Ez a szegények gyümölcse Magyarországon: a gazdagok teljesen másból dőzsölnek

Ez a szegények gyümölcse Magyarországon: a gazdagok teljesen másból dőzsölnek

2022. február 28. 11:15

Magyarországon a legnagyobb jövedelműek kétszer annyi gyümölcsöt esznek évente, mint a legkisebb jövedelműek. A legszegényebb magyaroknak gyakorlatilag egyetlen gyümölcs marad a páston, amiből nagyjából annyit tudnak enni, meg a gazdagok. Ez pedig az alma. Ezen felül viszont a citrusfélékből és a banánból is dupla annyit fogyasztanak a tehetősebbek, mint a kevésbé tehetősek. A szőlőről vagy az őszibarackról pedig ne is beszéljünk...

Január végén, a Pénzcentrumon azt számoltuk ki, hogy mennyibe kerülne egy átlagos magyarnak heti, havi szinten az, ha a WHO által javasolt, legalább napi 400 grammnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztana. A számításaink alapjául szolgáló zöldség-, gyümölcskosarat a KSH legfrissebb statisztikáit használva állítottuk össze. Nevezetesen azok a termékek kerültek ebbe, amiket a magyarok a legtöbbet fogyasztanak.

Kosarunk akkor így nézett ki: paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, valamint alma, banán és narancs. Korábbi kalkulációnk eredménye az lett, hogy a fenti termékekből egy átlagos magyar heti 1 667 forintból fedezni tudná a WHO által javasolt zöldség-, gyümölcsmennyiséget. Havi szinten tehát egy főre ez 6 668 forintos kiadást jelentene, igaz, ez egy igazán szűkős, számítási modellként használt zöldség-, gyümölcskosárra vonatkoztatható adat.

Ennél természetesen a magyarok sokrétűbben táplálkoznak, igaz, az Európa Bizottság statisztikái alapján a lakosság csupán 8,2 százaléka eszik naponta annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyit a WHO ajánl. Ennek pedig köze lehet ahhoz is, hogyha jobban utánanézünk, akkor kiderül, brutális különbségek vannak aközött, hogy mennyit és milyen típusú zöldséget, illetve gyümölcsöt esznek a legszegényebb és leggazdagabb magyarok. Cikksorozatunk első részében azt vizsgáljuk, gyümölcs-fronton hogyan alakul a magyarok fogyasztása ahhoz képest, hogy jövedelmileg hogyan állnak.

A szegények gyümölcse

A KSH legfrissebb (2020) adataiból kiolvasható, hogy Magyarországon az úgynevezett jövedelmi tizedek (decilisek) szerint mekkora az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás. Ezzel azt tudjuk vizsgálni, hogy bizonyos gyümölcsökből mennyit fogyaszt például az a magyar, akinek a nettó jövedelme a legrosszabb (első tized), illetve a legjobb (tizedik tized) és természetesen a közötte lévőeket is.  

A statisztikákban természetesen külön élelmiszer-kategóriákat is lehet vizsgálni, így például a gyümölcsöket is. Az adatsor 15 féle gyümölcsöt (és magot) listáz összesen, ezek közül fogjuk megnézni a legfontosabbakat vagy éppen azokat, ahol a legnagyobb különbségek mutatkoznak. Még mielőtt azonban külön-külön megvizsgálnánk a gyümölcsöket, érdemes kiemelni, hogy

Ez pedig azt jelenti, hogy a leggazdagabb magyarok több mint kétszer annyi gyümölcsöt fogyasztanak egy évben, mint amennyit a legszegényebbek engedhetnek meg maguknak. Érdekes egyébként, hogy a tíz jövedelmi csoporton átívelően többé kevésbe szignifikánsan a nagyobb jövedelmi csoportba tartozók több gyümölcsöt fogyasztanak, de éppen nem a legszegényebbek fogyasztják a legkevesebb gyümölcsöt, ugyanis a jövedelmi szinten a második tizedbe tartozó lakosság majd 3 kilóval elmarad a legszegényebbektől.

Az adatokat látva egyértelműen kijelenthető, hogy akinek magasabb a nettó jövedelme Magyarországon, az sokkal több gyümölcsöt fogyaszt évente. Látható, hogy a jövedelmi szinten az első négy tizedbe tartozó állampolgárok 40 kg alatt fogyasztanak gyümölcsöt, míg az 5. tizedtől, tehát keresetileg a középen állóktól kezdve ez már bőven 40 kiló fölé megy. A vagyoni egyenlőtlenségek tehát bőven plusz, mínusz 10 kilós gyümölcskosarakban mérhetők hazánkban.

