22 °C Budapest
Budapest, 2023. július 15.A Pestszentlõrinc 6. posta a Barta Lajos utca 8-ban a Havanna lakótelepen.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ítéletet mondtak a Magyar Postáról: India, Moldova, Thaiföld is előttünk a friss rangsorban

2023. október 24. 16:05

A Magyar Posta a 34. helyen áll az Egyetemes Postaegyesület friss rangsorában, amely a szolgáltatás minősége alapján értékeli az országokat - ez a 172-es lista alapján nem tűnik rossznak, de 2020-ban még valamivel jobban álltunk ugyanebben a rangsorban. Most olyan nemzetek postái vannak előttünk, mint India, Thaiföld vagy Moldova. Sőt, a háborús Ukrajna postaszolgáltatásának minősége sem sokkal marad el a hazaitól A lista elején sok meglepetés nincs, a svájci posta a legjobb, ahogy az utóbbi években mindig, ezt az osztrák, majd a német posta követi.

Kijött az Egyetemes Postaegyesület (Universal Postal Union) friss rangsora, amelyben a világ országainak postaszolgáltatásait állítják sorrendbe: a 172 tagból álló listán négy fő szempont alapján pontozzák a szolgáltatás minőségét, ezek alapján állítják össze a végső rangsort, amelyet az infrastruktúra fejlettsége szerint is csoportosítanak.

A négy tényező:

  • megbízhatóság,
  • lokális rendelkezésre állás,
  • relevancia,
  • rugalmasság.

Ahogy az már megszokott, a rangsor első helyén a svájci posta áll 100 pontos eredménnyel (évek óta vezetik a rangsort), a második helyet az osztrák posta fogalaja el 96,7 ponttal, harmadikok pedig a németek 95,7-tel.

Mindezek alapján a magyarországi postaszolgáltatás összességében a 34. helyen végzett a legfejlettebb infrastruktúrával rendelkező országok között (7-8-9-10. szint), mindössze 57,4 pontos eredménnyel.

Ezzel olyan országok mögé kerültünk, mint Thaiföld, Malájzia, Moldova, vagy India. Ráadásul a hazai postaszolgáltatás értékelése például 2020-hoz képest romlott is, akkoriban 58,48 pontot kapott a Magyar Posta, ami a lista 32. helyére volt elég.

Sőt, ha eggyel visszalépünk a fejlettségi mutatóban (5-ös és 6-os szint a szervezetnél), akkor látható, hogy a román (53,3 pont) posta sincs sokkal elmaradva a magyartól, sőt,

a háborús Ukrajnában is 53,1 pontra értékelték a postai szolgáltatások minőséget, azaz még ők is csak 4,3 pontos lemaradásban vannak Magyarországhoz képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezeket a csomagokat nem viszi ki a Magyar Posta?

Korábban a Pénzcentrum több forrásból is úgy értesült, hogy a Magyar Posta esetenként nem szállította házhoz az amúgy külföldről házhoz rendelt csomagokat. A történetek mindig ugyanazok voltak, a vásárló külföldi, EU-s és EU-n kívül webshopból egyaránt vásárolt egy terméket, adott felületen kifizette a szóban forgó tárgy házhozszállítási költségét, majd várt. Ezt követően a futárok helyett csak egy sms-t kapott, hogy a szállítási címéhez közel eső postára megérkezett a csomagja, oda be lehet érte fáradni, kiszállítva nem lesz - pedig a szállítási költségek nem voltak olcsók, 6-12 eurós esetekről tudtunk idén májusban.

Az ügy kapcsán a vállalat azt közölte a Pénzcentrum kérdésére, hogy ők minden esetben jogszerűen járnak el a különböző küldeménytípusok kézbesítése során.

Sajnálatos módon azonban vannak olyan, a Magyra Postán kívülálló esetek, amikor a küldő bár levélként adja fel küldeményét, az méretéből és súlyából fakadóan Magyarországon már csomagnak minősül (nagyobb a szabványos levélszekrény bedobó nyílásának méretétől) és nem helyezhető el a levélszekrényben. Ezek azok a küldemények - amelyek nem férnek el a levélszekrényekben –, amelyekről a Posta értesítést hagy a címzett postaládájában

- közölték. Magyarul, a ki nem szállított csomagok voltaképpen külföldről feladott sima levélküldemények lehetnek, amiket a „sima postások” vinnének házhoz, ám azok nem férnek bele a postaládákba, ezért a postán helyezik el őket. Ezek a küldemények lehetnek tehát azok, amik sok vásárlónak nem érkeztek házhoz, hiába fizetett amúgy házhozszállítási díjat a saját lakcímére.

Címlapkép: Róka László MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem