19 °C Budapest
woman shopping at meat section

Újabb drágulás jöhet a magyar boltokban: ezt még az árstop sem állíthatja meg

2022. május 5. 21:59

Közel sincs vége az elmúlt években elkezdődött drágulásnak: márciusban már negyedével növekedtek meg az átadási árak, ez alól pedig az árstop alatt lévő termékek se kivételek. Azzal párhuzamosan pedig, hogy nőnek az élelmiszerárak csökken a vásárlási kedv.

Márciusban 16 százalékkal nőtt a boltos vásárlások volumene, viszont az élelmiszerek vásárlása 2,7 százalékkal visszaesett. Ehhez az adathoz az is hozzátartozik, hogy 2020-ban, a pandémia kitörésekor pánikszerű vásáslásba kezdtek az emberek, ami mi 12 százalékkal megnövelte a statisztikát. Ezzel szemben tavaly tartotta magát a szektor a korábbi szinten, írja a blokkk.com.

Amikor a vásárlási kedvről beszélünk mindenképpen meg kell említeni, hogy az emberek érthetően visszafogják ilyen drágulás mellett a költekezésüket. A boltosok áremelése pedig teljesen érthető, miután az orosz-ukrán háború következtében nem csak a szállítás, de az energia és a munkaerő ára is jócskán megnövekedett. Márciusban közel negyedével kényszerült átadási árait emelni az élelmiszeripar, tehát ennyivel drágábban adták a boltosoknak a terméket.

A bolti áraknál ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell vennünk azok változását, hiszen egy nagyobb áruházban értelemszerűen olcsóbban fogjuk tudni megvásárolni az adott terméket, ráadásul vannak saját márkás áruk is. De a legtöbb bolt a hatósági árakon így is csak bukik, hiszen megpróbálhatja a veszteséget mérsékelni, de amíg kötelezve van arra, hogy a korábbi készleltet tartsák.

Az árstop pedig nem tartható örökké, hiszen a boltosok egyre inkább csak veszteséget termelnek. Ha pedig egyszer vége lesz és az árnyomás nem enyhul, akkor a termékek árát mindenképpen emelni kell. A szektor átadási árait figyelembe véve pedig ez az emelés akár 15-50 százalék is lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem