14 °C Budapest
The woman opening her mouth to eat insects. The concept of protein food sources from insects. Brachytrupes portentosus crickets is a good source of protein, vitamin B12, and iron, it is low in fat.

Tele vannak ehető rovarokkal a magyar élelmiszerek: mennyire biztonságos a fogyasztásuk?

2023. február 1. 14:01

Az Agrárminisztérium közbenjárására hamarosan egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek a magyar boltokban. De vajon tényleg szükség van erre az intézkedésre, vagy épp a rovarfogyasztás szélesebb körű támogatása oldhatná meg hosszú távon a bolygó élelmezési gondjait? És egyáltalán, mennyire biztonságos a rovarok fogyasztása?

Mint arról beszámoltunk, hamarosan – az élelmiszerek jelölési rendeletének módosítását követően - egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek. Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) tárcavezetője a döntéssel kapcsolatban megjegyezte, az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni; ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Az agrártárca közleménye kitért arra is, hogy az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. És bár az AM közlése szerint sem élelmiszer, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban, ezért nem is támogatták az EU-döntést, a helyzet ennél jóval összetettebb.

Nem kell ugyanis sokat kutakodni, hogy olyan szakmai felmérést találjunk, amely szerint a bolygó egyre kritikusabb élelmezési gondjait (ide sorolva Európát és Magyarországot) részben a rovarfogyasztás jelentheti. Ma már egyre inkább tényként kezelhető, hogy jelenlegi formájában az állattenyésztés fenntarthatatlan. az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és – hosszú távon –, negatív hatást gyakorolnak a vízre, valamint a biológiai sokféleségre. Az Agrárközgazdasági Intézet például leszögezi, hogy

szükség van a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására.

Erre egyébként korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is felhívta már a figyelmet. Mint egy anyagukban írták, „a társadalom fejlődésével párhuzamosan nő az állati fehérjék iránti igény, a hústermelés fokozódó mértéke azonban jelentős környezeti többletterheléssel jár. Az ehető rovarfajok, mint a lisztkukac vagy a vándorsáska viszont a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva sokkal kisebb mértékű ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.”

Amellett, hogy a rovarok kevesebb ráfordítást igényelnek a tenyésztés során, sokkal hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok. Ez annak tudható be, hogy nem szükséges külön energia a testhőmérsékletük megtartásához, mivel környezetük hőtartalmát veszik fel. Ráadásul takarmányként felhasználhatók olyan mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy éppen faipari melléktermékek, amelyeket ma sok esetben hulladékként tartunk számon

– olvasható a Nébih oldalán.

Arról pedig már Antonovits Bence Dániel rovartenyésztési szakértő beszélt részletesen az Agrárszektornak, hogy a rovarok vízigénye szintén töredéke a hagyományos gazdasági állatokéhoz képest. Mint mondta, a takarmányozás teszi ki az állattenyésztési költségek 45-75%-át különböző termékek esetén, így javítása a környezetvédelmen túl elsődleges gazdasági szempont is.

A hagyományos hús "vágási kihozatala", azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg a gazdasági állatok átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80%, de saját tapasztalatom alapján akár 100%-a is fogyasztható, a lisztbogár vagy a fekete katonalégy lárvája pedig szintén teljes mértékben

- fogalmazott Antonovits Bence Dániel.

Mégis, miért egyek rovarokat?

Az AM friss közleménye kitért arra is, hogy egy Nébih felmérés szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5%-a fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70%-uk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Nos, tagadhatatlan, hogy egyelőre Magyarországon, de még Európában is kifejezetten szkeptikusak velük az emberek, de az ismertségük ugyanakkor egyre csak növekszik. 2017-ben készült például Magyarországon egy igen átfogó, nagy elemszámú attitűdfelmérés, amely azt mutatta, hogy az entomofágia témája ismert idehaza, és a válaszadók 90,81%-a hallott már az ehető rovarokról. Némileg árnyalta viszont a képet, hogy a felmérés szerint a Kárpát-medencében élő, ehető rovarfajt, családot, öregcsaládot vagy rendet azonban csupán 26,18%-uk tudott megnevezni.

Imént említett attitűdfelmérésből derült ki továbbá az is, hogy a válaszadók 20,10%-a fogyasztott már rovart, vagy rovar alapú élelmiszert, és több mint felük nyitott az ilyen élelmiszerekre. Míg 43,13% megkóstolná, 15,92% akár rendszeresen is fogyasztana ilyen ételt. Mindössze 40,95% nyilatkozott elutasítóan, 12,98% válaszolt úgy, hogy semmi nem venné rá a rovarok fogyasztására - szemben a Nébih vizsgálatából az AM közleményben kiemelt 70%-os elutasítottsággal. Az attitűdfelmérésből még az is kiderült,

A kutatók tehát egyetértenek abban, hogy a rovarok megoldást nyújthatnak a megszokott állati fehérjék kiváltására. De ez elég ahhoz, hogy meggyőzze a fogyasztókat, egyáltalán milyen élettani hatásai vannak a rovarfogyasztásnak? Nos, a rovarok nagy előnye, hogy koncentráltabban tartalmaznak fehérjét: nem ritka a 60%, de akár 70% feletti fehérjét tartalmazó faj sem, a fehérjetartalmuk pedig nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is kiváló. Aminosav garnitúrájuk, zsírsav-profiljuk és ásványianyag-tartalmuk egyaránt rendkívül jó, ami egyrészt esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak.

A Pénzcentrum is megkóstolta az ehető tücsköt, sáskát

Tavaly számoltunk be róla, hogy a különböző speciális webhopokban és ínyenc boltokban már eddig is lehetett kapni a kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszert, ám most először került be egy igazán nagy, a fél országot lefedő élelmiszerkiszállító cég szortimentjébe ilyen termék, ami a mai napig kapható. A Kifli.hu rendhagyó, tücskökből és sáskákból álló rágcsái meglehetősen drágák voltak, mi azonban mégis próbára tettük az élelmiszerlánc, chilis-lime-os, curry-s, paprikás, borsos és sós karemellás ízesítésben kínált, kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszereket. Íme szerkesztőségünk véleménye a termékekről:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?