A szegények szinte csak erre költenek

Ha jobban megnézzük a számokat, akkor az látszik, hogy a legszegényebbek a 15 felsorolt gyümölcs közül mindössze 6-ból fogyasztanak fejenként legalább egy kilót, és csupán csak 3-ból több mint 5 kilót. Ezzel szemben a leggazdagabbak 11 gyümölcsféléből is többet esznek fejenként, mint egy kiló, 5 gyümölcsféléből pedig több mint öt kiló az éves fogyasztásuk. És mivel azt már tudjuk, hogy összességében a leggazdagabbak több mint kétszer annyi gyümölcsöt esznek, mint a legszegényebbek, ezért nem nagy meglepetésre szinte az összes gyümölcsféléből kétszer akkora a fogyasztása annak, akinek több pénze van, mint akinek kevesebb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van viszont egy kivétel ez alól, még pedig az alma. Almából ugyanis a jövedelmi szempontból az első tizedben lévő emberek 9 kg-ot fogyasztanak évente fejenként, addig a 10. tizedben lévők „csak” 10,8 kg-t. A különbség így csak 1,8 kg a gazdagok javára. Ezt azért fontos kiemelni, mert miközben a legkisebb jövedelemmel rendelkező magyarok banánból 5,5 kilót fogyasztanak évente fejenként, addig a legnagyobb jövedelműek 10,5 kilót. De hasonlóan nagy a különbség a citrusféléket illetően is, ott a legszegényebbek éves fogyasztása 2020-ban fejenként 5,1 kiló volt, míg a leggazdagabbaknál 10,8 kilogramm.

A három fő gyümölcsük mellett a legkisebb jövedelmű magyarok még további 3 gyümölcsféléből fogyasztanak több mint 1 kilót. Az egyik a görögdinnye, abból fejenként 4 kiló fogy, szőlőből 1,2 kg, míg őszibarackból 1,1 kiló. Ehhez képest a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők kétszer annyi görögdinnyét, négyszer annyi (!) szőlőt, és négyszer annyi őszibarackot esznek, mint a legkisebb jövedelműek.

Kevés pénzből erre nem is futja

Az óriási mennyiségbeli különbségeknél talán még sokkolóbb az, hogy a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező magyarok gyakorlatilag egyetlen gramm cseresznyét sem fogyasztanak egy évben, de csupán meggyből és őszibarackból is 0,1-0,1 kilogramm futja nekik. Ezen felül fél kiló vagy az alatt marad a legszegényebbeknél a sárgadinnye, a földieper, málna, ribizli, és az egyéb gyümölcsök fogyasztása is.

Nem jobb a helyzet a 2. tizedbe tartozó jövedelműeknél sem, ők sem esznek szinte egyáltalán semennyi sárgabarackot vagy cseresznyét egy évben, és meggyből, földieperből, málnából és ribizliből is nagyon keveset, 02, illetve 0,1 kg-t. De például körtéből is az egy kilós lélektani határt már csak a 3. tizedben lévő jövedelműek tudják megugorni, 2 kilót viszont már csak a 8. tizedben lévő magyarok engednek meg maguknak.

Dióból, mákból, mogyoróból, mandulából és magvakból a legszegényebbek 0,8 kg-t fogyasztanak évente fejenként, az egy kilós határt a negyedik jövedelmi tizedben lévők érik el, a 2 kilósat pedig csak a 9-10. jövedelmi tizedben lévők.

A cseresznyénél érdekesség, hogy hogy míg a 7. jövedelmi tizedben lévő magyarokig gyakorlatilag senki nem fogyasztja, az ilyen jövedelműek 1,8 kg-t esznek belőle évente, míg a 8. tizedben lévőek 0,8-at. A leggazdagabbakat viszont már ugyanúgy nem érdekli a cseresznye, mint a kisebb jövedelműeket.

Összegzés

A most elérhető legfrissebb Magyarországi statisztikákból jól látszik tehát, miért fogyaszt nagyon kevés magyar annyi gyümölcsöt, amennyit valójában kellene neki. Arról nem is beszélve, hogy a nagyon alacsony nettó jövedelemmel rendelkező magyarok számára gyakorlatilag több olyan gyümölcs is van, ami teljeséggel elérhetetlen. És gyakorlatilag csak egyetlen gyümölcs, az alma az, amiből körülbelül minden a legszegényebbek, mind a leggazdagabbak ugyannyit fogyasztanak. Ezen felül viszont minden más gyümölcsféléből jóval többre telik a tehetősebb anyagi helyzetűeknek, mint a szerényjövedelműeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem