18 °C Budapest
Elfordulhatnak a magyarok a csomagszállítástól: ezek a cégek szakíthatnak nagyot a változáson

Elfordulhatnak a magyarok a csomagszállítástól: ezek a cégek szakíthatnak nagyot a változáson

2022. június 15. 13:45

A magyar startupból kinőtt, csomagautomata-rendszer üzemeltető Foxpost bár saját jövőjét derűsen látja, súlyos változásokat vár a magyar csomagküldési piacon, amik gyökerestül felforgathatják a magyarok vásárlási szokásait. Az üzletág várakozásairól Bengyel Ádám, a magyar kicsomag logisztikai cég vezérigazgató-társalapítója és Madar Norbert, a GKID partnere tartot sajtótájékoztatót.

A pandémia alatt a vírustól való közvetlen félelem miatt az e-kereskedelem hatalmas lökést kapott. 2020-ban ez Magyarországon 45 százalékos növekedést jelentett. 2020 volt hosszú idő után az első év, hogy a csomagátvételi pontok forgalma csökkent. Az innen elszivárgó fogyasztók pedig a csomagautomata piacon jelentek meg. Idén pedig már a házhozszállítási szegmenstől is elvehetnek majd piacot a csomagautomatás megoldások. Ennek hátterében többek között a a benzinárak emelkedése és a munkaerő drágulása áll, de a környezetvédelmi szempontok is kihathatnak az árképzésre. Ezek miatt pedig a házhozszállítás elkerülhetetlenül drasztikusan drágulni fog – vélekedett a piaci folyamatokról Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója.

Durva drágulás jöhet a benzinárstop után

Ha lekerül az üzemanyagár-sapka, már önmagában annak a hatása fog egy 20-30 százalékos költségnyomást helyezni a kiszállítási piacra, de ennél is nagyobb probléma, hogy egyszerűen nincs futár. Mostanra a munkaerőpiac is nagyon átalakult, és az új platformok megjelenésével, mint a Foodpanda, a Kifli, vagy a Wolt, nagyon könnyű lett az átjárás a munkavállalóknak. Ez a turizmustól, a logisztikából, a taxisoktól is szívja el a munkaerőt. Arról viszont szerinte általában már nem gondolkodnak az emberek, hogy miből van nyugdíjuk, vagy mi lesz, ha történik velük egy baleset, ezért azt például már nem veszik figyelembe, hogy rendesen biztosítva vannak-e - tette hozzá a Foxpost-vezér.

Magyarország egy speciális piac, mert hiába nagyon kis piac, rengetegen versenyeznek a logisztikai szektorban. A magyar e-commerce szegmensben nagyon dominánsak a cseh, a román és a lengyel szereplők. Ez azért fontos, mert mindenki hozza a saját megoldásait. Ami az esetleges magyar belépők szempontjából hátrányos, az az, hogy a kormányzati stratégiában nem szerepel az e-kereskedelem. Nincsenek arra törekvések, hogy legyen meg az a magyarországi vállalkozás az e-commerce-ben, aki tud terjeszkedni külföldre is – árulta el Bengyel Ádám.

Átalakulóban a vásárlási szokások

A vásárlási trendek a terméktípusok tekintetében is gyorsan változnak. Forgalom szempontjából mára Európában a második legnagyobb forgalmat generáló a fashion üzletág. Ez a Foxpost tapasztalatai szerint a magyar piacon is látszik, de hazánkban még pár év, amíg ez a szegmens eléri a nyugati szintet. Az utóbbi időben viszont egy olyan fordulat is történt, hogy már a napi vásárlással kapcsolatban is ott van Magyarországon az emberek fejében az e-kereskedelem – teszi hozzá Madar Norbert.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csomagautomata rendelések jelenleg nagyjából a 20 százalékát teszik ki a csomagrendelésnek. A következő években pedig Bengyel Ádám további terjeszkedésre számít. Megjelenhetnek új szereplők, de lesz konszolidáció is. Emiatt két, vagy három szereplő ki is eshet a vezető szerint. Év végére Bengyel szerint a Foxpost 850, az eMAG 750, a posta 250-300 box-szal rendelkezhet, amivel összességében a jelenlegi 1600 körüliről 2500-2700 automatásra bővülhet a magyarországi állomány. A tavalyi évben 3 millió csomagot kezeltek, van félmillió lakossági és 15 ezer céges ügyfelük. Két éve 45 munkavállalójuk volt, most vannak 160-an, de idén év végére a terveik szerint már 300-an lesznek: főleg új raktárosokat és sofőröket kell felvenniük, hogy tudják tartani a lépést a csomagmennyiséggel.

A Pénzcentrum az utóbbi hónapokban a szállítmányozás számos nagy szereplőjével készített interjúkat, akik többek között arról is meséltek nekünk, hogyan alakulhat a csomagautomaták és a házhozszállítási piac sorsa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?