18 °C Budapest
The Ribeira Market is a popular public market by the Cais do Sodre, alongside the Tagus river. Inaugurated in 1882, it has seen good times, and worse, and was  handed to the admnistration of private business in 2010, since when it has been a successful gastronomic, cultural and varied market, both for fresh seafood, fruit and vegetables, as for gourmet bites, being a major attraction of Lisbons historic city centre. The image was captured on a calm early summers day, inside of the fruit and vegetable hall, before the major tourist bustle starts to overcrowd the major sites of Lisbon, later in the summer.

Ennyibe kerül egy heti egészséges adag zöldség, gyümölcs: durván elszálltak az árak a boltokban

2022. január 23. 06:59

Magyarországon csupán a lakosság 8,2 százaléka eszik naponta annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyit a WHO ajánl. Ezzel az aránnyal bőven Európa hátsó fertályán vagyunk, pedig ha utána számolunk a dolgoknak, nem is kellene annyira vérmesen sokat fizetni azért, hogy teljesíthessük ezt az ajánlást. A Pénzcentrumon most az modelleztük a magyarok kedvenc zöldségeivel és gyümölcseivel, hogy mennyibe kerülne egy átlagos magyarnak, ha naponta fogyasztana legalább 400 grammnyi zöldséget, gyümölcsöt.

Január elején, a Pénzcentrumon arról számoltunk be, hogy az Európai Bizottság statisztikái alapján a magyarok közül rendkívül kevesen vannak azok, akik napi szinten, az Egészségügyi Világszervezet által javasolt, legalább 5 adagnyi, avagy 400 gramm zöldséget/gyümölcsöt fogyasztanak naponta. Egészen pontosan a hazai lakosság mindössze 8,2 százaléka fogyasztott a WHO által javasolt (egészséges) mennyiségben, legalább 400 grammnyi zöldséget és gyümölcsöt.

Ez a szám annyira kevés, hogy Európában a 31 vizsgált ország közül hátulról a 11. vagyunk, de az EU-27-es átlagtól is 4 százalékkal elmaradunk. Öröm az ürömben, hogy viszont a naponta legalább 80 grammnyi zöldséget/gyümölcsöt fogyasztók aránya hazánkban 55,5 százalékos, ami Európában a 13. legjobb. Igen ám, de az még így is meglehetősen messze van a WHO által javasolt szinttől.

És hogy miért ennyire fontos az Egészségügyi Világszervezet útmutatása? A zöldségek és gyümölcsök megfelelő mennyiségben való fogyasztása a bennük rejlő, élettanilag hasznos tulajdonságaik, mint az ásványi anyag, vitamin, és rosttartalmuk miatt elengedhetetlen. Bizonyított ugyanis, hogy ezeknek hála fogyasztásuk csökkenti a cukorbetegség, a daganatos betegségek és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Elképesztően megdrágultak a zöldségek/gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontossága tehát nem kérdéses, ahogy az sem, hogy a magyarok közül csak nagyon kevesen esznek legalább 400 grammnyit belőlük naponta. Igen ám, de ha például az árak is közrejátszanak a dologban, akkor valamelyest érthető, hogy a mostani viszontagságos, brutális inflációval tarkított időben, kevesebben, kevesebbet nyúlnak a zöldségek és gyümölcsök után a boltokban.

De mégis, mennyibe kerülne az embernek heti, havi, éves szinten, ha betartaná a WHO által javasolt napi 400 grammos fogyasztási adagot? A Pénzcentrum ennek jár most utána, hivatalos, KSH-s statisztikák segítségével. Először is, mely zöldségeket és gyümölcsöket kedvelik a magyarok leginkább?

Az egy főre jutó fogyasztási statisztikák alapján zöldségek közül egyértelműen a burgonya a magyarok legnagyobb kedvence. Ebből egy átlagos magyar 2020-ban mintegy 27,3 kilogrammot fogyasztott. A bökkenő a burgonyával csak az, hogy bár nyilvánvalóan zöldségről van szó, az egészségügyi statisztikák nem tartják számon „zöldségkén” lévén, hogy élettani hatásaiban annyira elmarad más termékektől, hogy így nem kerülhet be ezekbe a statisztikákba.

