14 °C Budapest
Senior woman comparing prices for meat selection.

Ekkora a baj az élelmiszerboltokban: az áruhiány miatt már pult alól kell kérni az olcsóbb húst?

2022. május 12. 08:58

Az élelmiszer kis- és nagykereskedelemben szürreális viszonyok uralkodnak az infláció és az árstop együttes hatása miatt. A kiskereskedő megveszi nagykeráron az árstoppos termékeket, lisztet, cukrot, olajat, stb., majd nagy veszteséggel eladja. Legalábbis akkor, ha egyáltalán kap, ugyanis folyamatosak a gyártási, szállítási gondok. Így még időszakos áruhiány is lehet a boltokban. Ezzel pedig a jogszabályok betarthatatlanná váltak.

Az árstop-rendelet alapján a boltoknak nemcsak az tiltják, hogy egy bizonyos ár fölé menjenek bizonyos termékek esetén, hanem azt is, hogy levegyék a polcról. A készletezési kötelezettséget azért írta elő a kormány, hogy ne úgy próbálja elkerülni a kereskedő a veszteséget, hogy az árstoppal érintett termékeket nem árulja. Csakhogy mostanra az áruhiány miatt képtelenek ennek a kívánalomnak eleget tenni a boltok.

A lángossütő vállalkozó jelenleg jobban jár, ha végigjárja a diszkontokat és literenként vásárolja az olajat, mintha a nagykertől venné. A másik megoldás a helyettesítés, tehát hogy sertészsírban, vagy pálmaolajban fog sülni a lángos. Bár évtizedekbe telt, amíg a lakosságot állami kampányokkal sikerült leszoktatni a sertészsír  használatáról, és átállítani a margarinra, kevés kell hozzá, hogy visszatérjünk oda, ahonnan indultunk.

Az árstopos csirkemellet pult alól adja törzsvevőinek a boltos, mert az áruhiány begyűrűzött ide is. Hogy a piactorzító központi árszabályozás áruhiányhoz és pult alóli értékesítéshez vezet, arra a negyven év felettieket biztosan nem kell emlékeztetni, a jelenség a rendszerváltás előtti szocialista tervgazdaságban általános volt - írta a G7.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?