33 °C Budapest
Fájdalmas sajtdrágulás jöhet Magyarországon: 40 százalékkal emelkedett a trappista ára

Fájdalmas sajtdrágulás jöhet Magyarországon: 40 százalékkal emelkedett a trappista ára

2022. június 23. 09:31

Folytatódott májusban a nyerstej-árak emelkedése, miközben a felvásárolt mennyiség éves alapon is csökkent. Negyven százalékkal emelkedett a trappista sajt feldolgozói ára, de a többi tejterméket is érinti a változás.

Annak ellenére volt kevesebb a nyers tej azonnali (spot) piaci értékesítése, hogy az éves áremelkedés a duplája volt a belföldinek.

Májusban a nyers tej országos termelői átlagára 151,68 forint volt kilogrammonként, ami a fehérjetartalom 0,07 százalékpontos, a zsírtartalom 0,11 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett azt jelenti, hogy az előző havihoz képest 4 százalékos volt az áremelkedés – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb tejpiaci jelentésében. Éves alapon 37 százalékos volt az árnövekedés, emelte ki a Világgazdaság.

A felvásárolt nyers tej mennyisége 2022 májusában az előző havinál 1 százalékkal, a 2021. májusinál 6 százalékkal volt kevesebb. A májusi átlagos kiviteli ár 170 forint volt kilogrammonként, az előző havihoz képest 6 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 70 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 12 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása 17 százalékkal csökkent 2022 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Idén áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül 40 százalékkal emelkedett a trappista sajt,

34 százalékkal a kefir, 33 százalékkal a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós, friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 32 százalékkal a tehéntúró és a natúr joghurt, 31 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt ára. A gyümölcsös joghurt drágulása 29 százalékos, a 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos tartós tejé pedig 23 százalékos volt, míg a natúr joghurt feldolgozói értékesítési ára 0,2 százalékkal lett magasabb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (37 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (31 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (29 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (5 százalék) fogyasztói ára.

Az AKI arról is beszámolt, hogy a nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 48, az Európai Unióban 29, Új-Zélandon pedig 23 százalékkal emelkedett 2022 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest. A nyers tej spotpiaci ára Olaszországban a 4–24. hét között 25 százalékkal, 60,5 euróra emelkedett 100 kilogrammonként. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spotpiaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 20–24. hét között 9 százalékkal, 57 euróra emelkedett 100 kilogrammonként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?