Green bottles beer water glass

Ez lesz a legnagyobb probléma az üvegvisszaváltással jövőre: 50 forint ide vagy oda

2023. november 29. 18:34

2024. január 1-től minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat kell fizetnie a vásárlónak, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Egy friss kutatás szerint a magyar lakosság többsége hallott már erről az intézkedésről, és tervezi is visszaváltani a palackokat, de elvárja, hogy ezt kényelmesen tehesse meg.

A felnőtt magyar lakosság többsége (87%) fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést, saját bevallása szerint 83 százalék elkülönítve gyűjt legalább egyféle hulladéktípust a vegyeshulladéktól. Az iskolai végzettséggel párhuzamosan növekszik a hulladékkezelési tudatosság is: míg az általános iskolai végzettségűek közül tízből csak heten szelektálnak valamilyen formában, addig a diplomások közül szinte mindenki. A könnyen elérhető szelektív hulladékgyűjtési megoldásoknak köszönhetően a lakosság a 78 százaléka külön válogatja a műanyag, 70 százaléka a papír hulladékot, 50 százaléka pedig a használt üvegeket. A lakosság 45 százaléka vissza is szokta váltani az erre alkalmas üvegeket – ez utóbbi inkább a férfiakra jellemző.

A hulladékot szelektíven gyűjtő magyarok saját bevallásuk szerint elsősorban környezetvédelmi szempontok miatt szelektálnak, tízből kilencen jelezték ezt. A szelektálók harmada csupán megszokásból tesz így, míg ötödüket a társadalmi nyomásnak való megfelelés „motiválja”. A férfiakra magasabb arányban jellemző, hogy a környezetvédelem mellett egyéb tényezők is megjelennek indokként, mint a pénzvisszatérítés, a háztartás másik tagjának kérése vagy a társadalmi nyomásnak való megfelelés.

A szelektív hulladékgyűjtés nehézségei

A motivációk gyakorlatba ültetését nehezíti, hogy gyakran megtelnek a gyűjtőpontok – a szelektíven gyűjtők ötöde jelezte ezt. Az elhelyezésre kijelölt helyeknél egy másik probléma a távolság: a szelektálók 13 százalékának nehézséget jelent ez.

Akik nem szokták visszaváltani az üvegeket, azok részben az információhiányra, részben a kényelmetlenégre hivatkoznak: a válaszadók fele nem tudja, hol található a legközelebbi visszaváltó pont, ötödének pedig túl messze van az általuk ismert legközelebbi visszaváltóhely. A visszajelzések szerint sokak számára gondot okoznak a visszaváltó automaták üzemhibái is, és az, hogy sok üzlet csak az általuk árusított termékek üvegeit fogadja el vissza.

A készpénzt preferálnák a magyarok az új betétdíjas rendszerben

A magyar lakosság 84%-a hallott arról, hogy 2024. január 1-től Magyarországon is bevezetik a belföldön forgalomba hozott betétdíjas termékek kötelező visszaváltási rendszerét. A lakosság majdnem fele (45%) a lakóhelye közvetlen környezetében, 40 százaléka kényelmes sétatávolságon belül váltaná csak vissza az üvegeket, nagyobb távolság esetén inkább a vegyes hulladékba dobják azt. A visszaváltásért járó elérhető opciók közül a lakosság harmada az utalványt részesítené előnyben, amit a visszaváltás helyszínén lehet készpénzre váltani vagy beszámítani a vásárlás összegébe. Fontos azt is megjegyezni azonban, hogy a lakosság fele a 2024 január 1-től életbe lépő visszaváltási díjak helyett a készpénznek örülne legjobban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új visszaváltási rendszert legalább hallomásból ismerők háromnegyede hasznos és környezetbarát intézkedésnek tartja azt. Felük érzi hatékonynak, de ugyanennyien kételkednek abban, hogy a rendszer hatására az emberek tudatosabban fogják-e kezelni a hulladékgyűjtést. Az intézkedést ismerők kétharmada a lakossági környezettudatosság javulására és kevesebb környezetbe kerülő hulladékra számít. A pozitív megítélés ellenére háromból ketten úgy vélik, az intézkedések inkább csak hosszútávon fognak hatni és a lakosságnak időre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új rendszert. Mindezek mellett félelem van azzal kapcsolatban, hogy a boltokban megjelennek majd a hajléktalanok, akik az utcáról összegyűjtött üvegeket akarják visszaváltani.

A palackvisszaváltási rendszer bevezetése kapcsán összességében pozitív a hozzáállás, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm