8 °C Budapest
Many Christmas presents under wonderful Christmas Tree

Ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok idén: ilyenkor is fontos az energiatakarékosság

2022. december 15. 17:03

Az idei karácsonyi szezon legfontosabb jellemzője a tudatos vásárlás: az ügyfelek tavalyhoz képest jóval hosszabb időt töltenek a webáruházban való válogatással és az adatlapok böngészésével. Ez utóbbi azon is jól látszik, hogy a legtöbbet felkeresett termékadatlapok közt számos elektronikai termék, például hűtőszekrény, laptop és tévé is szerepel.

Visszaszorult a gázzal működő gépek iránti kereslet

A karácsonyi szezon első hat hetében az előző évhez képest 10 százalékkal volt magasabb a háztartási nagygépek forgalma: a legtöbb vásárló új, a korábbinál energiatakarékosabb hűtőszekrényt és fagyasztót keres - utóbbiak közül az álló kivitelű fagyasztószekrények forgalma csaknem megduplázódott 2021 azonos időszakához képest – írja közleményében az eMAG.

Az ünnepi szezonban népszerűek az elektromos beépíthető sütők és főzőlapok, míg a gáztűzhelyek és gáz főzőlapok, illetve a jellemzően nagyobb fogyasztású eszközök (például a nagy, dupla ajtós, amerikai stílusú hűtőszekrények, kedvezőtlen energiabesorolású szárítógépek, elektromos kályhák) eladásai jelentősen csökkentek, mivel a vásárlók a kedvező fogyasztású típusokat részesítik előnyben.

Nyár óta sláger a hősugárzó

A rezsicsökkentési szabályok változásának bejelentése nyomán idén már jóval a szezonjuk előtt, nyár közepe óta kelendőek a különböző elektromos fűtőeszközök, így ezekből a tavalyi mennyiségnél jóval több talált gazdára 2022-ben még úgy is, hogy sokan már jóval tél előtt beszerezték ezeket. A kategóriában a ventilátoros hősugárzók asztali és fali kivitelű változatai a legnépszerűbbek, míg a második legnagyobb számban az elektromos radiátorok fogytak. Az előbbi típus leginkább a fürdőszoba, konyha, garázs gyors felfűtésére való, az utóbbi csendes működése révén akár nappali vagy háló melegen tartására is alkalmas.

Továbbra is jól fogynak a tévék és a laptopok

Bár a pandémia alatt sokan ruháztak be tévére, az eladások a tavalyihoz hasonlóan magasak maradtak - amely az idén télen zajló futball-vb mellett annak is köszönhető, hogy sokan válthattak új, a korábbinál energiatakarékosabb modellre - hiszen a tavaly megújult uniós energiacímke alapján könnyű kiválasztani olyan készüléket, amellyel spórolhatunk a villanyszámlán. Az inflációs hatás ellenére a karácsonyi szezonban az eladott tévék átlagára csökkent: ez a trend egyébként a teljes hazai piacon érzékelhető, és az okozza, hogy pont a bruttó 120 ezer forint körüli átlagárú típusok forgalma csökkent, míg az olcsóbb, belépő kategóriás, illetve a felsőkategóriás modelleké nőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei karácsonyi szezonban már két héttel karácsony előtt több laptopot rendeltek, mint tavaly ilyenkor: sokan valószínűleg áremelkedéstől tartva vásároltak notebookokat, mivel a chiphiány enyhülésével a Black Friday és karácsonyi akcióban jelentős engedményekkel lehet ezeket beszerezni.

Válságban is kelendő a konzol

Dacára a kedvezőtlen gazdasági környezetnek és a gyártói áremelkedéseknek, az idei karácsonyi szezonban  közel 60 százalékkal több Xbox és Playstation-konzol fogyott, mint tavaly ilyenkor - bár ehhez az is hozzájárul, hogy a chiphiány miatt tavaly az Xbox Series X és a Playstation 5 modellek elérhetősége jócskán korlátozott volt. Szerencsére idén decemberben a két típus egyikéből sem számít készlethiányra a boltlánc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm