35 °C Budapest
Close-up of young woman holding a carton box, signing for her delivery on a digital device from the courier. Home delivery service makes life easier. Online shopping concept.

Milliós ereklyék lapulnak a magyar otthonokban: sokan nem is sejtik, pedig kaszálhatnak

2022. október 3. 18:31

A régi katonai egyenruhák, rangjelzések és kitüntetések korábban elsősorban hagyományőrző találkozókon, börzéken cseréltek gazdát, de évek óta stabilan emelkedik a forgalmuk a Vaterán. Mostanra a gyűjtői darabok még a bútoroknál is nagyobb forgalmat generálnak a piactéren, egyedül csak az érmék és régi pénzek kategóriája múlja felül ezt.

A militária kategória forgalma nem a jelenlegi háborús helyzet nyomán emelkedett: évek óta stabilan bővül a forgalma Vaterán. A legnagyobb mértékben 2020-as pandémiás korlátozások nyomán emelkedett a tranzakciók száma, de később is megmaradt a népszerűsége: bár sok eladó újra kínálja offline börzéken is gyűjtői darabjai, már általánossá vált, hogy a Vatera online felületén is elérhetővé, böngészhetővé teszik ezeket.

A gyűjtői katonai felszerelések a Vaterán hagyományosan az őszi és téli hónapokban a legkelendőbbek, de idén már augusztusi forgalom is erős volt (60 százalékkal voltak magasabbak az eladások, mint egy évvel korábban). Éves forgalma alapján a numizmatikai cikkek után a militária kategória stabilan a második helyen áll a Vaterán, amellyel így még a bútorokat is maga mögé utasítja. Bár a bútorok között is vannak millió forintos tételek, sokan élnek a lehetőséggel, hogy a Vaterán jelképes összegért adjanak túl egy feleslegessé vált bútordarabon, hogy az ne foglalja a helyet a lakásban. Az antik katonai tárgyak közt is találhatók egymillió forint feletti értékűek: hiszen például minél magasabb rangú személynek készült egy régi egyenruha, annál kevesebb van belőle, annál értékesebb. Az egyenruhákhoz tartozó kiegészítők (gombok, vállapok, jelzések) tovább növelik egy egyenruha értékeket, ezért ezekre külön is van kereslet.

2020. januárja óta több mint 210 millió forint értékben kelt el antik egyenruha (és ezeknek tartozékai), de a hatástalanított gyűjtői lőfegyverek forgalma is csaknem 200 millió forint volt a Vaterán. (Mivel a hazai szabályozás évek óta rendkívül szigorú, ezeket a fegyvereket nem lehet működőképessé visszaalakítani, így valóban a gyűjtők számára jelentenek értéket.) Hasonló nagyságrendben vettek a Vaterán régi kardokat, tőröket és egyéb szúró-vágó fegyvereket a gyűjtők.

A megvalósult tranzakciók száma alapján a katonai/rendvédelmi egyenruhák és tartozékaik a legnépszerűbbek, ebből a durván két és fél év alatt több mint 23 ezer tétel talált új gazdára. Hatástalanított lőfegyverből közel nyolcezer darab kelt el, míg a zömének dísztárgyként használható szúró-vágó fegyverekből és képes, fényképes relikviákból egyaránt hétezer körüli cikket vásároltak meg a Vaterán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legdrágábban elkelt háborús relikviák

A Vaterán eladott legnagyobb értékű régi katonai és háborús relikviák közt megtalálható egy teljes Horthy repülős tiszti nyári egyenruha, amelyet 800 ezer forintért vettek meg néhány éve. Idén talált gazdára az eddigi legdrágább hatástalanított fegyver, egy második világháborús német MP-40-es géppisztoly, amely 1 455 ezer forintért került új tulajdonoshoz. A gyűjtői szúró-vágó fegyverek között egy Horthy-korszakból származó repülős altiszti dísztőr és csatlék a rekorder, amit tavaly adtak el a Vaterán 600 ezerért. A háborús képek közül egy 1944-ből származó haditudósítói fotóalbumért fizették a legtöbbet öt éve: 230 ezer forintot.

A Horthy-korszakból (1920-1945) származó relikviák azért felkapottak a magyar gyűjtők körében, mert az Osztrák-Magyar Monarchiát követő tisztán magyar korszak relikviái könnyebben hozzáférhetők, mivel kevésbé vannak a külföldi gyűjtők fókuszában. A legolcsóbban a Kádár-korszakból fennmaradt katonai felszereléseket lehet beszerezni, a Magyar Néphadsereg kellékeit sokan nosztalgiából, nem is gyűjtőként vásárolják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm