6 °C Budapest
Vajon a háborús Ukrajnában, vagy itthon jobb a posta? Kijött a részletes jelentés

Vajon a háborús Ukrajnában, vagy itthon jobb a posta? Kijött a részletes jelentés

2020. október 12. 14:01

Közepes minősítést kapott a Magyar Posta a nemzetközi postaszervezet értékelésén, a hazai szolgáltatásra még 60 pontot sem adtak a 100-ból. Ellenben Ausztriában működik Svájc után a második legjobb postaszolgáltatás a világon - ami ráadásul olcsóbb is, mint a magyarországi levélküldés. Sőt, még az amúgy háború sújtotta Ukrajnában is jobb osztályzatot kapott a postai szolgáltatás, mint Magyarországon.

Az Egyetemes Postaegyesület évente rangsorolja a föld országainak postáit: a 170 tagból álló listán négy fő szempont alapján pontozzák a szolgáltatás minőségét, ezek alapján állítják össze a végső rangsort. A négy tényező:

  • megbízhatóság,
  • lokális rendelkezésre állás,
  • jelentősége,
  • rugalmasság.
Mindezek alapján Magyarország az összesített listán a 32. helyen végzett.

Többek között például olyan országokat megelőzve, mint Norvégia, Szlovénia vagy Spanyolország. De környező országok közül Ausztria (2.) például rommá ver bennünket, az osztrák posta konkrétan a svájci után a második legjobb az egész világon, a tavalyi eredményükhöz képest 10 pontot javítottak az összegzésükön. Lengyelország (13.), Csehország (16.) és Szlovákia (21.) is jócskán előttünk végzett az összesített listán. Emellett Szerbiát (29.) és az amúgy háború sújtotta Ukrajnát (30.) is a magyar posta elé sorolta a szervezet.

A magyarországi postaszolgáltatást 58,48 pontra értékelte a szövetség, az előző évi rangsorhoz képest 4,13 pontot javítottunk. A környező országok közül Horvátország pont utánunk jön, míg Szlovénia a 40., Bulgária pedig a 43. helyre ért oda - a románok közvetlen utánuk jönnek a rangsorban. Európa legrosszabb postaszolgáltatása Montenegróban van, őket a 96. helyre tették.

A világ legrosszabb postája Maliban működik, azaz nem működik, mivel kereken nulla pontra értékelték. De Haitin sem lehet sokkal jobb minőségű a szolgáltatás, a maga 0,34 pontjával. A hátulról harmadik Mozambik legalább már egy pont fölötti értékelést kapott a százból (1,73).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közepes szolgáltatás, közepesen drágán

Ha megnézzük az európai postaárakat, akkor szintén a rangsor közepén találjuk magunkat. Az Európai Parlament összegzése szerint ma Magyarországon 85 eurócentbe (mai árfolyamon 303 forintba) kerül belföldre feladni egy 20 grammos levelet. Európában Olaszországban a legdrágább a belföldi levélküldemény, ott átszámolva több mint 980 forintba kerül egy levelet feladni.

Viszont az osztrák posta nemhogy jobb, de olcsóbb is a magyarnál: ott bő ötven forinttal olcsóbb egy levelet feladni, mint nálunk. A harmadik legjobb postával rendelkező Németországban pedig mégolcsóbb, 60 forinttal kerül kevesebbe egy levél, mint nálunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?