18 °C Budapest
Vajon a háborús Ukrajnában, vagy itthon jobb a posta? Kijött a részletes jelentés

Vajon a háborús Ukrajnában, vagy itthon jobb a posta? Kijött a részletes jelentés

2020. október 12. 14:01

Közepes minősítést kapott a Magyar Posta a nemzetközi postaszervezet értékelésén, a hazai szolgáltatásra még 60 pontot sem adtak a 100-ból. Ellenben Ausztriában működik Svájc után a második legjobb postaszolgáltatás a világon - ami ráadásul olcsóbb is, mint a magyarországi levélküldés. Sőt, még az amúgy háború sújtotta Ukrajnában is jobb osztályzatot kapott a postai szolgáltatás, mint Magyarországon.

Az Egyetemes Postaegyesület évente rangsorolja a föld országainak postáit: a 170 tagból álló listán négy fő szempont alapján pontozzák a szolgáltatás minőségét, ezek alapján állítják össze a végső rangsort. A négy tényező:

  • megbízhatóság,
  • lokális rendelkezésre állás,
  • jelentősége,
  • rugalmasság.
Mindezek alapján Magyarország az összesített listán a 32. helyen végzett.

Többek között például olyan országokat megelőzve, mint Norvégia, Szlovénia vagy Spanyolország. De környező országok közül Ausztria (2.) például rommá ver bennünket, az osztrák posta konkrétan a svájci után a második legjobb az egész világon, a tavalyi eredményükhöz képest 10 pontot javítottak az összegzésükön. Lengyelország (13.), Csehország (16.) és Szlovákia (21.) is jócskán előttünk végzett az összesített listán. Emellett Szerbiát (29.) és az amúgy háború sújtotta Ukrajnát (30.) is a magyar posta elé sorolta a szervezet.

A magyarországi postaszolgáltatást 58,48 pontra értékelte a szövetség, az előző évi rangsorhoz képest 4,13 pontot javítottunk. A környező országok közül Horvátország pont utánunk jön, míg Szlovénia a 40., Bulgária pedig a 43. helyre ért oda - a románok közvetlen utánuk jönnek a rangsorban. Európa legrosszabb postaszolgáltatása Montenegróban van, őket a 96. helyre tették.

A világ legrosszabb postája Maliban működik, azaz nem működik, mivel kereken nulla pontra értékelték. De Haitin sem lehet sokkal jobb minőségű a szolgáltatás, a maga 0,34 pontjával. A hátulról harmadik Mozambik legalább már egy pont fölötti értékelést kapott a százból (1,73).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közepes szolgáltatás, közepesen drágán

Ha megnézzük az európai postaárakat, akkor szintén a rangsor közepén találjuk magunkat. Az Európai Parlament összegzése szerint ma Magyarországon 85 eurócentbe (mai árfolyamon 303 forintba) kerül belföldre feladni egy 20 grammos levelet. Európában Olaszországban a legdrágább a belföldi levélküldemény, ott átszámolva több mint 980 forintba kerül egy levelet feladni.

Viszont az osztrák posta nemhogy jobb, de olcsóbb is a magyarnál: ott bő ötven forinttal olcsóbb egy levelet feladni, mint nálunk. A harmadik legjobb postával rendelkező Németországban pedig mégolcsóbb, 60 forinttal kerül kevesebbe egy levél, mint nálunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?