Budapest, Hungary hentes butcher meat

Tovább gyűrűzik a válság: hamarosan jócskán megdrágulhat a sertéshús is a boltokban

2022. január 12. 09:57

Már jó ideje azt ígérik, hogy a termelői költségek emelkedése miatt jelentősebb mértékű drágulás jön a sertéshús piacán, ennek ellenére továbbra is nagy a bizonytalanság az ágazatban. A sertéstartók és a húsipari cégek az átvételi árak emelkedésében bíznak, viszont egyelőre a világpiaci folyamatok nem sok bizakodásra adnak okot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt időszakban megnövekedett termelési költségeket hosszabb távon sem a sertéstartók, sem a húsipari cégek nem tudják lenyelni. Ugyanakkor egyelőre nem látható, hogy a magasabb termelői költségek mikor épülhetnek be az értékesítési árakba, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy – ha lesz áremelés – a fogyasztók milyen mértékű drágulással találkozhatnak a boltokban - írja a Magyar Nemzet. A termelők és a kereskedők közötti alku mellett a világpia­ci folyamatok alakulása is beleszólhat az ármozgások irányába és mértékébe.

Az elmúlt egy évben rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a húsipari szereplők - mondta a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A sertéstenyésztők egyszerre szembesültek az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatti meredek áreséssel, valamint az önköltségi tényezők drágulásával. A gabonapiacon végbement drágulás hatására megemelkedtek a takarmányárak, emellett jelentősen nőttek az energia- és bérköltségek is. 

Jogos termelői várakozás az, hogy a piacon előbb-utóbb az élő és vágott sertés, valamint a húsok és húskészítmények árában is megmutatkozik majd a termelői költségek emelkedése 

– mutatott rá a szakember. Bár a piaci logika azt diktálná, hogy az idén – a kínálat visszafogása miatt és a növekvő termelési költségek eredményeként – áremelkedés következik be a sertéshús piacán, a Hússzövetség elnöke szerint érhetik még meglepetések az ágazat szereplőit. Éder Tamás szerint az afrikai sertéspestis (ASP) olaszországi megjelenése rövid időre ismét felkavarhatja a piaci folyamatokat, és az árakat a termelői várakozásokkal ellentétes irányba is elmozdíthatja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kimutatása szerint csak tavaly legalább 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést eredményezett a vírus a magyarországi sertéstartóknak. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?