2 °C Budapest
Close-up of young woman holding a carton box, signing for her delivery on a digital device from the courier. Home delivery service makes life easier. Online shopping concept.

Milliós ereklyék lapulnak a magyar otthonokban: sokan nem is sejtik, pedig kaszálhatnak

2022. október 3. 18:31

A régi katonai egyenruhák, rangjelzések és kitüntetések korábban elsősorban hagyományőrző találkozókon, börzéken cseréltek gazdát, de évek óta stabilan emelkedik a forgalmuk a Vaterán. Mostanra a gyűjtői darabok még a bútoroknál is nagyobb forgalmat generálnak a piactéren, egyedül csak az érmék és régi pénzek kategóriája múlja felül ezt.

A militária kategória forgalma nem a jelenlegi háborús helyzet nyomán emelkedett: évek óta stabilan bővül a forgalma Vaterán. A legnagyobb mértékben 2020-as pandémiás korlátozások nyomán emelkedett a tranzakciók száma, de később is megmaradt a népszerűsége: bár sok eladó újra kínálja offline börzéken is gyűjtői darabjai, már általánossá vált, hogy a Vatera online felületén is elérhetővé, böngészhetővé teszik ezeket.

A gyűjtői katonai felszerelések a Vaterán hagyományosan az őszi és téli hónapokban a legkelendőbbek, de idén már augusztusi forgalom is erős volt (60 százalékkal voltak magasabbak az eladások, mint egy évvel korábban). Éves forgalma alapján a numizmatikai cikkek után a militária kategória stabilan a második helyen áll a Vaterán, amellyel így még a bútorokat is maga mögé utasítja. Bár a bútorok között is vannak millió forintos tételek, sokan élnek a lehetőséggel, hogy a Vaterán jelképes összegért adjanak túl egy feleslegessé vált bútordarabon, hogy az ne foglalja a helyet a lakásban. Az antik katonai tárgyak közt is találhatók egymillió forint feletti értékűek: hiszen például minél magasabb rangú személynek készült egy régi egyenruha, annál kevesebb van belőle, annál értékesebb. Az egyenruhákhoz tartozó kiegészítők (gombok, vállapok, jelzések) tovább növelik egy egyenruha értékeket, ezért ezekre külön is van kereslet.

2020. januárja óta több mint 210 millió forint értékben kelt el antik egyenruha (és ezeknek tartozékai), de a hatástalanított gyűjtői lőfegyverek forgalma is csaknem 200 millió forint volt a Vaterán. (Mivel a hazai szabályozás évek óta rendkívül szigorú, ezeket a fegyvereket nem lehet működőképessé visszaalakítani, így valóban a gyűjtők számára jelentenek értéket.) Hasonló nagyságrendben vettek a Vaterán régi kardokat, tőröket és egyéb szúró-vágó fegyvereket a gyűjtők.

A megvalósult tranzakciók száma alapján a katonai/rendvédelmi egyenruhák és tartozékaik a legnépszerűbbek, ebből a durván két és fél év alatt több mint 23 ezer tétel talált új gazdára. Hatástalanított lőfegyverből közel nyolcezer darab kelt el, míg a zömének dísztárgyként használható szúró-vágó fegyverekből és képes, fényképes relikviákból egyaránt hétezer körüli cikket vásároltak meg a Vaterán.

A legdrágábban elkelt háborús relikviák

A Vaterán eladott legnagyobb értékű régi katonai és háborús relikviák közt megtalálható egy teljes Horthy repülős tiszti nyári egyenruha, amelyet 800 ezer forintért vettek meg néhány éve. Idén talált gazdára az eddigi legdrágább hatástalanított fegyver, egy második világháborús német MP-40-es géppisztoly, amely 1 455 ezer forintért került új tulajdonoshoz. A gyűjtői szúró-vágó fegyverek között egy Horthy-korszakból származó repülős altiszti dísztőr és csatlék a rekorder, amit tavaly adtak el a Vaterán 600 ezerért. A háborús képek közül egy 1944-ből származó haditudósítói fotóalbumért fizették a legtöbbet öt éve: 230 ezer forintot.

A Horthy-korszakból (1920-1945) származó relikviák azért felkapottak a magyar gyűjtők körében, mert az Osztrák-Magyar Monarchiát követő tisztán magyar korszak relikviái könnyebben hozzáférhetők, mivel kevésbé vannak a külföldi gyűjtők fókuszában. A legolcsóbban a Kádár-korszakból fennmaradt katonai felszereléseket lehet beszerezni, a Magyar Néphadsereg kellékeit sokan nosztalgiából, nem is gyűjtőként vásárolják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?