Midsection of man cutting vegetables. Cropped image of male is preparing food. He is working in kitchen.

Itt a mérleg 2022-ről: ezek az élelmiszerek drágultak legjobban tavaly

2023. január 6. 15:31

A világpiaci élelmiszerárak mutatója tovább süllyedt decemberben: az 1,9%-os csökkenéssel már a kilencedik egymást követő hónapot zárta negatívban – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

A FAO élelmiszerár-index 1%-kal múlta alul a 2021. decemberi értékét. Azonban az egész évet tekintve, a legfontosabb nemzetközi élelmeszer-alapanyagok árváltozását követő mutató 14,3%-kal teljesítette túl a 2021-es év átlagát.

Leginkább a növényi olajok álltak az index zuhanása mögött, miután 6,7%-os globális piaci árcsökkenésükkel az elmúlt közel két év legalacsonyabb szintjére jutottak. A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a nyomott globális importkereslet, a szezonálisan megemelkedett dél-amerikai szójatermelés és az alacsonyabb nyersolajár okán.

Két erősen zaklatott év után örömteli a stabilitás az élelmiszer-alapanyagok piacon. Még korai lenne hátradőlni, ezért fontos, hogy a figyelmünket a globális éhezés csökkentésén tartsuk, mivel a globális élelmiszerárak még így is magasak, egyes alapvető élelmiszereknél kiugróan, a rizs is folyamatosan drágul, továbbá a jövőbeli készletek körül is akadnak bizonytalanságok

– mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero.

A FAO gabonaár indexe 1,9%-kal csökkent november óta. A déli féltekén zajló betakarítási munkálatok növelték a búzakészleteket, míg Brazília a globális kukoricapiacra helyezett nyomást. Mindemellett a rizs ára emelkedett az ázsiai erős kereslet és az exportőr országok valutájának dollárral szembeni leértékelődése miatt. A húsfélék indexe 1,2%-kal zárt alacsonyabban decemberben, mivel az olcsóbb marha- és baromfihús ellensúlyozni tudta a sertés- és birkahús drágulását. A marhahús árára a gyenge kereslet hatott, míg a szárnyasoknál a bőséges tartalékok játszottak szerepet. A sertéshús árának emelkedését az ünnepi – főként európai – kereslet fűtötte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel szemben a tejtermékek 1,2%-kal drágultak novemberhez képest, megtörve egy öthónapos csökkenő trendet. A sajt drágulása és a szűkülő piac domináltak az indexben, ellensúlyozva a vaj és tejpor csökkenő árát. A cukor esetében 2,4%-os áremelkedést regisztráltak a FAO szakértői főként a termésre negatívan ható indiai időjárási körülmények és a thaiföldi és ausztrál betakarítási munkálatok csúszása miatt.

A FAO élelmiszerár-index 2022-ben jelentősen magasabb szinteken járt, mint az azt megelőző évben, ami – együtt a 2021-es csúcsokkal – komoly elakadásokat és élelmezésbiztonsági aggodalmakat okozott az alacsony jövedelmű és élelmiszerimportra szoruló országok körében. Ennek eredménye a FAO által inspirált „élelmezési sokk ablak” elosztási eszköz lett, melyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hívott életre. Az év során a búza és kukorica ára rekordszinteket értek el. A növényi olaj árindex 2022-es éves átlaga szintén csúcsot döntött, miközben a tejtermékek és húsfélék mutatója 1990 óta nem látott magasságokban járt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem