Happy Couple Hugging Doing Shopping Walking And Carrying Shopper Bags Enjoying Weekend Together In Modern Hypermarket. Shopaholics Spouses Buying Clothes In Mall. Consumerism

A készpénz után már a bankkártyának is leáldozóban? Egyre több magyar vásárol helyttük így

2023. június 2. 20:01

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében. Az Euroövezet országai közül a bankkártya Finnországban és Hollandiában a legelterjedtebb fizetési mód az Európai Központi Bank kutatása alapján, míg ezt a megoldást a legkevésbé Máltán és Szlovéniában választják. Az elektronikus fizetés mellett szóló legfőbb érvek a vásárlók részéről, hogy nem szükséges nagyobb mennyiségű készpénzt maguknál tartani, e mellett a gyorsaság és kényelem.

Az Európai Központi Bank adatai alapján1 az elektronikus fizetés népszerűsége az euróövezetben mindenhol nőtt 2019 és 2022 között. A 19 euróövezeti országban átlagosan 34 százalékban bankkártyával, 59 százalékban pedig készpénzzel fizetnek az emberek.

Arra kérdésre viszont, hogy melyik az általuk leginkább preferált fizetési mód, már a megkérdezettek 55 százaléka rakta le a voksát a bankkártya mellett, míg a készpénzt valamivel több mint ötödük (22%) preferálja.

A fizetési preferenciák szempontjából szintén szélsőséges eltérések figyelhetők meg az egyes országok között. A finnek 83 százaléka leginkább a bankkártyás vagy más készpénzmentes fizetési módot választaná, az osztrákoknál ez az arány mindössze 36%.

Az eurózónában az elektronikus fizetés melletti legfőbb érv az volt, hogy nem kell sok készpénzt hordani maguknál. Ezt a megkérdezettek 62 százaléka válaszolta, míg a gyorsaságot és egyszerűséget a megkérdezettek 40 és 37 százaléka említette. Az OTP Bank felmérése alapján Magyarországon tavaly ehhez nagyon hasonlóan vélekedtünk. A válaszadók 65 százaléka számára fontos, hogy kevesebb készpénzt kelljen tárcájukban tartaniuk, a gyorsaság 55 a kényelem pedig 69 százalékuk szerint az elektronikus fizetés mellett szóló érv.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Országonként változó, hogy melyik a legnépszerűbb és leginkább vágyott fizetési mód, azonban az Eurozóna országaira és hazánkban is igaz az, hogy az elektronikus fizetés egyre népszerűbbé válik a vásárlók körében, amit saját felméréseink is alátámasztanak. Ezt növekvő igényt pedig a kereskedőknek és a szolgáltatóknak is érdemes figyelembe venniük, amikor vállalkozásuk fizetési megoldásait tervezik

– árulta el ezzel kapcsolatban Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem