14 °C Budapest
Young man eating insects,  seasoned grasshoppers, entomophagy concept, mexican food

Rovarok lephetik el az ételeinket: tényleg a tudtunk nélkül tömhetnek meg minket velük?

2023. február 2. 09:45

A napokban szárnyra kapott a hír, hogy bármiféle jelölés nélkül tehetnek majd rovarokat az élelmiszerekbe az előállítók. A hír persze ebben a formában egyáltalán nem igaz, így a Nébih most összeszedte, hogy mit is kell tudnunk a rovarfogyasztás aktuális szabályairól.

A rovar alapú élelmiszerek úgynevezett új élelmiszernek minősülnek, azaz nem igazolt, hogy 1997 májusa előtt hagyományosan fogyasztották volna az unió területén. Ezek az élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés után, uniós szintű engedélyezést követően hozhatóak forgalomba, amiről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) gondoskodik.

Jelen pillanatban az EU területén mindössze 6 rovarfajt engedélyeztek: ilyen például a lisztbogár, vagy a keleti vándorsáska. De ezeket se lehet csak úgy árulni: mindegyikre külön, szigorú szabályok vonatkoznak. A házi tücsökből előállított, részben zsírtalanított porból mindössze 2g-ot tartalmazhat a sokmagvas kenyér 100 grammonként.

Ezeket pedig mind kötelező jelölni a csomagoláson, mint összetevőt ugyanis egyes rovarfajták allergiás tüneteket is okozhatnak. Ráadásul attól sem kell tartani, hogy E-számnak álcázva rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók, ugyanis ilyen száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van. A rovarok pedig nem tartoznak ebbe a körbe, így összetevőként kell feltüntetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?