5 °C Budapest
Young housewife is standing in the kitchen, wearing protective gloves, ready from washing dishes. dishwasher housework

Ezzel a trükkel úsznak meg 230 órányi házimunkát a magyar háziasszonyok: pénzben sem járnak rosszul

2022. május 15. 17:00

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 126 mosogatógépet tesztelt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve egységes módszertan alapján, laboratóriumokban. Többek között vizsgálták a tisztítási és szárítási hatékonyságot, energia- és vízfogyasztást, zajkibocsátást, valamint a használhatóságot, azaz a felhasználói élményt. Most a tippjeiket közöljük, a megfelelő mosogatógép kiválasztásához.

Az Energy Star szerint a mosogatógép használatával évente akár 230 óra házimunkát is megspórolhatunk. De mégis mekkora kapacitású gép kell ehhez? Mire jók a különféle programok? Könnyű lesz tisztítani? És melyik mellett lehet zavartalanul aludni egy időzített program alatt? Bemutatunk néhány szempontot, amit érdemes átgondolnod, mielőtt mosogatógépet vennél.

Ezeket gondold át vásárlás előtt

Mosogatógépet ritkán vesz az ember, így nem árt némi sorvezető a típus kiválasztásához. Nulladik lépésként gondold végig, esetleg néhány napig figyeld meg a háztartásodban élők igényeit:

  • Mekkora kapacitású gépre van szükség? (Hány fő után kell mosogatni? És milyen gyakran hívtok vendégeket?)
  • Milyen típusú szennyes edények keletkeznek a háztartásban?

A gyártók a mosogatógép kapacitását az egyszerre hatékonyan elmosható terítékek számában határozzák meg. Tehát a jó döntés alapja, hogy jól tippeld meg, hogy hány teríték egyidejű elmosogatására alkalmas gépre van szükséged.

A mosogatógép leendő helye legtöbb esetben meghatározza, hogy a beépítés típusát tekintve milyen berendezések közül válogathatsz. A gyártók ezeken belül is megkülönböztetnek keskeny és sztenderd méretű készülékeket.

A szabadon álló mosogatógépek elejére nem lehet a konyhabútor borítását ráerősíteni, így ezek “rejthetők el” legkevésbé. Ideális választás lehet viszont, ha már meglévő konyhabútorhoz keresel, vagy a bútortól függetlenül szeretnéd elhelyezni azt. Az aláépíthető mosogatógépek esetén a készüléket a pult alá lehet építeni.

A teljesen beépíthető berendezés kezelőfelületét csak a készüléket kinyitva lehet látni, vezérelni – legtöbbször az ajtó felső peremén. Tehát a részben beépíthető modellek egyértelmű előnye, hogy akár főzés, vagy a gyerekkel tanulás közben is láthatjuk, hogy hol tart a program. Bizonyos teljesen beépíthető modellekben találhatunk olyan világító jelzést, ami a padlóra vetíti, hogy hol tart a program, ám ehhez is oda kell mennünk a géphez.

Praktikus belső kialakítás, amivel időt spórolhatsz

A legfontosabb, hogy minél több edény és eszköz beférjen a gépbe, mégpedig úgy, hogy a tisztítóhatás mindenhol érvényesüljön. Ha a felső kosár magassága állítható, az alsó kosárban matekozás nélkül elfér a pizzás tányér, vagy a nagyobb tálak is. Praktikus, ha az edénytartó tüskesorok állíthatók (lehajthatók), vagy ha az evőeszköztartó kosár elhelyezése variálható.

Az áramfogyasztást és a vízfelhasználást a gyártók minden típusnál éves szinten határozzák meg, valamint megadják a készülék energiaosztályát. A tesztben feltüntettük a régi és az új energiabesorolást is. Ha a számlákon is szeretnéd látni a különbséget, érdemes a jobb besorolású gépet választani. 

Rengeteg “észrevétlen” plusz kiadást okoz az évek során, ha a készülék energiafogyasztás szempontjából alulteljesít. Ám jó ha tudod, hogy nem feltétlenül a drágább készülék az energiatakarékosabb, ráadásul nem csak a gép energiaosztályán múlik! Sokan ugyanis abba a hibába esnek, hogy inkább kisebb méretű készüléket választanak, hogy így takarékoskodjanak. Azonban,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a kisebb kapacitású mosogatógép többszöri elindítása sokkal nagyobb energia- és vízfogyasztással jár.

Az energiaosztályok mellett a speciális programokat is érdemes figyelni ahhoz, hogy ne használjunk el a kelleténél több energiát és vizet. ECO-programmal – igaz, kicsit hosszabb mosogatási idővel, de – a lehető legkevesebb vizet vagy áramot felhasználva mosogathatsz. Akadnak olyanok is, melyek a makacs szennyeződések eltávolítását segítik (intense, powerclean, stb.). Ha kisbaba (vagy fertőző beteg) van a családban, megbízható választás lehet egy olyan gép, amelyben van valamilyen antibakteriális (fertőtlenítő) program. 

Másik véglet, amikor kevesebb, vagy kevésbé szennyezettebb dolgokat szeretnénk elmosogatni. Bizonyos gépeknél találhatunk ún. LoadSensort, vagy 6. érzék szenzort, amik a mosogatógép töltöttségi állapota alapján képesek optimalizálni az eszköz működését. Lényegesen olcsóbbra árazzák a gyártók a gyors (rapid, vagy turbo speed) programokat, amik használata a kevésbé koszos tányérok, poharak tisztítására ajánlott. A programok között olyanokat is találhatunk, amik a hőmérséklet ingadozásra érzékenyebben reagáló üveg és porcelán eszközök elmosásához valók (glass program). 

Zaj

Embere válogatja, hogy kinek mennyire fontos a berendezések csendes működése, ám általánosságban elmondható, hogy minél többen éltek egy háztartásban és minél inkább szeretnéd rugalmasan intézni a mosogatást, annál hasznosabb lehet, ha a mosogatógép csendesebb, így ugyanis – ha a készülék időzíthető – akár éjszaka is mehet a mosogatógép. Bizonyos mosogatógépeknél találhatunk csendes (silence) programot is.

Biztonság

Ma már alapfelszereltség, de nem árt ellenőrizni, hogy legyen a mosogatógépben AquaStop (24 órás elektronikus vízvédelmi rendszer), így biztos nem önti el a konyhát a víz.

Mire figyelj otthon?

A biztonságon nem érdemes spórolni, így mivel árammal és vízzel is működő berendezésről van szó, azt javasoljuk, a beszerelést bízd szakemberre. Jó, ha tudod, hogy kemény víz esetén a mosogatási hatékonyság csökken. Tájékozódj a helyi vízszolgáltató honlapján, hogy milyen a vízkeménység, és annak megfelelően adagold a mosogatószert és mosogatógép regeneráló sót. 

A kellemetlen szagokat úgy kerülheted el, ha rendszeresen kitisztítod a szűrőt és a szórófejet. A TVE mosogatógép tesztjében szereplő legtöbb készüléknél az alsó és a felső szórófej is kiszedhető, így tisztításuk is könnyebb. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem