2 °C Budapest
Banska Bystrica, Slovakia - May, 1 , 2022 : Pepco shop Sign. Brand logo. European chain of discount shops. closed plaza store

Kitört a német boltláncok háborúja: lenyomhatja a Pepcót a trónkövetelő TEDi?

2022. október 5. 19:01

Idén nyitotta első üzletét a TEDi Magyarországon, azóta pedig már több fővárosi és vidéki boltjukat is megnyitották. Bár a KiK és Pepco még mindig nagy népszerűségnek örvend, a vásárlók 8 százalékának már az új német üzletlánc a kedvence. Megkérdeztük olvasóinkat, melyik iparcikkes boltban vásárolnak legszívesebben, mutatjuk a válaszokat.

A német TEDi bolthálózat már 11 országban, köztük hazánkban is jelen van, és egyre terjeszkedik. Az üzletek közül leginkább a KiK-nek és a Pepcónak jelenthet konkurenciát, melyek viszont már több száz bolttal jelen vannak Magyarországon. Úgy tűnik azonban, hogy az új boltlánc máris nagyon népszerű a Pénzcentrum olvasóinak szavazatai alapján.

Legtöbb üzlettel a Pepco rendelkezik, így nem is csoda, hogy nettó árbevételben és adózott eredményben szintén vezet. A népszerűségi versenyben viszont nem olyan egyértelmű az elsőbbsége, mert olvasóink szavazatai alapján a vásárlók harmada a KiK-et és a Pepcót is egyformán szereti. Ráadásul hiába nem régóta van jelen a TEDi és kevés üzlettel, máris a vásárlók 8 százalékának kedvencévé lépett elő:

A TEDi-nél a KiK-et csak egy hajszállal kevesebben jelölték kedvencüknek, de azért döntő többségben még így a pepcósok vannak. A szavazók 36 százaléka kifejezetten a Pepcóban szeret vásárolni. Nem elhanyagolható 14,4 százalék a három közül egyik boltot sem szereti. 

Kemény menet lesz

Nem lesz könnyű dolga a TEDi-nek, ha a Pepco babérjaira akar törni. Ahogy korábbi cikkünkben részletesen elemeztük, hiába van 2008 óta jelen hazánkban a KiK, a 2015 óta terjeszkedő Pepcónak már jóval több boltja van. Viszont nemcsak az üzletek számában, hanem a belföldi értékesítés nettó árbevételében, adózott eredményben és a foglalkoztatottak számában is maga mögé utasítja a német versenytársat - a nyilvános céginformációk alapján. A KiK-et sem lesz azonban egyszerű utolérnie, lehagynia a TEDi-nek.

A német KiK boltokat üzemeltető KIK Textil és Non-Food Kft. utolsó ismert, 2021. január 1-től 2021. december 31-ig tartó üzleti évében 23,7 milliárd forint nettó árbevételről számolt be, ami a belföldi értékesítést illeti. Az adózott eredménye 1,4 milliárd forint volt. Több mint 100 magyarországi üzletében átlagosan 601 fő dolgozott.

Eközben a dél-afrikai, német, holland anyagcégű Pepco bolthálózatot üzemeltető Pepco Hungary Kft. utolsó ismert, 2020. október 1-től 2021. szeptember 30-ig tartó üzleti évében 68,5 milliárd forint nettó árbevételre tett szert a belföldi értékesítésből. Az adózott eredménye 8,1 milliárd forint volt. A 223 boltja átlagosan 2031 embernek adott munkát az üzleti beszámolója alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?