De semmi vész, a magyarok ezen kívül kifejezetten kedvelik még a paradicsomot, a zöldpaprikát, a vöröshagymát, a sárgarépát/petrezselyemgyökeret is. Gyümölcsökben pedig az alma, a banán és a citrusfélék viszik a prímet. Mindezen adatok alapján, az egyszerű számolhatóságot szem előtt tartva, de azért némi változatosságot is belevéve a folyamatokba, úgy fogjuk kiszámolni, mennyibe kerülne egy átlagos magyarnak, a napi 400 grammnyi zöldség/gyümölcsfogyasztás, hogy

  • egy napi adag (400g) zöldség/gyümölcskosár a hétköznapokon a következőket fogja tartalmazni: 100g paradicsom, 100g zöldpaprika, 100g alma, 100g banán;
  • egy napi adag (400g) zöldség/gyümölcskosár a hétvégén pedig: 200g narancs és 200g sárgarépa lesz (utóbbi esetében erősen gondolva a hétvégi húslevesre).

A termékek árai alapjául pedig a KSH legfrissebb, hivatalos statisztikái alapján a 2021-es átlagárakat vesszük. Először azonban lássuk, miként alakultak a kosarunkban lévő zöldségek és gyümölcsök átlagárai 2019 és 2021 között:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A statisztikákból kiderül, hogy a mögöttünk álló évek valóban súlyos nyomott hagytak a legnépszerűbb magyar zöldségek és gyümölcsök árcéduláin. Láthatjuk, hogy két év alatt az alma 51, a narancs 28, a paradicsom pedig 10 százalékkal lett átlagosan drágább. De azért a banán és a zöldpaprika átlagára is növekedett, a banáné 8, a zöldpaprikái 4 százalékkal. A lista egyedüli kakukktojása a sárgarépa, ami a jelenlegi brutális mértékű infláció ellenére még olcsóbb is lett 2021-re, mint volt 2019-ben. Érdemes megnézni egyébként, hogy egy kiló alma 2019-ben még átlagosan kevesebbe került (!), mint egy kiló sárgarépa.

Mennyibe kerülne a napi 400 grammnyi zöldség-, gyümölcsbevitel?

Most hogy már látjuk a 2021-es átlagárakat, nincs is más dolgunk, mint a bevezetőben már bemutatott metodika alapján kiszámolni, mennyibe kerülne egy átlagos magyar számára a napi 400 grammnyi zöldség és gyümölcsfogyasztás. Ne feledjük, hétfőtől-péntekig 100-100-100-100 gramm paradicsom, paprika, alma és banán lesz, amit elfogyasztunk, hétvégén pedig 200-200 grammnyi narancs és sárgarépa.

A Pénzcentrum számítása szerint, hétköznap, hogy a négy zöldségből és gyümölcsből megegyünk legalább 400 grammot, 259 forintunkba kerülne. Öt nap alatt tehát 1 295 forintot költenénk a finomságokra. A hétvégi fogyasztásunk ehhez képest úgy alakulna, hogy napi 185 forintunkba kerülne 200 gramm narancs és 200 gramm sárgarépa, ami azt jelenti, hogy a hétvégén összesen 372 forintot költenénk a csemegékre.

Összességében tehát, számításaink szerint, a magyarok által legkedveltebb zöldségekből és gyümölcsökből összesen 1 667 forintjába kerülne egy átlagos embernek, hogy meglegyen a WHO által javasolt, napi legalább 400 grammnyi zöldség-, és gyümölcsfogyasztása.

Ez természetesen egy főre értendő összeg, ha a háztartásban például ketten vannak, akkor a zöldségre, gyümölcsre szánt költség már 3 334 forint lenne, míg 3 tag esetén már 5 001 forintra duzzadna ez az összeg, és így tovább. Megállapítható tehát, hogy havi (4 hét) szinten:

  • 1 fős háztartás: 6 668 forintot költene;
  • 2 fős háztartás: 13 336 forintot költene;
  • 3 fős háztartás: 20 004 forintot költene;
  • 4 fős háztartás: 26 672 forintot költene;
  • 5 fős háztartás: 33 340 forintot költene zöldségre, gyümölcsre, ha betartaná a legalább 400 grammos ajánlást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30