10 °C Budapest
Lángos is a deep fried Hungarian flat bread served with different toppings. It is a popular fast food and street food snack.

Egekbe szökött a lángos ára: sok tényező befolyásolja a magyarok kedvenc csemegéjét

2022. június 17. 13:34

A nyári szezon még csak most kezd beindulni igazán, de máris sokan választják a Balatont egy hétvégi kikapcsolódásra. Az egyik oka ennek az lehet a Világgazdaság szerint, hogy régiós szint alatt drágult a magyar tenger. Ennek viszont sajnos ára van: rövidített nyitvatartással, szűkített választékkal kell számolniuk az idelátogatóknak.

Az idén a Balatonra látogatók Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonos-vezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint sokkal tudatosabbak és tájékozottabbak, mint a korábbi évek vendégei. Az idelátogatók pontosan tudják, hogy melyek azok az éttermek, pincészetek, programok, amikre kíváncsiak és ennek megfelelően foglalják le a szállásukat is.

Az éttermi árak, ahogyan várható volt a Balaton térségében is növekedtek: átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt nyáron, de ez még mindig kevesebb a szakember szerint, mint a környező országokban, ami egy nagy előnye lehet a térségnek.

Ennek a mérsékelt áremelkedésnek azonban ára van: sok étterem döntött amellett, hogy csökkenti a nyitvatartási idejét, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel is tud üzemelni. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy akad, ahol az ebéd és a vacsoraidő között zárva van a vendéglő – ahogyan azt már sok mediterrán országban megszokhattuk –, de vannak olyan esetek is, ahol teljes szünnapokat iktattak be, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján nem várható abban az időszakban jelentős forgalom.

A heti hétnapos vendéglői nyitvatartáshoz szokott vendégek körében ez néhol okozhat kellemetlen meglepetéseket, de a munkaerő drágulása miatt ez várhatóan nem egynyári, hanem hosszabb távú trend lehet, és a költségracionalizálás egyik legkézenfekvőbb módja

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– jelezte a Csapody Balázs, aki szerint az energiaárak robbanása miatt kénytelenek a vendéglátósok a konyhatechnológiát is fejleszteni, hogy kisebb energiafelhasználás mellett az étlap racionalizálásával, egy szűkebb választék mellett optimalizálni tudják az alapanyagköltségeket.

A Kistücsök Étterem tulajdonosa rámutatott arra is, hogy az elvárások alapján egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, annak ellenére is, hogy sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség az ételek között. Ennek ellenére is úgy gondolja Csapody, hogy bár vannak kirívó esetek, ahol 1500-2500 forintért árulják a lángost, de nem ez lesz a jellemző a balatoni strandokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?