28 °C Budapest
Various older items for a possible garage sale or estate sale

Ilyen nyári akciókkal vonzanák be a vásárlókat a boltok: legyőzhetik a vágtató inflációt?

2022. június 27. 11:01

Rettegnek a boltosok az induló kánikulától, előbbre is hozták a nyári vásárt. A 400 forint feletti euróárfolyam is rátesz egy lapáttal a bajaikra, hiszen a ruházati, ketyerés boltok beszerzéseit alaposan megdrágította. Viszont akciózni sem lehet csak úgy, hiszen május végétől beléptek az új leárazást feltüntető szabályok is. Ráadásul a pótadóra is félre kell tenni - írja a blokkk.com közleményében.

A plázákban, de egyes boltban is még mindig ott a kézfertőtlenítő, néhány vásárló pedig még mindig maszkban megy vásárolni, a járvány emlékei nem is múltak el teljesen. Főleg a boltos könyvelésekből nem, hiszen a 2020-as egy-másfél, majd a 2021-es egy hónapos boltzárakat még nem heverte ki mindenki, már ami a pénzügyeket illeti. Sok iparcikkes boltos görget maga előtt veszteséget manapság is. Ráadásul jócskán drágább lett az árubeszerzés, az energia, a munkaerő, nincs is olyan költség, ami nem növekedett volna.

Ha nyár, akkor nyári vásár. Korábban a boltosok többsége kivárt vele legalább július első felében valameddig, de a járványos időszak sok mindent felforgatott. Például akkoriban vissza kellett csábítani a webről a hagyományos boltokba a vásárlókat a nyári hónapokban (a járványos bajok a nyári hónapok előtt és után dúlták  fel a piacokat), így érthető volt, hogy sok boltos az elmúlt két esztendőben már július első felében rákapcsolt a nyári vásárra.

Hát most még előbb léptek, látva, hogy a vásárlók közül sokan inkább egy vízparti kiruccanásra szánják el magukat, mint hogy plázázzanak az izzasztó nyári hőségben. És a plázákat nem valószínű, hogy a wc használat utáni pénzek beszedése menti meg a működésük drágulásától, kirakatokat nézegetni viszont kevesebben fognak emiatt is. 

Új akciós szabályok: az első nyári vására

Ez az első nyári vásár, amikor a május 28-án beléptetett új akciós árfeltüntetési szabályok már élnek. A lényeg, hogy ha a boltos feltünteti leárazáskor a korábbi árat, akkor az nem lehet nagyobb, mint a megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ugyanannál az árucikknél. És így egyik oldalról nem lehet trükközni azzal, hogy az akció előtt felemeli az árat egy rövid időre a boltos és ahhoz méri az akciót, másik oldalról pedig a sűrű akciózgatást már nem olyan csábos módon feltüntetni, mint régen (ha 30 napon belül egyszer már leárazott valamit a boltos, akkor az a legkisebb ár, ahhoz kellene mérni az akciót).

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet olcsón adni valamit a boltban, csupán nem mindegy, milyen korábbi árral hasonlítja össze a boltos. Az összehasonlítást viszont elhagyhatja, így jönnek a szuper, olcsó, csak ennyi jelzésű árak, a régebbi összehasonlítása nélkül.

Olcsóbbak lettek a kütyük

Nem kíméli a drágulás a nyári vásár éllovasait, elsősorban a ruházati boltokat sem. Itt a szezonalitás is sokat számít, hiszen évszakonként jönnek az új divathullámok, így elsősorban a korábbi göncöket, surranókat lenne célszerű kiárusítani, de ha a vásárlónak nincs kedve turkálni a boltban, akkor a legújabbaknál is engedni kell az árból.

Az elmúlt években az átlagot tekintve nem mozdult a ruházati termékek átlagos árszintje, folyamatosan valahol a 100% körül tanyázott. Ebben persze benne volt az új, de természetesen drágább rucik megjelenése és a folyamatos akciózás is. Jött a drágább új és lejjebb ment a divatja múlt ára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Most már egy látszatra szerény, 4%-os inflációt mutat a ruhás drágulás mérlege. De hát egy-egy ruhadarab ára azért eleve húzósabb, így a nyugta végösszege is nagyobbat ugorhat egy kisebb százalékos mértéknél is. A szövetek ára pedig - egyébként ez valahol a legfontosabb alapanyag - májusban már 12%-kal volt drágább, mint egy éve. Az alsóruházatok árszintje is közel 10%-ot emelkedett egy év alatt.

A tartós fogyasztási cikkek is megdrágultak 12%-kal, ezekből is van nyári vásár, a bútorok 18%-kal. A ketyerék azonban olcsóbbak lettek, igaz, csak egy kicsit, 1,4%-kal, ahol azért van némi szállítási késedelem, termékhiány is. De az újdonságok itt is mindig drágábbak a régebbieknél.

A vásárlók költekezési szokásaiban persze az is számít, hogy a családi kasszában legfontosabb élelmiszerek drágulása már 10% felett jár, enni pedig kell, hiába olcsóbb az akciós ruci. És a 480 forintos üzemanyag is 11%-kal drágább volt májusban, mint egy éve, és ugyebár autózni ugyanúgy kell, mint enni. A nyári vásár csak utánuk jön a sorban.

Nem minden boltosnak ért véget a válság

A boltos világ kimászott a koronavírus okozta válságból, de nem minden boltos. Különösen a márciusi, április hónapok okoztak tetemes veszteségeket a kényszerű boltzárak miatt (májusi friss statisztika még nincs) az iparcikkes boltoknak. A járványos időszak előtti 2019-es esztendő hónapjaihoz képest 2022-ben már néhány százalékkal több is volt az értékesített árumennyiség, de hát ez még nem jelenti a pénzügyi veszteségek ledolgozását is. És közben akinek az árbevétele több 500 millió forintnál, az fizetheti majd a 80%-os pótadót, arra is kell a pénz, nem csak az akciós árengedmény kiesésének ellensúlyozására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08