0 °C Budapest
Drink cans right from the fridge

Kiborult az energiaital szövetség: "kiherélt" energiaitalokkal itathatják a magyarokat

2022. június 3. 14:31

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye szerint egyes gyártók a termék fő összetevőit hagyják ki az üdítőkből. 

"Sokan gondoljuk, hogy egy termék Magyarországon forgalmazott változata, eltér a külfölditől és a hazait silányabbnak hisszük, ami néha jogos, de nem mindig. A termékek közötti eltérésnek („kettős minőség”) jogszerű és objektív oka is lehet" – írta pénteki közleményében a Magyar Energiaital Szövetség.

A szervezet elmondása szerint „a fogyasztók érdekeinek védelme, a gyártók segítése, valamint az indokolatlanul kettős minőségű termékek visszaszorítása érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal útmutatót készített”.

A szövetség szerint ha egy gyártó kihagyja a termék fő összetevőit vagy olyan mértékben csökkenti, hogy elveszíti jellegzetéségét, akkor már csak a nevében marad az, ami. A Magyar Energiaital Szövetség szerint ugyanis megtévesztés lehet az is, ha egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú, kevés szénhidrátot tartalmazó italt energiaitalnak nevezünk.

Továbbá egy valódi energiaital koffeintartalma 32mg /100ml, ami nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg. Eközben megjelentek olyan „kiherélt” energiaital változatok is, amelyek koffein tartalma csak egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml). Pedig a szövetség szerint a vonatkozó törvény alapján energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem