24 °C Budapest
chicken and eggs

Brutális tojásdrágulástól szenvednek a magyarok: a neheze csak most következik

2023. április 6. 09:13

Egy év alatt a duplájára nőtt egy darab tojás átlagára, és könnyen lehet, hog még sehol nem járunk a végétől.

Az Agrár Közgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint szerint hazánkban a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) ára 66,16 forint/darab volt 2023 első tizenkét hetében, ami 105,5 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát - vagyis a duplájára drágult egy év alatt, írja az Index. Azt is hozzáteszik, hogy a mélyalmos étkezési tojás (M+L) ára 74,29 forint/darab (+117,9 százalék) volt ugyanbben az időszakban.

Az elmúlt év őszén előfordult, hogy heti 20 forinttal emelkedett a tojás ára a magyar piacon. Az aszály, a háború és a forintgyengülés sem tett jót a fogyasztói árnak. De úgy tűnik, hogy a neheze még csak ezután jön: a Baromfi Terméktanács előrejelzése szerint előfordulhat a jelen körülmények között, hogy 150 forint lesz egy tojás átlagára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem