18 °C Budapest
Balatonfured, Hungary, 06.10.2019 : Many people tourists sitting in the bench facing to the lake Balaton in park

Magyarország 2022: rengeteg strandon, piacon és boltban még mindig nem lehet kártyával fizetni

2022. július 22. 12:04

Belföldi nyaralás során a bankkártyával rendelkező felnőttek majdnem fele került már olyan helyzetbe, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert nem tudott elektronikusan fizetni, és az is előfordul, hogy a kártyás vásárlás lehetőségét összeghatárhoz kötik. Ugyanakkor az elektronikus fizetés lehetősége számos helyzetben tehetné zavartalanabbá a pihenést, legyen szó strandról, boltról vagy vendéglátóhelyről – derült ki egy friss felmérésből.

A bankkártyával rendelkező felnőttek 61 százaléka nyaralt belföldön az elmúlt két évben, akiknek a 70 százaléka kártyával, illetve okoseszközzel szeret leginkább fizetni. Ennek ellenére a belföldön nyaralók majdnem fele került már olyan helyzetbe, hogy a nyaralás során el kellett állnia a vásárlástól elektronikus fizetési lehetőség hiányában – mutatott rá az OTP Bank megbízásából készített legutóbbi felmérés. A piaci árusok esetében a nyaralók 62 százaléka járt már így, de jellemző előfordulási helyek még a boltok (45%), strandok (37%), szórakozóhelyek (27%), valamint az éttermek (20%) is.

Sok olyan hely is akad, ahol ugyan elfogadnak elektronikus fizetési eszközöket, ezt azonban valamilyen vásárlási összeghatárhoz kötik a kereskedők. Az itthon nyaraló bankkártyabirtokosok 42 százaléka találkozott már ilyen megkötéssel, jellemzően 500-1000 forint volt az a minimális összeg, ami alatt nem engedték a kasszánál a bankkártyás fizetést. A fizetési preferenciák iránya ugyanakkor egyértelmű, 2022 első negyedévében tovább erősödött az elektronikus fizetési piac és éves viszonylatban is rekordot döntött a kártyákkal lebonyolított tranzakciók száma és összege.

A kereskedők és a szolgáltatók számára az elektronikus fizetés ma már nem csak egy lehetőség, hanem kulcs a sikeres vállalkozáshoz. A piaci verseny nem kizárólag az árakra és a minőségre korlátozódik, hanem a fizetési lehetőségekre is. Tehát akik kizárólag készpénzt fogadnak el, bevételtől eshetnek el, hiszen az elektronikus fizetési megoldások iránti igény folyamatos növekedésével egyre több vásárló keresi azokat a boltokat, ahol kártyával, vagy okoseszközzel tud fizetni

– mondta Hideg Noémi, a bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője. Az elektronikus fizetés népszerűségét támasztja alá az is, hogy a felmérésre adott válaszok alapján a belföldön nyaraló bankkártyabirtokosoknak kifejezetten megkönnyítené az életét, ha szélesebb körben tennék lehetővé az elektronikus fizetést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A boltok esetében a megkérdezettek 62 százaléka nyilatkozta, hogy könnyebb lenne az élete, ha elektronikusan is tudna fizetni. A strandok kapcsán a válaszadók 61 százalék érezte ugyanezt, az éttermek és a szálláshelyek tekintetében 60-60 százalékuknak, a piacokon pedig a felmérésben résztvevők 55 százalékának könnyítené meg az életét a gyors, biztonságos és kényelmes fizetési lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem