18 °C Budapest
Close up of olive fruit in olive grove

Végleg eltűnhet a polcokról a magyarok kedvence: érkezik a méregdrága olaj

2022. szeptember 13. 10:26

Pár évvel ezelőtt egy baktérium támadta meg Európa olajfáit, ami megtizedelte a növényt, most pedig aszály sújtja az olajfákat. A CNN riportja szerint a súlyos szárazság és az extrém magas hőmérséklet olyannyira megviselte a fákat, hogy az egész kontinensen veszélybe került az olívaolaj-ellátás is.

Hónapok óta lehet tudni, hogy nem csak hazánkat érintette az extrém forróság idén nyáron: Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban s Portugáliában is sorra dőlnek nem a melegrekordok. A Nemzetközi Olívatanács adatai szerint Spanyolország jelenleg a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, csak tavaly a világ fogyasztásának a kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők a szektorban.

A CNN által megkérdezett andalúz olívaolajtermelő, Manuel Meredia Halcón becslése szerint a gazdaságának a termése körülbelül 40 százalékkal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt. Ez a hiány pedig újabb jelentős áremeléssel fog járni: a becslések szerint a kiskereskedelmi ára az olajnak körülbelül 14 százalékkal nőtt júliusig csak az unióban, de ez csak a kezdet. Az infláció és a többi élelmiszernek az ára várhatóan tovább fogja emelni az olívaolaj árát. A becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhet az ára tavalyhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?