2 °C Budapest
An aerial view of a senior couple picking out various groceries at their local supermarket together.

Teljesen elszálltak a magyar élelmiszerárak: már olcsóbb az olaj Ausztriában, mint itthon

2022. október 4. 10:16

Utolértük, sőt bizonyos esetekben már le is hagytuk Európát az élelmiszerárakban. A Népszava annak járt utának, hogy hol, mennyirt tudunk a legoldóbban vásárolni. Kiderült, hogy bár a nyugati árak sok esetben valamivel a magyar felett vannak mégis jó néhány élelmiszer olcsóbb kint.

Az egyre növekvő infláció az – élelmiszer árstop ide vagy oda – hatással volt az élelmiszerárakra hazánkban. Olyannyira, hogy mostanra sok élelmiszer jóval olcsóbb lett a nyugati piacon. Így lehet például, hogy olcsóbban tudunk Belgiumban cukrot, Franciaországban és Spanyolországban rizst és Ausztriában napraforgóolajat venni, mint itthon.

Természetesen ez az összehasonlítás csak egy pillanatnyi állapotot tükröz a forint-euró árfolyamváltozása miatt, de így is jelzi, hogy Magyarországon a legszegényebbek is hasonló összegeket adnak ki élelmiszerre, mint a jóval nagyobb vásárlóerejű osztrák, német vagy francia vásárló.

Példának okáért a napraforgóolaj itthon átszámítva 1,74 euróba kerül, míg osztrák szomszédainknál 1,19 euróért is hozzá tudunk jutni. Ezek elsőre nem óriási eltérések, ám ha már az átlagjövedelemhez viszonyított arányt nézzük hatalmas különbségeket láthatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?