöttre már kevesebb, mint 7 százalékuk hagyja a vásárlást. Ez lényeges változás 2022-höz képest, akkor még 12 százalékuk mondta azt, hogy a karácsony előtti napokban szerzi be az ajándékokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm